FOR EN KVALIFISERING: Norges J19-landslag står midt i en høydramatisk avslutning på EM-kvalifiseringen. Her trøster daværende landslagstrener Jarl Torske (nummer to fra høyre) og fotballpresident Yngve Hallén spillerne etter et tap mot Spania i fjor. Foto:Terje Bendiksby,NTB Scanpix

Bisarr omkamp kan avgjøre om Norge får EM-plass: Tidligere J19-trener: – Mest absurde i landslagets historie

(Nord-Irland - Norge 1-8, England - Sveits 3-1) Et straffespark og 18 sekunder med fotball kan bli det som avgjør EM-skjebnen til det norske J19-landslaget i kveld.

 • Øyvind Knoph Askeland
 • Per Opsahl

Artikkelen er over fem år gammel

Det ble klart torsdag ettermiddag. For selv om Norge smadret Nord-Irland 8-1, er ikke EM-kvalifiseringen avgjort før England har fått tatt sitt omstridte straffespark klokken 22.45 i kveld.

Den bisarre «omkampen» mellom Norge og England, som bare vil vare i 18 sekunder, kom i stand etter at England fikk annullert et straffespark på overtid tidligere i EM-kvalifiseringen. Norge vant 2-1, men England protesterte og fikk onsdag medhold av Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Løsningen på problemet ble at England skal få ta straffesparket, som ble feilaktig annullert etter en dommertabbe, på nytt – og dermed kan ta førsteplassen i kvalifiseringsgruppen.

– Jeg trodde nesten ikke det var mulig. England protesterte og UEFA brukte fem-seks dager på å ta sin avgjørelse. I går kveld, dagen før Norges kamp mot Nord-Irland, fant de frem til denne løsningen. Å spille hele kampen på nytt ville vært den eneste riktige løsningen, sier den tidligere J19-landslagssjefen Jarl Torske til VG.

– Useriøst

Han ledet J19 gjennom EM i fjor sommer og overlot trenerjobben til Nils Lexerød i desember. Torske har vært i tett dialog med J19-apparatet og klarer ikke annet enn å le av hele situasjonen.

– Det går ikke an å drive på slik. Ja, det var en gedigen dommertabbe til og begynne med, men det visste alle når kampen var over. Derfor burde en avgjørelse om å spille kampen helt på nytt blitt tatt fort. I stedet ventet UEFA på å løse det med at straffesparket blir tatt på nytt. Det er useriøst, sier Torske.

Med 12-2 i målforskjell og seks poeng, vil England gå rett til EM om de utligner til 2-2 på straffesparket i kveld. Norge har i øyeblikket 10-1 i målforskjell og er avhengig av engelsk straffebom for å vinne kvalifiseringsgruppen.

Ved uavgjort blir Norge nummer to og må bli beste toer av samtlige i EM-kvalifiseringen for å ta seg til mesterskapet. Når beste toer skal regnes ut, strykes kampene mot det dårligste laget i hver gruppe.

VANSKELIG SITUASJON: Toppfotballsjef på kvinnesiden i Norges Fotballforbund, Heidi Støre, som her trøster Caroline Graham Hansen under fotball-EM i 2013, sier EM-kvalifiseringen er blitt helt ekstraordinær. Foto:Terje Bendiksby,NTB Scanpix

– Keeperen har alt å vinne

Norges 8-1-seier mot Nord-Irland vil i så fall ikke telle og J19-landslaget blir stående med fire poeng. Siden ikke alle kampene i EM-kvalifiseringen er ferdigspilt, gjenstår det å se om noen kan slå Norge i en eventuell beste toer-kamp.

Men først må England score på sitt straffespark.

– Det er en helt ekstraordinær situasjon, men når den er som den er, må jeg nesten berømme støtteapparat og spillerne for å takle det, sier Heidi Støre, leder for toppfotball kvinner i Norges Fotballforbund.

For at alt skal være likt som da straffen til England ble tatt lørdag, må Norge mønstre samme lag i «omkampen» i Nord-Irland. Det betyr at Aurora Watten Mikalsen står i det norske målet.

– Den norske keeperen har jo alt å vinne siden hun egentlig slapp inn den første straffen. Her er det bare å kjøre på. Redder hun, så blir hun hyllet, sier Thomas Myhre, tidligere landslagskeeper, til VG.

Les også

 1. Haavis dobbel ikke nok for Norge

  STRØMMEN (VG) (Norge-Nederland 2-3) Om Norge har forsvarstrøbbel to måneder før VM, så er Emilie Bosshard Haavi i ferd…
 2. EM-plassen kan ryke på grunn av bisarr omkamp

  I kveld må Norges J19-landslag møte England til omkamp i EM-kvalifiseringen.
 3. VM kan ryke for Solveig Gulbrandsen

  STRØMMEN (VG) Det som trolig er en meniskskade setter landslagsveteranen Solveig Gulbrandsen (34) ut av spill to måneder…
 4. Kommentar: En medaljedrøm som føles litt fjern

  KOMMENTAR: «Vi mener alle at det er realistisk å komme blant de fire beste,» sier Even Pellerud (61).

Flere artikler

 1. J19-treneren: – En spesiell opplevelse

 2. EM-plassen kan ryke på grunn av bisarr omkamp

 3. Slik kan en ny sjef redde VM-plassen

 4. Suverent og skremmende

 5. Svensk fiasko åpner for Norge som beste treer

Fra andre aviser

 1. Norges 8-1-seier kan være for liten

  Aftenposten
 2. Enkel EM-trekning for Norges fotballkvinner

  Bergens Tidende
 3. Se England ta straffe mot Norge fem dager etter at kampen startet

  Bergens Tidende
 4. Enkel EM-trekning for Norges fotballkvinner

  Fædrelandsvennen
 5. Se England ta straffe mot Norge fem dager etter at kampen startet

  Aftenposten
 6. Har 24-2 i målforskjell i EM-kvalifiseringen. I kveld kan det bli enda mer

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no