Verstingen: Benny oppfører seg dårligst

Hold et våkent øye med Viking-trener Benny Lennartsson (57) i morgendagens cupfinale på Ullevaal stadion: Svensken er verstingen til fotballforbundets kampinspektører.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Om du trodde Vålerengas Tom Nordlie var mannen som pådro seg mest vrede for sine krumspring langs sidelinja i årets eliteserie, så tar du feil.

Lennartsson er verre. På den siste fair play-lista - utsendt av NFF midt i september (etter 20. serieomgang) - lå han på 14. og sisteplass. Etter det VG har grunn til å tro, er situasjonen uforandret.

- Det som derfor gjør meg mest deppa, er å høre at jeg er bak både Tom Nordli og Erik Brakstad. De har jo angrepet dommeren! sier Benny - og tar ikke versting-stempelet særlig tungt.

- Kampinspektørene er så gamle at de ikke lenger ser ned til laglederbenken, gliser svensken.

Får poeng

En av kampinspektørenes oppgaver er å evaluere klubbene i forbindelse med NFFs nye store satsingsområde, fair play.

Lagene får poeng i forskjellige kategorier: Og Viking er, totalt sett, blant de aller beste. Bare i én kategori henger Stavanger-laget etter: punktet «lederens/trenerens oppførsel».

- De må forstå at magen min er så stor at jeg ikke alltid ser linjen på det feltet jeg skal holde jeg innenfor. Her jeg nå står ser jeg ikke engang føttene mine . . .

Men jeg kommer aldri i klammeri med dommeren. Bare én gang i år, mot Rosenborg, har en dommer bedt meg om å dempe meg. Jeg går ikke og skjeller på dem. Sier jeg noe, så er det forhåpentlig konstruktiv kritikk.

Spretter opp og ned

Benny innrømmer sterkt engasjement. Han spretter stadig opp fra sin plass på laglederbenken. Roper og huier. Veiver med armene.

- Kampinspektørene fører opp tallet 1 når de vurderer meg (1 er verst, 5 er best, red. anm.). Jeg er veldig opptatt av at spillerne oppfører seg skikkelig. Jeg burde være et forbilde, og prøvd hardere å få noe bedre enn ett-tall . . ?

- Vil du klare å holde deg rolig i heksegryta på Ullevaal, Benny?

- Neeei . . . det ville overraske meg!

- Hva tror du om finalen?

- Den kampen blir veldig jevn. Vi har møtt Odd Grenland tre ganger tidligere i år. I alle matchene var vi omtrent like gode, sier Benny.

- Beste prestasjon på nasjonalt plan i norsk fotball er å vinne seriegull. Men morsomst, som en opplevelse, er det klart å vinne cupfinale på Ullevaal. Når jeg sier at dette ikke er viktig, så er det i en annen målestokk. At fotball i den store sammenhengen er mindre viktig enn andre ting i livet.

- Hvor lenge vil du fortsette som topptrener?

- Til jeg blir 55! Og nå er jeg snart 58, sier Benny Lennartsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder