HEFTIG: Manchester Uniteds Anthony Martial har vært imponerende siden han kom fra Monaco og Ligue 1 til Premier League. Foto: Oli Scarff , AFP

Betaler 1,6 milliarder for Premier League: Får ikke vise alle kampene

Selv om TV 2 la over halvannen milliard på bordet for Premier League i ytterligere tre sesonger, får kanalen ikke lov til å vise mer enn én kamp klokken 16 på lørdager.

  • Øyvind Knoph Askeland
  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Begrensningene ble innført av Premier League foran 2013/14-sesongen og gjelder i hele Europa. Selv om mediehus, som TV 2, blar opp milliardbeløp for retten til å vise det ypperste av engelsk fotball, får kanalen kun vise én av kampene som spilles lørdager klokken 16 direkte.

VG Direkte: Følg alle Premier League-kampene klokken 16

Dette vil gjelde for TV 2 også i den nye rettighetsperioden, som varer frem til 2018/19-sesongen.

– Premier League er opptatt av at det er de samme rammebetingelsene som skal gjelde i den neste avtaleperioden. Slik det er i dag ligger det derfor ikke an til endringer, sier sportssjef Vegard Jansen Hagen til VG.

Bakgrunn: TV 2 og Discovery i heftig budkrig

I praksis betyr restriksjonene at TV 2 for eksempel kan måtte vrake Liverpool-kamper til fordel for oppgjør med Manchester United – eller omvendt – om lagene spiller samtidig i helgen.

Storlag vrakes

Det har skjedd en rekke ganger de siste sesongene, senest forrige helg da Liverpool-Aston Villa og Leicester-Arsenal ble sendt i opptak til fordel for Manchester United-Sunderland.

– Som sportssjef må jeg bare si at jeg skjønner at seerne lar seg frustrere over det. I den første rettighetsperioden vi hadde, kunne vi vise alle kampene.

– Men dette blir som å slåss mot, ikke vindmøller, men kraftige vindturbiner. Vi får ikke gjort noe med det. Når Premier League sier at reglene er sånn, så er reglene sånn, sier Jansen Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VANT PREMIER LEAGUE: Rettighetssjef Bjørn Taalesen (til venstre) sammen med sportssjef Vegard Jansen Hagen i TV 2. Foto: Helge Mikalsen , VG

Velger kamp i Norge

Rettighetene til å sende Premier League i Norge ble solgt fredag. Som VG har skrevet var TV 2 desperate etter å sikre seg den engelske fotballen, som de sikret seg for første gang i 2010.

For 1,650 milliarder kroner, eller 550 millioner kroner for hver sesong, får kanalen nå vise (nesten) alt fra Premier League frem til 2018/19-sesongen er over.

– TV 2 velger hvilken kamp som skal vises klokken 16 i Norge. Og det valget er grundig gjennomtenkt, selv om gjerne våre seere ikke alltid tror det. Det er få ting som engasjerer mer enn om folk får sett laget sitt. Derfor er det viktig at vi forklarer de valgene vi gjør, sier Vegard Jansen Hagen.

Kjempet med Discovery

I forhandlingene som fant sted i London, var det TV 2 og Discovery Networks Norway som sto igjen til slutt i kampen om Premier League. At TV 2 vant budkrigen, tror TV-ekspert Morten Wiberg i Carat var svært viktig for kanalen.

– Det er vanskelig å kritisere TV 2 for å ha betalt for mye, for dette er et taktisk grep for å unngå at Discovery sikret seg rettighetene. Jeg har troen på at de klarer å levere. De har skapt et veldig godt produkt for kundene og jeg tror seerne er veldig fornøyd, sier Wiberg til VG.

– Hvis Discovery også skulle ha tatt denne, ville det gjort vondt for TV 2. De har strukket seg langt. Tiden vil vise om de har strukket seg for langt, fortsetter han.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool88002061424
2Manchester City85122791816
3Arsenal84311311215
4Leicester City8422147714
5Chelsea84221814414
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder