DYR DUO: Joshua King og Mohamed Elyounoussi, her på landslagstrening på Ullevaal Stadion denne uken, verdsettes skyhøyt av fotballforskere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hevder King og «Moi» er verdt en halv milliard: – Helt realistisk

STORO (VG) Fotballforskere verdsetter den norske Premier League-duoen Joshua King (26) og Mohamed «Moi» Elyounoussi (24) til over en halv milliard kroner.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over ett år gammel

Det anerkjente sveitsiske statistikk- og analysebyrået CIES Football Observatory, som samarbeider med både FIFA og UEFA, har utviklet et verktøy for å vurdere markedsverdien til fotballspillere med en samfunnsøkonomisk og vitenskapelig tilnærming.

 • Forvirret over «Nations League?» Derfor kan den nye EM-veien gjøre det lettere for Norge

Byrået, som tilbyr en oversikt over samtlige spillere i Europas fem største ligaer, er ikke snaue med verdsettingen av de norske landslagsprofilene King og Elyounoussi. Bournemouth-spissen skal være verdt 30,1 millioner euro (285 millioner kroner), mens Southampton-vingen er verdsatt til 24,3 millioner euro (230 millioner kroner).

Totalt er duoen, ifølge CIES, verdt 515 millioner kroner – over en halv milliard.

– Det er helt realistisk. Det er ikke noe å si på det. Pengegaloppen har gått helt løpsk, og når du sammenligner med kvalitetsmessig lignende spillere som har blitt solgt mellom Premier League-klubber, så er det ikke perverst i det hele tatt. Jeg tror det er veldig riktig, men vi får sjokk her hjemme fordi det er to gutter som spiller på det norske landslaget, sier talentspeider Stig Torbjørnsen til VG.

Her kan du se hvordan King reagert på VGs «klovneforside»:

Solbakken: King verdt halvparten i Tyskland

VG har sett nærmere på den antatte markedsverdien til det norske herrelandslaget. Hele oversikten – som er basert på tall fra det tyske nettstedet Transfermarkt samt CIES for spillerne som spiller i topp fem-ligaer – kan du se i faktaboksen.

– Det er ingen nøyaktige svar på dette. Noen ganger står man og klør seg i hodet av hvilken sum en spiller blir solgt for, poengterer Torbjørnsen.

– Dette har litt med alder å gjøre. En bra alder er iallfall at man kan selges spilleren én gang til. Er du for eksempel 24 år, kan du selges én gang til, er du 22 er det enda bedre, og er du 20, er det perfekt, sier Ståle Solbakken – som selv har ansvar for kjøp og salg gjennom managerrollen i FC København.

Norges nye treningsdresser engasjerer:

Etter å ha blitt forelagt Transfermarkt og CIES’ prisvurdering av Joshua King, tror Solbakken at den norske landslagsspissen er verdt rundt 200 millioner kroner i England. Det vil si i en tenkt overgang mellom to klubber fra pengestinne Premier League.

– Scorer han 15 mål i Premier League denne sesongen og blir kjøpt av en annen engelsk klubb, tror jeg fort noen kan kjøpe for rundt 20 millioner pund. Men til Tyskland ville han nok vært nærmere halvparten, sier den tidligere Köln-treneren.

les også

King til angrep på norske medier: – Jeg blir forbannet

«Moi» ble i sommer solgt fra Basel til Southampton for over 170 millioner kroner – og sikret seg en spinnvill lønn. Ifølge Transfermarkt er han nå verdt litt mindre (146 mill.), mens CIES mener han er verdt betydelig mer (230 mill.).

– Den høyeste prisen er ganske reell. Han er nok verdt enda litt mer enn overgangssummen etter å ha signert den avtalen, for markedsverdien øker bare man blir en del av Premier League. Den ligaen lever sitt eget liv. Men han må nok vise litt mer før verdien virkelig skyter i været, sier Torbjørnsen.

– Hvis PSG er interessert, går prisen i været

Talentspeideren peker på Crystal Palace-spiss Alexander Sørloths januarovergang som eksempel på hvordan Premier League kan føre til enorme omveltninger i markedsverdien.

– Hvis noen engelske klubber skal kjøpe norsk spiller, så er verdien helt sinnssvak. Hvis Sørloth hadde gått til Rapid Wien i januar, så hadde han kostet 25 millioner. Men fordi det var Crystal Palace, så kostet han 100 millioner mer. Det skjedde kort tid etter at han hadde floppet i Nederland og Groningen, og etter kun en halv sesong i Midtjylland med 16 scoringer. Sånn fungerer markedet når noen fra «den gale øyen» vil eller ha en spiller, sier Torbjørnsen.

Eurosport-ekspert hardt ut mot landslagsspiller:

Stortalentet Sander Berge (20) er også blant landslagets mest verdifulle spillere. Transfermarkt verdsetter ham til 116 millioner kroner, men VG er kjent med at klubber har lagt nærmere 140 millioner kroner på bordet i forsøk på å signere midtbanespilleren fra Genk.

Spilleren har fått stor internasjonal medieoppmerksomhet det siste drøye året, med spekulasjoner om at storklubber i Premier League, La Liga og senest overgangsrekordholder PSG skal være interessert.

les også

Genk-sjef bekrefter to bud på Berge: – Stor utfordring å beholde ham

– Gjør det noe med prisen på eksempelvis Sander Berge at PSG sies å være interessert – også hvis det ender med at PSG ikke byr på spilleren?

– Det kan nok noen ganger hende. Men hvis PSG er interessert, går prisen i været. Det er akkurat som at når Rosenborg kjøper i Norge, blir prisen dyrere, akkurat som i Danmark med FCK. Det handler mest om at to-tre klubber er interessert, da kan prisen gå opp, sier Ståle Solbakken.

Les også

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Joshua King
 3. Mohamed Elyounoussi

Flere artikler

 1. Verdsettes til 570 millioner: – Ganske realistisk

 2. Nå verdsettes Haaland til drøyt 1,2 milliarder

 3. Så stor er forskjellen mellom Liverpool og United

 4. Spania er verdt fire milliarder kroner mer enn Norges lag

 5. Norge uten King kan bli et problem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder