GULLDUO: Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen samarbeidet i Rosenborg i en årrekke. Her er de under Frankrike-VM i 1998, der Eggen var TV-kommentator og Bjørn Hansen Drillo-assistent. Foto: Johansen, Erik

Trenerlegenden Bjørn Hansen er død: – En hedersmann med et stort hjerte

Trenerprofilen Bjørn Hansen døde onsdag, 79 år gammel. – Han har satt varige, dype spor etter seg, sier Rune Bratseth.

 • Petter Fløttum
 • Trond Johannessen

Artikkelen er over to år gammel

Den tidligere Rosenborg- og landslagstreneren har i flere år kjempet mot kreftsykdommen, skriver Adressa. Onsdag sovnet han inn på St. Olavs hospital i Trondheim.

– Det er så mye godt å si om Bjørn som menneske og fotballtrener at det blir veldig lett å tenke på ham, sier hans mangeårige Rosenborg-kompanjong Nils Arne Eggen. Han fikk den triste beskjeden mens RBK-trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun besøkte ham i Orkdal.

SPILLERNES MANN: Bjørn Hansens kanskje største styrke var forholdet til enkeltspillerne. Her med John Carew i 1999. Foto: Kallestad, Gorm

– Jeg må innrømme at jeg var litt forberedt på at det kunne skje, selv om jeg snakket med ham i forrige uke. Han har jo slitt litt med sykdom opp gjennom årene, men han har alltid kommet tilbake. Så jeg tenkte jo at det kunne skje igjen, men slik gikk det altså ikke, sier Eggen.

Han mener Bjørn Hansen har en betydelig del av æren for storhetstiden i norsk fotball, både for Rosenborg og for landslaget.

– Han var en meget klok fotballmann. Vi andre har fått storparten av æren, men han var en veldig viktig medtrener, både for meg og senere for Drillo på landslaget. Han var egentlig veldig beskjeden, men sto mer på «barrikadene» etter hvert som han fikk mer erfaring, sier Eggen om sin mangeårige assistent, som karakteriserer Bjørn Hansen som en «enormt tålmodig» mann.

– Han kunne stå en halv dag for å jobbe med innleggsfoten til Jan Derek (Sørensen), for å nevne et eksempel. Han hadde veldig mange sterke sider, men jeg må kan kanskje trekke frem hans jobb med enkeltspillere.

Rune Bratseth (57) er tydelig preget av meldingen om Bjørn Hansens død.

– Vi har jo vært gode venner i 35 år, og hatt god kontakt hele veien. Da han fortalte oss for noen måneder siden at han ikke kom til å bli 80 (ville fylt det i januar neste år), så bestemte vi oss for å ha en del faste treff fremover. Det fikk vi til, og det er jeg veldig glad for, sier Bratseth, som var spiller da Hansen var trener midt på 80-tallet og da han kom tilbake fra Werder Bremen og ble sportsdirektør, var Bjørn Hansen assistenten til Nils Arne Eggen.

GODT HUMØR: Bjørn Tore Kvarme, Rune Bratseth og Bjørn Hansen foran en Champions League-kamp mot Porto i 1996. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Bjørn har rett og slett betydd veldig mye for meg. Han lærte meg soneforsvar, men han lærte meg så mye mer. Han var en hedersmann med et stort hjerte for mennesker som ikke hadde det så bra som oss. Han bidro med så mye, og har satt varige, dype spor etter seg. Han hadde respekt for mennesker, var folkelig, «rosenborgsk», og han lyttet mer enn han snakket, sier Bratseth, som besøkte Bjørn Hansen på sykehuset så sent som på fredag.

– Vi fleipet jo litt da også, om fotball og om livet, og det er så rart at han ikke er her lenger. Dette er først og fremst et tap for familien, men det er et tap for så mange andre også. Heldigvis slapp han å bli plaget veldig lenge, sier Bratseth.

Rosenborg, klubben Hansen jobbet for i en årrekke både som hoved- og assistenttrener, mottok nyheten med sorg.

VM-BRAGD: Daværende assistenttrener Bjørn Hansen jubler etter at Norge har slått Brasil i fotball-VM i 1998. Hansen var Drillos assistent under mesterskapet. Foto: Erik Johansen / Scanpix

– Det var en trist beskjed å motta. Det er viktig for oss å huske de gode minnene, alt det gode han har gjort for Rosenborg. Det vil bli et savn. Tankene våre går til den nærmeste familien, sier daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, til VG.

Klubben flagger onsdag på halv stang utenfor klubbhuset «brakka», og torsdag vil Rosenborg-spillerne stille med sort sørgebånd i mesterfinalen mot Lillestrøm.

Hansen var hovedtrener i Rosenborg fra 1984 til 1985, og var en viktig del av seriegullet, selv om han trakk seg tilbake på høsten. Fra 1988 til 1996, med unntak av to friår, var han Nils Arne Eggens assistenttrener, og han kom tilbake til klubben på 2000-tallet.

Hansen var også Drillos assistent under VM i 1998, i tillegg til at han har trent alle de aldersbestemte landslagene på herresiden.

– Han har vært syk lenge, og det har jeg visst om. Men typisk for Bjørn Hansen har han bagatellisert sykdommen. Han var nettopp den typen, og noe av det minst egosentriske mennesket jeg har kjent. Han var en dyktig fagmann, og superlojal. Vi hadde jo samme synet på fotball, men vi utfylte hverandre bra. Han var nemlig mye flinkere med mennesker enn meg. Det er veldig trist at han nå er borte, sier Egil Drillo Olsen til Aftenposten.

Besøkte Brakka til det siste

Moe Dyrhaug forteller at Bjørn Hansen besøkte brakka nesten daglig helt til det siste, samtidig som han hadde sesongkort på Lerkendal. Så sent som 8. april i år var han på tribunen da Rosenborg slo Molde.

Ranheim og Brann vil hedret Hansen med ett minutts stillhet før kampen 18.30 onsdag kveld. Ranheim-trener Svein Maalen lovet før kampen at de skulle bruke Hansens oppskrift mot tabelltoppen Brann.

– Bjørn Hansen. Mentor, veileder, forbilde og god venn. I dag skal vi forsøke å slå Brann med din oppskrift. Hvil i fred, skriver han på Twitter.

I fjor sommer ble Bjørn Hansen rangert som Norges 25. mest betydningsfulle mannlige fotballtrener av VGs fotballekspert Knut Espen Svegaarden.

Slik ble plassen begrunnet:

«Kanskje den viktigste assistenttreneren i moderne tid. Hansen var uvurderlig for både Nils Arne Eggen (RBK) og Drillo (landslaget). Han trente RBK som hovedtrener deler av 1985, men måtte gi seg på grunn av sykdom. Sykdom har plaget Hansen mye.»

Mer om

 1. Rosenborg BK

Flere artikler

 1. Pluss content

  Mirakel-trener Bjørn Hansen: Livet i skyggen

 2. Fotballtreneren Bjørn Hansen bisatt: – Han hadde ingen uvenner

 3. Ranheim-trenerens vei til toppen: – Jeg kjørte rundt med ballnett i bagasjerommet i 20 år

 4. Haugesund-treneren klar for Rosenborg: Blytung begynnelse

 5. Hoftun om Eggen: - Som å få en dolk i ryggen

Fra andre aviser

 1. Trenerlegenden Bjørn Hansen er død

  Bergens Tidende
 2. Slik minnes de trenerlegenden: – Bjørn har en vesentlig del av æren for RBKs suksess

  Bergens Tidende
 3. Slik minnes de trenerlegenden: – Bjørn har en vesentlig del av æren for RBKs suksess

  Fædrelandsvennen
 4. Bjørn Hansen bisettes i dag: Slik minnes Bratseth trenerlegenden etter 35 års nært vennskap

  Bergens Tidende
 5. Bjørn Hansen bisettes i dag: Slik minnes Bratseth trenerlegenden etter 35 års nært vennskap

  Aftenposten
 6. Bjørn Hansen bisettes i dag: Slik minnes Bratseth trenerlegenden etter 35 års nært vennskap

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder