IKKE MED: Martin Ødegaard er flyttet ned til U21-landslaget til fordel for Mats Møller Dæhli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Derfor degraderes Ødegaard av Lagerbäck: – Aldri i nærheten av å bytte ham inn

ULLEVAAL STADION (VG) Utenom to skader i forsvar gjør landslagstrener Lars Lagerbäck (70) én endring i troppen sin: Mats Møller Dæhli (23) erstatter Martin Ødegaard (19), som flyttes ned på U21-landslaget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi har diskutert det litt. Delvis er det dette med fingerskaden, og så har han veldig lite spilletid. Det er bedre at han får to ganger 90 minutter på U21-landslaget. Det tror jeg også at A-landslaget tjener mer på, sier Lagerbäck om at Vitesse-spilleren ikke er med i troppen hans.

les også

Thorsby forbløffer nederlandsk ekspert: – Helt spesiell

To skader, på Birger Meling og Kristoffer Ajer, har tvunget svensken til å hente inn Haitam Aleesami og Even Hovland i troppen. Men den eneste endringen som er gjort på sportslig grunnlag, er altså at Dæhli kommer inn for kompisen Ødegaard før de viktige hjemmekampene mot Slovenia og Bulgaria i Nations League.

Trenger spilletid

Overfor VG utdyper Lagerbäck valget om å utelate Ødegaard, som var et godt stykke unna spilletid i kampene mot Kypros og Bulgaria.

– Vi var aldri i nærheten av å bytte ham inn, erkjenner svensken.

– Da vi satt og vurderte dette her, ut fra rapporter fra Martin selv og via andre, så tror jeg det er bra for ham, bra for U21 og bra for oss på lang sikt. Han har så lite kamptid nå. Du kan ha ham med fordi han på sikt kommer til å være en toneangivende A-landslagsspiller, det har du råd til i et 23-mannstropp, men nå tror jeg han har et så stort behov for å spille 90-minutterskamper ettersom han har så lite spilletid. Det kommer han til å tjene på for sin egen utvikling, sier Lagerbäck.

Sammen med sin tidligere Heerenveen-lagkamerat Morten Thorsby, som ifølge Lagerbäck trolig kommer til å være på A-landslaget innen kort tid, får Ødegaard hovedansvaret for å bære U21-landslaget i de avgjørende EM-kvalifiseringskampene mot Tyskland og Aserbajdsjan.

Dæhli til VG: – Spilt min beste fotball til nå

Inn i A-troppen kommer altså Mats Møller Dæhli, Ødegaards gamle romkamerat på landslagssamlinger. Midtbanespilleren fra St. Pauli ble vraket fra troppen til de første kampene i Nations League, men nå er 23-åringen med 20 landskamper tilbake.

– Han har sett ganske bra ut, og det virker som om han er på vei tilbake. Jeg ser først og fremst på ham som en kantspiller, forklarer landslagssjefen.

TILBAKE: Mats Møller Dæhli, her i aksjon mot Tsjekkia i fjor. Foto: Frode Hansen / VG

Dæhli har tidligere vært et omdiskutert medlem av landslagstroppen. Skader og lite spilletid de siste sesongene har bidratt til at den tidligere Molde- og Cardiff-spilleren ikke har fått vist seg skikkelig frem de siste årene. Men nå tror spilleren på lysere tider.

les også

Slik svarer Dæhli på uttakskritikken

– Veldig gøy. Jeg vil alltid være med på landslaget. Det har gått veldig bra for meg personlig nå, jeg skulle bare scoret et mål. Ellers har jeg spilt åtte kamper fra start, holdt meg skadefri og spilt min beste fotball til nå, sier Mats Møller Dæhli til VG.

Søndag var han med på det han beskriver som «noe av det sykeste» i fotballkarrieren så langt; byderbyet i Hamburg mellom den gamle giganten HSV og Dæhlis «kultklubb» St. Pauli i 2. Bundesliga.

Matchen endte 0-0 og St. Pauli fikk to fridager for å slappe av etter noen intense dager. Men Dæhli var likevel på plass ved treningsfeltet da han fikk beskjeden om at Lars Lagerbäck hadde hentet ham inn i A-landslagsvarmen igjen.

– Det er tøying og yoga, for å forebygge skader. Jeg må bli klar til kamp igjen til søndag, sier Dæhli.

les også

VIF-assistent reagerer på Rekdal: – Bør holde seg for god til det

– Lagerbäck virker å ha et «satt» lag nå i større grad enn tidligere. Hva tenker du om spilletid?

– Det er klart. Gutta har gjort det veldig bra, og det er sånn det fungerer. Men jeg kommer med en innstilling om at jeg vil bidra, jeg vil være god på trening, og jeg vil støtte gutta og har det fokuset, sier 23-åringen, som sist fikk spilletid under samlingen i mars, men da bare et kort innhopp mot slutten av i bortekampen mot Albania.

PS! Håvard Nordtveit må stå over kampen mot Slovenia som følge av det røde kortet han pådro seg mot Bulgaria.

Her kan du se hele pressekonferansen med Lagerbäck:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder