PÅ FELTET: Hege Riise gir noen instruksjoner på treningen til LSK-kvinnene torsdag. Malin Johnsen Brenn (t.h.) og Anja Sønstevold (t.v.) Foto: Jostein Magnussen

Fotballkvinnene bak herrene i køen: – Man blir jo litt forbannet

LILLESTRØM (VG) – Akkurat nå virker festtalene om kvinnefotballen og fotball på like vilkår for kvinner og menn veldig fjernt, konstaterer LSK-trener Hege Riise (50).

 • Jostein Magnussen

Hun har puttet engangshanskene i treningsbuksen og forsøker å oppildne Lillestrøm-spillerne på kunstgresset ved LSK-Hallen.

Det er ikke så lett når hun ikke kan gi jentene en dato. De vet ikke når de kommer i gang med årets sesong, men de vet at de stiller bak herrene – igjen – når det nå gradvis åpnes opp for fotball igjen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Det er jo litt leit at vi må minne folk om at vi fortsatt er her. Det burde være naturlig når man snakker om norsk toppfotball at det gjelder kvinner og menn. Der er vi fortsatt ikke, sier Hege Riise til VG.

Nå nærmer de seg en startdato etter at Abid Raja ga klarsignal til toppfotballen. Det gjenstår likevel en del før landets beste kvinner kan starte.

les også

Kvinnene og Obosligaen må vente i fire uker

Skillet mellom Toppserien og Eliteserien viser seg i særlig grad på antallet heltidsprofesjonelle spillere, og her blir protokollen Norges Fotballforbund har utarbeidet for å få til en restart av toppfotballen spesielt krevende for spillerne i Toppserien.

NFFs plan legger opp til et strengt smittevernregime for spillerne med begrenset sosial kontakt utover fotballmiljøet. Flertallet på kvinnesiden har jobb eller studier ved siden av fotballen, og dersom disse krever fysisk oppmøte, vil det neppe være forenlig med smittevernsreglene.

Daglig leder i toppfotball kvinner Hege Jørgensen, har tidligere erkjent at det går mot en lenger utsettelse for damene enn for herrene. NFFs foreløpige plan er at de skal være i gang med trening og kamp fire uker senere enn eliteseriespillerne.

les også

Erna Solberg: – Kan ikke underlegge barn toppidrettens regime

Riise opplever at kampen om likestilling i fotballen og satsingen på kvinnene plutselig er glemt. Det er mye av manuset i festtalene som er gått i glemmeboken.

– Blir du forbannet eller bare oppgitt?

– Man blir jo litt forbannet. Vi havner i glemmeboken hele tiden. Dette er ikke sutring fra vår side. Det er relevant og en konstatering av at slik er det. Vi var jo på et riktig sted, så får vi nok et tilbakeslag, beskriver LSK-treneren om norsk kvinnefotball før og etter coronakrisen.

VG skrev onsdag om at Kulturminister Abid Raja i helgen rådførte seg med flere klubber i Eliteserien i helgen, men ingen klubber på damesiden ble ringt.

les også

Eliteserie-spillerne må vente til neste uke tross Raja-ja

Riise peker på at det er utarbeidet retningslinjer for å legge til rette for at toppfotballen skal komme i gang.

– Toppfotballen er jo det uavhengig av kjønn. Når de økonomiske forskjellene er så store i forhold til herrefotballen, så måtte det ha kommet noe i tillegg for at kvinnene skal kunne få til det samme. Da må kvinnene kompenseres mer slik at vi kommer i gang igjen. De som legger til rette nå vet at vi må komme i gang med de forutsetningene vi har, så må vi få hjelp til alt andre som kreves, sier Riise og antyder at en slik «pakke» måtte ha kommet fra NFF, Toppfotball kvinner og gode samarbeidspartnere.

Da hadde man vært i stand til å gjennomføre det som kreves for å starte kjapt. Det ville blitt lettere for klubbene å komme i gang.

Og når fotballen først ruller igjen frykter Hege Riise at både cupen og sluttspillet ryker, og at man kan få det travelt med å gjennomføre seriespillet denne sesongen. Så må man finne ut av hvordan man gjør det med opprykk og nedrykk hvis det ikke skal spilles sluttspill.

Torsdagens nyhet gjør at kvinnene sannsynligvis vil kunne starte seriespillet kampaktivitet i midten av juli – fire uker etter herrene som kan starte 16. juni.

– Vi må jo ha en treningsperiode og legge til rette for at vi får gjort det vi skal fotballmessig, men også for å unngå skader. Nå handler det om å berge serien, så får alt annet bli en bonus.

Et kampprogram med inntil to kamper i uken, advarer hun sterkt mot.

– Det vil være galskap å gjennomføre fra start til mål. Da måtte troppene ha vært så stor at man kunne ha rullert på spillerne for å unngå skader og slitasje, men det er ingen som som er der.

I denne rare sesongen som skulle ha startet samtidig med herrene 23. mars, skal det også spilles Champions League. Mens Vålerenga skal spille kvalifisering til turneringen i august går LSK rett inn i gruppespillet.

– Jeg ser ikke helt for meg hvordan man skal klare å avvikle Champions League-kampene med alle begrensningene som gjelder. Og hva med landslagssamlingene, blir de gjennomført, spør Riise.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt12111043152834
2Molde13101239132631
3Odd127142014622
4Vålerenga126421615122
5Kristiansund124622316718
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les også

 1. Raja-JA til toppfotball: – En vanvittig deilig lettelse

  EKEBERGSLETTA (VG) Kulturminister Abid Q. Raja (V) gir toppfotballen grønt lys til seriestart 16. juni.
 2. Eliteserie-profilene jubler: – Tusen kilo av skuldrene

  Natt til fredag vil eliteseriespillerne drømme om grisetaklinger.
 3. Regjeringen med grønt lys for eliteseriestart 16. juni

  Regjeringen gir grønt lys for at eliteseriespillere kan trene normalt fra og med i kveld – og at Eliteserien kan starte…

Mer om

 1. Toppserien
 2. Eliteserien
 3. LSK kvinner

Flere artikler

 1. Kvinnene og Obosligaen må vente i fire uker

 2. Raja rådførte seg med eliteserieklubber – ingen kvinnelag ble kontaktet

 3. Raja-JA til toppfotball: – En vanvittig deilig lettelse

 4. Kvinnene må trolig vente lenger enn herrene på fotballstart

 5. Toppserien får 1,1 millioner kroner i måneden – ny seriestart vedtatt

Fra andre aviser

 1. Jeg skjønner godt at du er forbannet

  Bergens Tidende
 2. Gladnyhet for Toppserien: Har fått dato for mulig seriestart

  Aftenposten
 3. Kan bli aktuelt å koronateste fotballspillere i Norge

  Aftenposten
 4. NFF: 1. divisjon og Toppserien får starte opp treninger tidligere

  Aftenposten
 5. Gladnyhet for Toppserien: Har fått dato for mulig seriestart

  Bergens Tidende
 6. Toppfotballen får spille kamper igjen fra juni: Slik er endringene for idretten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder