STJERNE: Jong Tae-Se er Nord-Koreas største profil. I kveld møter de Brasil i VM. Foto: AFP

«Han er som Beckham og spiller som Rooney»

(VG Nett) Jong Tae-se (26) har aldri bodd i Nord-Korea, men er likevel den største stjernen når laget fra kommunistlandet møter Brasil i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

VG LIVE:Brasil-Nord-Korea kl. 20.30

Spissen er født og oppvokst i Japan og kunne selv velge hvilket landslag han ville spille for. Valget falt på Nord-Korea.

- Han er japansk, men ingen japaner. Han er koreansk, men spiller for Nord-Korea. Han er nord-koreansk statsborger, men bor i Japan. Alle disse tingene kan være vanskelig for verden å forstå, sier Shin Mu Koeng, ifølge AP.

Shin har skrevet biografien om Jong og er venn av fotballspilleren.

Angriperen i Nord-Koreas 4-5-1-system har scoret 16 mål på 24 kamper for landslaget. Bare i fjor scoret han hele 29 mål for Kawasaki Frontale i den japanske ligaen.

Beundrer lagkameratene

Mens han lever stjernetilværelsen i Japan, er det en litt annen hverdag for lagkameratene på landslaget. For Jong er det en selvfølge å ha med iPod, bærbar PC og Nintendo når han er ute og reiser.

I Nord-Korea, der de kun har én statlig TV-kanal, er dette goder som kun er forbeholdt eliten i landet. Derfor har 26-åringen opplevd stor interesse fra lagkamerater på landslaget, som vil høre på musikken hans, spille Super Mario eller høre om livet i Japan.

Debatt:Leserne diskuterer oppgjøret her!

Jong har uttalt at han beundrer sine nordkoreanske lagkamerater for deres lidenskap for fotballen og for deres likegyldighet til penger og materialisme.

- De klaget aldri og gjorde sitt beste. De spilte for laget sitt og for seier, ingenting annet, sier forfatteren Shin.

Lover mål

Jong selv skrev på bloggen sin fra Johannesburg at han i forbindelse med VM har sett hvilken stor rolle han kan spille i samfunnet.

- I stedet for å holde meg innenfor landets grenser, vil jeg være kritikerrost i verden for øvrig for å være en spiller som rev ned de høye og usynlige veggene.

Han har også kommet med følgende lovnad til sitt folk i Nord-Korea:

- Jeg skal score i hver kamp i VM.

I kveld får vi se om han holder løftet når Brasil er motstander.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder