KLARER SEG: Erik Huseklepp (i midten) og Brann. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Sogndals kollaps ble Branns redning(FK Haugesund-Brann 2-3/Sogndal-Stabæk 0-2) Det spilte til slutt ingen rolle hva Brann foretok seg i siste serierunde. Til det er Sogndal altfor dårlige. Derfor må de ned, mens Brann får en ekstra mulighet til å overleve i Tippeligaen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Situasjonen var sånn: Sogndal måtte slå Stabæk hjemme, mens Brann måtte tape i Haugesund. Før sesongen hadde dette vært en scenario der oddsen ville vært ganske god for Sogndal.

Men Sogndal har hatt en sesong med en så fallende kurve, at de normalt sett burde vært nede for lengst. Én fattig seier på de 17 siste seriekampene, og Sogndal kan ikke skylde på andre enn seg selv for at de rykker ned. De fikk hjelp underveis, både fra Sandnes, fra Bergen og fra flere fotballbyer i Norge. Men de evnet ikke selv. Og 0-2 hjemme mot Stabæk i siste serierunde, da det sto om eksistensen, forteller det meste om Sogndals sesong.

Den har vært grusom.

Mobiliserte

Sogndal har sluppet inn mål i 16 kamper på rad, 30 totalt, og bare scoret 14 mål. De har solgt gode spillere, og det så nesten ut som et «styrt» nedrykk til slutt.

Så på tabellen så ser Branns kvalikplass ganske grei ut, selv om veien dit langt fra har vært «grei». Men Sportsklubben mobiliserte i hvert fall, og lyktes, da det gjaldt som mest. De to siste kampene måtte i realitene vinnes, og det skjedde, mot Sogndal og mot Haugesund.

Brann fikk en start de hadde drømt om, da kaptein Erik Huseklepp (30), som trolig bare spilte fordi både Azar Karadas (skade) og Marcus Pedersen (karantene) var uaktuelle, sendte Brann i ledelsen tidlig. Huseklepp vart i hvert fall svært livlig, og da innlegget fra Jacob Orlov kom etter seks minutter, var han nådeløs.

Han så nesten ut som den toppscoreren mange mente han skulle bli - før sesongen.

Usikker keeper

Seks minutter senere doblet svenske Orlov ledelsen, fra Andreas Vindheims innlegg, og Brann var oppe i 2-0 på Haugesund stadion.

Men sesongen har vist at Brann ikke er til å stole på, og denne gangen var det keeper Pjotr Leciejewski som sviktet. Etter 36 minutter forærte han Haugesunds toppscorer Christian Gytkjær ballen - helt unødvendig - og dermed kom Brann-nervene tilbake for fullt.

Det ble ikke bedre da samme Leciejewski feilbereget et innlegg/skudd fra Kristoffer Haraldseid etter 79 minutter, og det sto 2-2. Men omtrent samtidig tok Stabæk ledelsen på Fosshaugane i Sogndal, og gikk senere opp til 2-0. Så det spilte liten rolle hva Brann foretok seg i Haugesund til slutt.

De kunne tapt 10-0, fordi Sogndal ikke evner.

Årets spiller

Mot slutten sikret Andreas Vindheim Brann en seier, med scoring på overtid. Og nå får Brann to matchballer, mot vinneren av Bærums møte med Mjøndalen, for å redde plassen i Tippeligaen, mens Sogndal fortjent rykker ned i 1. divisjon. De to siste kampene bør ha gitt Brann såpass med selvtillit at de bør klare kvalifiseringen også. Jeg tror det blir vanskeligst hvis Mjøndalen blir motstander. Det er det beste av de nest-beste lagene i 1. divisjon.

Rosenborgs sterke høstsesong, med ni seirer på de 10 siste kampene, ga dem til slutt en flott andreplass på tabellen, da Odd kapitulerte i Molde. Og spenningsmomentet om Martin Ødegaard (15) eller Jone Samuelsen skulle bli Årets Spiller på VG-børsen, gikk i 30-åringens favør, da Ødegaard, som bare fikk 33 minutter på Lerkendal, mistet ballen to ganger som førte til RBK-scoringer.

Han spilte sin svakeste kamp for sesongen. Men har likevel hatt en utrolig god sesong. Men Samuelsen har vært jevnest. Og best.

Dermed er Jone Samuelsen (30) en fortjent vinner av VG-børsen 2014.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder