MATCHVINNER: Her feirer Ivan Klasnic (i midten) målet som ga Kroatia seier og full pott i gruppe B. Foto: Scanpix

Kroatia vant med «reservelaget»

Klasnic overlistet fantastisk Polen-keeper

(Polen-Kroatia 0-1) Med bare to spillere fra førsteelleveren som slo Tyskland, kjørte Kroatia i perioder over Polen i kveldens kamp.

Lars Vestad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

For Polen var bare seier godt nok i kveldens kamp, men med et lag som nesten utelukkende besto av innbyttere, var Kroatia totalt overlegen.

SPESIAL:Alt om fotball-EM!

LIVE:Fyldig referat!

Daniel Pranjic og Ivan Rakitic var de eneste spillerne fra førsteelleveren mot Tyskland som startet kveldens kamp.

Les også:Skryter av «rocketreneren»

Bare en fantastisk Artur Boruc i Polen-målet hindret Slaven Bilics disipler i å score flere mål. Keeperen, som til daglig spiller for Celtic, vartet nemlig opp med den ene klasseredningen etter den andre og holdt Polen inne i kampen - helt til åtte minutter ut i andre omgang.

Iskald Klasnic

Etter 53 minutter kom Pranjic - som gjorde en glimrende kamp for Kroatia - seg rundt på venstrekanten og la tilbake til Ivan Klasnic. Alene med Boruc var 28-åringen iskald, og satte ballen enkelt nede ved keeperens venstre stolperot.

- Vi er stolte over Ivan. Han er tilbake på toppnivå, sa landslagssjef Slaven Bilic, med referanse til Kroatia-heltens nyretransplantasjon i 2007.

I forkant av målet var det stort sett bare Kroatia som skapte noe. Polen startet i et høyt tempo og virket å satse offensivt, men falt helt ut av kampen etter de første fem minuttene.

STORSPILTE: Polen-keeper Artur Boruc gjorde en fantastisk kamp, selv om det endte med 1-0-tap. Her hindrer han et forsøk fra Ivan Rakitic. Foto: Reuters


Etter 15 minutter spilte målscorer Klasnic gjennom Pranjic på venstresiden. Spilleren løp deretter inn i boksen og forsøkte å lobbe ballen i Borucs venstre hjørne. Ballen gikk derimot like til side for mål.

Klasseredninger av Boruc

Et drøyt kvarter senere var Mladen Petric på farten for kroatene. Angrepsspilleren frispilte Klasnic med en smart pasning, og 28-åringen kom alene mot Boruc i Polen-målet.

Forsøket på å sende ballen mellom Borucs bein mislyktes derimot, og Polen kunne prise seg lykkelig for at de hadde en patent keeper mellom stengene.

På overtid av førsteomgang ble Celtic-keeperen nok en gang redningsmannen for Polen. En strålende Klasnic vendte bort flere forsvarsspillere og kom nok en gang alene mot Boruc. Keeperen svarte igjen med å gjøre en klasseredning, og det var nærmest et under at de kunne gå til pause med null baklengsmål.

Klar for Tyrkia

Etter hvilen fortsatte Kroatia å dominere, og det uunngåelige skjedde da Klasnic sendte vinneren av gruppe B i ledelsen etter 53 minutter.

- Vi er veldig stolte, fordi vi spilte på et virkelig høyt nivå og klarte å ta vår tredje seier. Vi spilte ikke bare bra, vi spilte supert, sa Bilic.

Polen kom litt inn i kampen igjen i sluttminuttene, mye takket være en frisk Smolarek som ble byttet inn etter 55 minutter. Sammen med Guerreiro var han den eneste av de polske spillerne som i det hele tatt skapte noe av betydning offensivt.

- Vi har gjort et forsøk, men det var ikke nok. Jeg synes det er slik det har vært under hele EM. I denne turneringen har vi ikke vært gode nok, sa Polen-trener Leo Beenhakker etter kampen.

Kroatia er dermed klar for kvartfinaleoppgjør mot Tyrkia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder