Bare 12 prosent i VG-avstemning tror Norge kommer til EM

SKUFFET: Martin Ødegaard var svært skuffet etter 0-0 mot Aserbajdsjan. Aserbajdsjans Rahid Amirguliyev, Cavid Hüseynov og dommer Pawel Gil var mer fornøyd med kampen. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Viasat-eksperten vil ha supertalentet i 10'errollen: Davidsen: – Dyrk Ødegaard for alt hva han er verdt

Vidar Davidsen vil øyeblikkelig ha Martin Ødegaard bort fra kanten og inn en mer sentral rolle. – Han er den mest typiske hengende spissen Norge noen gang har hatt. Bygg laget rundt ham, ber Viasat-eksperten.

 • Jostein Overvik

Artikkelen er over fem år gammel

Norges EM-håp fikk seg et skudd på baugen med to tapte poeng i 0-0-kampen på Ullevaal fredag kveld. Lørdag formiddag trodde bare 12 prosent av de over 10.000 som har deltatt i VGs avstemning på EM-spill i Frankrike om ett år.

BER HØGMO LEGGE OM: Vidar Davidsen vil ha en mer sentral Martin Ødegaard. Foto:PRIVAT,

Viasats Champions League-ekspert er ikke i tvil om hva Per-Mathias Høgmo må gjøre i den resterende kampene mot Bulgaria (3. september), Kroatia (6. sept.), Malta (10. oktober) og Italia (13. okt.)

– Dyrk Martin Ødegaard for alt hva han er verdt, Han er som skapt for 10'errollen rett bak spissen. Her må Per-Mathias Høgmo tilpasse systemet til spilleren og ikke spilleren til systemet, sier Davidsen, som på Facebook skriver at det er «helt uforståelig» at 16-åringen ikke spiller hengende spiss.

Fredag spilte Martin Ødegaard – med nummer 11 på ryggen – både høyre og venstre kant i den skuffende 0-0-kampen mot Aserbajdsjan. Norge ble pepet av banen.

Les også: Bare tarmbok slår Ødegaard

– Han var klart best da han i 2. omgang trakk inn i banen. Han er en spillertype som minner om Michael Laudrup og er fenomenal når han kommer inn i mellomrommet, drar av en spiller og stikker gjennom pasninger, beskriver Davidsen (57).

Støtte fra Argentina-helten

Den tidligere Vålerenga-treneren spilte selv 46 landskamper mellom 1979 og 1986 og scoret for 30 år siden da Norge slo Italia på bortebane.

Han får full støtte på Facebook. En annen gammelt helt, Kjetil Osvold (matchvinner mot Maradonas Argentina i 1986) , skriver:

– Mht M.Ødegaard er jeg selvfølgelig enig Vidar. Han var ikke god de 70 første idag, men når trener'n presterer å flytte Martin lengst vekk ( v kant ) fra Helland når han kommer inn så forstår jeg ingenting!

– Jeg tror ikke det er så store justeringen som skal til for at Norge skal bli bedre. Vi er på sporet av noe bra, men må tørre å dyrke Martin Ødegaard. Jeg synes ikke vi trenger å bruke mer enn en spiss. For øyeblikket har vi ingen som scorer mål på internasjonalt nivå. Vi har ingen målscorer som Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo eller Jan Åge Fjørtoft var, sier Davidsen.

– Ville Norge slått Aserbajdsjan med Martin Ødegaard som hengende spiss?

– Helt umulig å si. Men han har helt spesielle egenskaper for å skape ubalanse hos motstanderen. På kanten blir Martin Ødegaard altfor ofte feilvendt, slår støttepasninger, og må også dekke store områder defensivt. Da er det bedre å bruke en mer typisk kantspiller som Pål André Helland der.

Etter at Martin Ødegaard dominerte mot Sverige mandag tok Aserbajdsjan-trener Robert Prosenecki sine forhåndsregler.

– Vi doblet med to mann på ham, sier den gamle kroatiske storspilleren som mener Ødegaard kommer til å bli «en av de største stjernene i verdensfotballen».

Målscorer etterlyses

I løpet av fem dager har Norge spilt to ganger 0-0 på Ullevaal. Det er første gang på 12 år landslaget ikke scorer mål i to påfølgende landskamper i Oslo. 2003-sesongen endte med 0-3 for Spania i den avgjørende playoffkampen for EM året etter.

Les også: Sjelden jeg har følt meg så nedfor

Neste års EM-sluttspill utvides fra 16 til 24 lag. Det betyr at Norge kan få playoff-plass på tredjeplass bak Kroatia og Italia.

– Det kan vi klare, men mangelen på en målscorer er Norges største problem akkurat nå. Jeg synes Adama Diomande gjorde et brukbart innhopp. Det er hipp som happ om Norge bruker han, Joshua King eller Alexander Søderlund sammen med Martin Ødegaard, sier Vidar Davidsen.

Per-Mathias Høgmo var på ingen måte fornøyd med samarbeidet mellom King og Søderlund i går.

– Samhandlingen mellom dem fungerte ikke veldig godt, fastslår han etter å ha sett Norge brenne til sammen 14 sjanser mot Aserbajdsjan og Sverige.

– Det å score på den internasjonale arena er vanskelig. Vi har mange ferske landslagslagsspillere og det er ingen som scorer jevnt internasjonalt hverken på klubb eller landslag i dag. Det er der utfordringen ligger. Det er «the key point» altså, sier han til VG.

– Også for å komme til mesterskap?

– Ja, vi må løse den. Det har vi sett i de to siste kampene, sier Høgmo som er «veldig skuffet» over at nummer 115 på FIFA-rankingen ikke ble slått. For første gang gikk Norge av banen uten å slå Aserbajdsjan.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Her er Norges lag mot Bulgaria

 2. Målløse Norge pepet av banen

 3. Eggen refser Høgmo for ubalansert laguttak

 4. Høgmo varsler forandringer etter Eggen-refs

 5. John Arne Riise gir Skjelbred tyn

Fra andre aviser

 1. Norge pepet av banen etter skuffende forestilling

  Aftenposten
 2. Ødegaard: - Skuffende at vi ikke klarte å sette mer trykk på dem

  Aftenposten
 3. «Det oser ikke akkurat EM-sluttspill av mannskapet til Høgmo»

  Aftenposten
 4. Hovland best på skuffende norsk dag

  Aftenposten
 5. Ødegaard: - Skuffende at vi ikke klarte å sette mer trykk på dem

  Fædrelandsvennen
 6. Hovland best på skuffende norsk dag

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no