FÅR KONKURRANSE: Ada Hegerberg (f.v), Ingrid Moe Wold og Kristine Minde gjør siste forberedelser før åpningskampen i VM. Den får konkurranse av fem Tippeliga-kamper. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Full krasj mellom Tippeligaen og damelandslaget

Fem Tippeliga-kamper går samtidig med kvinnelandslagets VM-åpning mot Thailand i Canada. Men generalsekretæren i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, mener at kvinnefotballen bør være takknemlig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi nedprioriterer ikke jentene, men vi kan ikke flytte en hel Tippeliga-runde. Det er så store penger i Tippeliga- og herrelandslagsavtalene. Det bør kvinnefotballen være takknemlig for, for det er det som gjør at vi kan satse på kvinnesiden også, sier Siem til VG.

Han befinner seg for øyeblikket i Canada, hvor Norges kvinnelandslag VM-åpner mot Thailand klokken 19:00 i kveld – midt i full søndagsrunde i Tippeligaen, hvor det spilles fire kamper klokken 18:00 og én klokken 20:00.

– Vi skulle selvfølgelig helst sett at det ikke ble spilt annen norsk fotball denne helgen, men det lot seg ikke gjøre. Når det først er sånn at det kolliderer, er det viktig å huske på at de store Tippeliga-inntektene bidrar til at vi kan utvikle kvinnefotballen og satse stort i VM, sier generalsekretæren i NFF.

Les også: Gutta stenger dørene – jentene er i VM og slipper alle inn

– Jeg er jo glad for at vi har Tippeligaen og herrelandslaget, men i denne sammenhengen syns jeg det er litt spesielt å si at vi bør være takknemlige, sier landslagsveteran Ingvild Stensland, som går glipp av VM på grunn av skade.

– Jeg tror de har glemt jentene. Det er nok ikke vond vilje som ligger bak, men det er tydelig at det er et stykke igjen til man husker kvinnefotballen her i Norge, sier Richard Jansen, nestleder i serieforeningen for kvinnefotball og sportssjef i Stabæk kvinner.

Les også: Landslagsjentene bor som dronninger på et slott

– Det går ikke i hop

Men ifølge Siem er ikke kvinnefotballen glemt. Han sier at problemstillingen om kollisjonen med kvinnelandslagets VM-åpning har blitt diskutert i NFF ved flere anledninger.

VM-trekningen var 6. desember, mens Tippeliga-kalenderen ble offentliggjort 17. desember. Likevel var det ikke mulig å unngå krasj, sier Siem.

– Egentlig hadde vi ikke ønsket å spille Tippeliga i det hele tatt denne helgen. Både på grunn av damene, og for å få hvile Tippeliga-spillerne før herrenes landslagspause. Men det er ikke plass. Det går ikke i hop, sier han.

– Hadde det ikke vært mulig å flytte de fem kampene til lørdag eller tidligere på søndag?

– Vi kan ikke bare flytte serierunder et par timer. Dere forenkler det. Vi har solgt enorme TV-pakker og rettigheter. Det er ikke så enkelt. Jeg er forundret over at dere ikke skjønner at det er mer sammensatt enn som så, svarer Siem.

– Jeg hadde gitt dem applaus hvis de hadde flyttet tippeligakampene. Det hadde vært det beste, sier Ingvild Stensland, som håper og tror at folk helst vil se fotballjentene i VM.

Tror Tippeligaen taper på det

Richard Jansen tror at Tippeligaen ville tjent på at kampene flyttes.

– Det tyder på at det er for mye penger i Tippeligaen, for det er Tippeligaen som kommer til å tape på dette. Jeg merker det selv. Jeg skulle selvsagt ha sett Stabæk i kveld, men jeg drar ikke på Nadderud når Norge VM-åpner, sier Stabæk-sportssjefen.

Skal man tro Siem, ville Tippeliga-klubbene derimot tapt store penger på å flytte kamptidspunktet.

– Kunne dere kontaktet rettighetsinnhaverne og bedt om å flytte noen kamper?

– Det er klart at det hadde vært mulig, men det ville kostet mange millioner kroner. Det har vi ikke råd til. Det er ikke bare å flytte en serierunde, og det er ikke noen interesse for det heller. Hovedrunde søndag klokken 18 er det tidspunktet hvor folk flest vil dra på stadion, sier generalsekretæren i NFF, som understreker at han syns det er synd at kampene kolliderer.

– Det er ikke noe hyggelig at jentene skal spille samtidig som det går konkurrerende norsk fotball. Det er en stor fordel å unngå det når det går an, sier han.

NRK utsetter Dagsrevyen

Fotballjentenes VM-åpning gjør at NRK har valgt å flytte Dagsrevyen med nesten to timer. I stedet for vanlig sendestart 19:00, starter sendingen i kveld klokken 20:55.

– Det er ikke ofte det skjer, men innimellom når det er store sportsbegivenheter. En slik er kampen mot Thailand, sier rikskringkastingens sportssjef, Rune Haug, til Aftenposten.

– Det sier jo litt om hva dette produktet er blitt. Det blir spennende å se hvor mange seere de «stjeler» fra Tippeligaen, skriver Kjetil Siem i en tekstmelding til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder