Sveriges protest etter drapstrusler mot Durmaz: – Fuck rasismen

FOTBALL

OSLO/SOTSJI (VG) Jimmy Durmaz (29) ble drapstruet etter at han lagde frisparket som ga Tyskland 2–1-seier på overtid over Sverige. Dagen derpå talte vingen foran laget og pressen.

Publisert: Oppdatert: 24.06.18 19:18

Landslagssjef Janne Andersson varslet at åpningen på treningen dagen etter tapet for Tyskland ville bli annerledes. Årsaken var hetsen Durmaz fikk i sosiale medier.

– Vi kommer til å innlede litt annerledes på grunn av de fullstendig uakseptable hendelsene som skjedde etter kampen. Jimmy kommer å gi en uttalelse og jeg vil forsikre at alle i ledelsen står bak dette hundre prosent, sa Andersson og ga ordet videre til Durmaz.

29-åringen, som er født i Örebro - men har tyrkiske røtter, sto foran resten av det svenske laget. Toulouse-spilleren leste opp følgende ord som han hadde notert ned på telefonen:

– Vi er profesjonelle fotballspillere. Å bli kritisert er noe vi må regne med. Det inngår i jobben vår. Men å bli kalt «blattejævel» (nedlatende ord om mørkhudede), selvmordsbomber, eller å få hat mot min familie, mine barn og drapshets. Det er helt uakseptabelt. Jeg er svensk og med stolthet bærer jeg vår drakt og vårt flagg. Jeg takker alle fine, «underbare» venner som sprer glede. Vi står sammen, eller hva «boys»?

Hele den svenske troppen ga dette svaret i kor:

– Fuck rasismen.

Deretter klappet svenskene etter ordene Durmaz’ holdt med engasjement.

Mikael Lustig tørket tårer, mens spissen John Guidetti viste «fingeren» til kamera for å vise hva han mente.

– For jævlig

– Det for jævlig at det skal være slik, sier Anders Lindblad, kommentator i Svenska Dagbladet, til VG.

– Selvfølgelig kan de kritiseres som fotballspillere, men det er helt avskyelig at det kommer rasistiske kommentarer. Jeg har aldri opplevd maken.

Lindblad er i Gelenzjik, der det svenske laget har sin base, rett ved Svartehavets bredd.

– De rasistiske kommentarene i sosiale medier vitner om polarisering i det svenske samfunnet, mener Lindblad.

Kommentatoren synes det er veldig bra at hele landslaget rundt Durmaz har tatt stilling i saken.

– Marcus Berg og Andreas Granqvist sier at dette kanskje vil styrke spillergruppen enda mer. Det skal vi ikke se bort fra.

Hylles av Perry

Norges assistenttrener, Per Joar «Perry» Hansen, roser Durmaz og laget.

– Jeg synes det var en fantastisk manifestikasjon mot all søppel som skrives på sosiale medier. Vi må ta tilbake verdiene og vise at alle er like mye verdt. Har du et drakt med flagg på, er du like god som noen annen, sier Hansen til VG.

Treneren mener en lignende episode kunne skjedd på det norske laget.

– Vi har spillere på landslaget med annen bakgrunn. Vi tåler mye, men når det går på familien og slike trusler, må vi sette ned foten og vise at dette er total uakseptabelt. Dette må vi som samfunn aldri akseptere, sier Hansen og legger til:

– Det kunne vært en Olsson eller Nilsson som lagde frisparket. Gode lag er flinke til å bygge hverandre opp. Sverige viste forbilledlig hvordan du kan snu en sånn sak.

HER KAN DU SE HØYDEPUNKTENE FRA KAMPEN:

SLIK REAGERTE VGTV-STUDIOET ETTER AVGJØRELSEN:

Her kan du lese mer om