TØFFE TAK: Leicesters nye stopperstjerne Caglar Soyuncu (til høyre) slår Ragnar Sigurdsson i en luftduell. Foto: AP

Tyrkia til EM – Island får trolig en ny sjanse

(Tyrkia – Island 0-0) Foran øynene på president Recep Erdoğan ble Tyrkia klare for EM i fotball etter uavgjort i den siste kampen mot Island.

 • Trond Johannessen

Island slet med å komme til sjanser i Istanbul, men fikk to store muligheter i sluttminuttene: Først en kjempesjanse da innbytter Hördur Magnússon vant i lufta etter corner, men midtstopper Merih Demiral fra Juventus reddet på streken. Og på overtid fikk Darmstadts Victor Pálsson en god mulighet innenfor 16-meteren, men skuddet ble blokkert.

Dermed endte det 0–0 og Tyrkia er fire poeng foran Island, med én kamp igjen. Frankrike har to kamper igjen og er tre poeng foran Island, men er bedre på innbyrdes oppgjør. Dermed er Frankrike og Tyrkia EM-klare.

Islendingene håp er likevel ikke ute. Erik Hamréns lag vil etter absolutt alt å dømme få en siste mulighet i Nations League-sluttspillet i mars.

les også

Slik kan hele Norden komme til EM

STOPPET ISLAND: Det var ville tyrkiske gledesscener etter at EM-plassen var sikret. Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA

Island gjorde en tapper kamp borte på et kokende Ali Sami Yen, selv om Tyrkia hadde ballen mest. Kaptein Burak Yilmaz hadde lenge den beste sjansen da han fikk stå helt fri etter en halvtime, helt til Island ble stoppet på målstreken.

Erik Hamrén debuterte som islandsk sjef med et grusomt 0–6-tap for Sveits i Nations League, men hans lag har reist seg. Island vil trolig ende på 19 poeng og har levert en ganske bra kvalifisering, blant annet med fire av seks poeng mot Tyrkia. 2–4-tapet borte for Albania ødela imidlertid for mye, dessuten passet det Island veldig dårlig at Tyrkia slo Frankrike på hjemmebane.

Men islendingene er altså ikke helt ute av det. Fremdeles er det et håp om å komme til det tredje strake mesterskapet, gjennom Nations League-sluttspillet i mars.

les også

Marerittstart for Hamrén: – Vil be om unnskyldning til hele Island

Dersom de fleste av de store nasjonene blir EM-klare gjennom kvalifiseringen, slik det ser ut nå, vil et aldrende Island rykke opp og bli blant de fire som kjemper om én plass fra nivå én.

Åtte av spillerne som startet mot Tyrkia var også i førsteelleveren i EM-kvartfinalen mot Frankrike i 2016. Snittalderen blant de elleve som startet mot Tyrkia var på 30,7 år. 26 år gamle Arnor Traustasson var yngstemann, 37 år gamle Kári Árnason den eldste.

Mer om

 1. Islands herrelandslag fotball

Flere artikler

 1. Slik kan hele Norden komme til EM

 2. Nå er Norges beste EM-håp Nations League i mars

 3. Derfor må Norge vinne i kveld

 4. Her er EM-innspurten: van Dijks store sjanse

 5. Slik kan Norge ta Nations League-veien til fotball-VM

Fra andre aviser

 1. Slik vurderer landslagssjefen Norges Nations League-gruppe

  Bergens Tidende
 2. Slik går Norge til EM: – Det er ikke opp til oss

  Aftenposten
 3. Slik går Norge til EM: – Det er ikke opp til oss

  Fædrelandsvennen
 4. King har en drøm etter nedturen: – Vil være det største for hele landet

  Aftenposten
 5. UEFA gjør endring i Nations League. Det er godt nytt for Norge.

  Bergens Tidende
 6. King har en drøm etter nedturen: – Vil være det største for hele landet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no