Alle reiste hjem til Norge - kun én av dem har dratt ut igjen

FIKK IKKE SJANSEN: Kjetil Wæhler, Morten Bakke, Petter Vaagan Moen og Frode Kippe har alle spilt for en Premier League-klubb - uten å få spilletid. Foto: Rolf Jarle Øgdegaard, VG/Espen Braata, VG/AFP

Forren ikke alene - disse fikk heller aldri sjansen

(VG Nett) Vegard Forren (25) ble i går den femte nordmannen til å forlate en Premier League-klubb uten spilletid i den øverste divisjonen i England.

Artikkelen er over seks år gammel

Vegard Forren ble i går lansert som ny Molde-spiller - ett halvt år etter at han forlot klubben til fordel for proffdrømmen i Premier League.

Nordmannen fikk aldri sjansen i Southampton, og valgte å komme hjem til Norge.

25-åringen er riktignok ikke den eneste som har kommet hjem etter et mislykket Premier League-opphold. Totalt har 57 nordmenn vært i en Premier League-stall - fem av dem fikk aldri sjansen: Kjetil Wæhler, Morten Bakke, Petter Vaagan Moen, Frode Kippe og nå Vegard Forren.

- Det er tøft og bittert. Man er så nære det man har jobbet for hele karrieren, sier Petter Vaagan Moen, som fikk sju kamper for QPR i Championship, men ingen i Premier Leauge.

- Man må ta konsekvensene at man ikke lykkes. Da må man reise til et sted der man vet sjansen er stor for å lykkes. Man må søke trygghet og trivsel for å bygge opp selvtilliten igjen, fortsetter han, og får støtte av Kjetil Wæhler, som etter noen år i Norge har spilt i Danmark og nå i Sverige.

TILBAKE: Vegard Forren er tilbake i Molde etter et opphold i Premier League-klubben Southampton. Foto: Hugo Tingvoll

- Det er klart det er tøft ikke å få muligheten. Man får en mulighet til å dra til Premier League - noe man nesten ikke kan si nei til. Man bare håper på det beste. Så det er tøft mentalt.

Wæhler slet mye med skader i sine år i Wimbledon, før han etter tre år vendte hjem til Norge.

- Viktig med trygghet

Wæhler tror Forren kan ha gjort smart i å velge trygghet for å komme tilbake i toppslag.

- Det er tøft mentalt ikke å få sjansen. Det skal litt til å lykkes i utlandet. Det er spesielt vanskelig når man aldri får muligheten, sier IFK Göteberg-stopperen.

- Ville du gjort noe annerledes?

- Det måtte blitt å vært litt lenger i det engelske systemet og jobbet seg videre. Men det er en mental greie. Man søker kanskje trygghet, og leter etter de enkle løsningene. Ved å fortsette i utlandet kan man få fart på karrieren igjen, man burde kanskje gitt det mer tid. Men alle er forskjellige, og det er enkelt å si dette nå.

- Moralen må være: Aldri gi opp. Det er aldri for sent.

ANGRER IKKE: Frode Kippe angrer ikke på at han valgte å forlate proffdrømmen i England til fordel for Lillestrøm. Foto: VG

- Givende

Frode Kippe gikk som ung spiller til Liverpool, og forventet aldri fast plass på laget. Likevel ser han noen ganger tilbake på tiden, og ønsker ting hadde gått litt annerledes.

- For meg kom det en tid hvor jeg ønsket å spille førstelagsfotball. Jeg fikk prøvd meg litt i Stoke (da League One), og det var givende for min del, men jeg skulle gjerne ha fått med meg noen Premier League-kamper, sier LSK-kapteinen.

Han forteller at det ikke var noe tøft valg å velge bort proffdrømmen til fordel eliteserien i Norge.

- Jeg tok hensyn til familien. Jeg kunne sikkert blitt i England og spilt i Championship, men jeg trives godt i Lillestrøm. Det var et riktig valg for min del.

- Ingen anger?

- Man tenker noen ganger tilbake, men bruker ikke mye energi på det. Jeg skulle gjerne hatt en lang karriere i England, men jeg er ikke bitter.

Ikke umulig å komme ut igjen

Kippe ble overrasket da han fikk med seg nyheten om at Forren var tilbake i eliteserien. Spesielt etter at Forren for to uker siden sa til TV 2 at en Molde-retur ikke var aktuelt.

- Jeg renger med at han har gjort en nøye vurdering, og tenkt ordentlig igjennom det. Slik at han kom frem til at dette er det beste valget for ham. Dette er uansett en kjempesignering for Molde. De har hatt det tøft i år, jeg mener det mye skuldes tapet av ham.

- Vil dette gjøre det vanskeligere å komme ut igjen?

- Spiller han godt for Molde og landslaget er det ikke umulig, sier Kippe og får støtte av Vaagan Moen.

- Det kommer an på hvordan man presterer. Det er et nåløye å komme ut. Tarik Elyounoussi dro ut, kom hjem og dro ut igjen, så det er helt klart mulig.

57 SPILLERE: I dagens papirutgave kan du se en oversikt alle norske spillere i Premier League og antall kamper de har. Foto: Faksimile VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder