SER DET ANNERLEDES: Sarpsborg 08 og leder Cato Haug synes norsk fotball er for avhengige av investorer. Her jubles det over en scoring mot Brann i fjor. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Sarpsborg-leder mener NFF gjør rett i å stramme inn på klubbenes bruk av investorer: Mener minuspoeng er greit - hvis det må til for å forstå alvoret

LA MANGA (VG) Sarpsborg 08-leder Cato Haug mener norsk fotball har godt av å gjøre seg mindre avhengig av investorer, tredjeparts eierskap.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Haug er veldig uenig med VIF-leder Stig Ove Sandnes, som i VG tidligere har sagt at han frykter for norsk fotball uten investorer.

Sandnes sa i VG at han tror at så mange som åtte lag kan havne i en situasjon der de må starte sesongen 2016 med minuspoeng, fordi økonomien ikke oppfyller de nye kriteriene fra FIFA/Norges Fotballforbund.

Omdømmet viktigst

- Hvis det er det som må til for at norske klubber får en mer bærekraftig økonomi på sikt, så greit, mener Sarpsborg-lederen.

Han sier at han representerer en klubb som tenker annerledes enn mange, og som leverer overskudd hvert år.

- For oss er rekkefølgen på hva som er viktig enkel: Omdømmet er viktigst. Et godt omdømme gir god økonomi, som er nest-viktigst. Og god økonomi igjen gir et godt sportslig grunnlag, sier Cato Haug.

Han mener at «altfor mange glemmer hva bærekraftig økonomi er». Og «Vi må ha en drift som er fornuftig».

Kunstig åndedrett

LEDER: Cato Haug, Sarpsborg 08. Foto: Privat Foto:,

- Sarpsborg lå med brukken rygg. Vi måtte ha økonomisk hjelp for å overleve, og vi solgte egentlig ut hele spillerstallen vår til investorer. Nå har vi sakte, men sikkert, kjøpt tilbake eierandeler i spillerstallen vår. Økonomien er bærekraftig igjen, mener Haug.

Han mener investorer, isolert sett, gir klubbene kunstig åndedrett, avhengigheten av dem blir for stor. Når de forsvinner, nærmer klubbene seg konkurs.

- Hovedløsningen kan ikke være kassakreditt og investorer. Det kan fungere som en nødløsning - iblant. Men ikke som hovedløsning. Da ryker fundamentet for drift, mener Sarpsborg 08-lederen.

Han liker at det strammes til i norsk fotball. Han mener det er sunt.

- Fotballøkonomi er egentlig veldig enkelt. 95 prosent er ganske forutsigbart, og det dreier seg om tre elementer. Det ene er overføringer fra NFF/NTF. Der vet vi hva vi får, ut fra plassering på tabellen. Det andre er markedsavtaler. Og det andre er billettinntekter. Det finnes det statistikk på hva vi kan forvente av, mener Cato Haug - som mener det må budsjetteres med «hjernen og ikke med hjertet».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder