SINT JOHANSEN: Stefan Johansen var alt annet enn blid etter 0-0-kampen mot Aserbajdsjan. Nå må Norge trolig ta poeng i bortekampen mot Bulgaria for å komme til EM i Frankrike neste sommer. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Stefan Johansen: - Jeg er forbannet

«Irriterer seg grenseløst» etter 0-0 – EM-drømmen henger i en tynn tråd

ULLEVAAL (VG) Det boblet innvendig i en forbannet Stefan Johansen (24) etter at Norge gikk på bananskallet som kan knuse EM-drømmen.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg er forbannet. Det skal ikke skje. Det er alt for dårlig. Vi hadde alle tiders mulighet. At vi ikke klarer å ta den irriterer meg grenseløst, sier Stefan Johansen til VG.

Les også: VGs spillerbørs - slik spilte Norge

- Vi har satt oss selv nede i dritten

Også midtbanekollega Håvard Nordtveit (24) brukte sterke ord etter 0-0-fadesen mot Aserbajdsjan.

- Vi har satt oss selv nede i dritten. Nå må vi komme oss opp av dritten, sier Nordtveit, som mener lagkameratene lengst frem på banen sviktet.

- Vi er ikke gode nok. Publikum piper til slutt, og det er fullt fortjent. Vi er rett og slett ikke gode nok i boksen. Vi kommer til muligheter som vi normalt sett skal og bør score på. Katastrofe på siste tredjedel, sier Nordtveit.

- Vi sliter med å få i gang spillet vårt. Først da det har gått 55 minutter begynner vi å få det til, sier Martin Ødegaard, som svarte kontant «nei» på spørsmålet om han var fornøyd med eget spill.

- Det er for dårlig, rett og slett, sier Pål Andrè Helland (25).

Helland skapte liv i Norge

Rosenborgs formspiller var nær ved å frelse Per-Mathias Høgmo i sin andre landskamp, men nå henger EM-deltagelsen i en tynn tråd for Norges del.

Et blodfattig Norge skapte bare to målsjanser før Helland erstattet Per Ciljan Skjelbred etter 55 minutter.

Høyrevingen skulle bli sentral i Norges to desidert største sjanser denne juni-kvelden:

Etter 64 minutter: I målet der han kippet inn to scoringer mot Vålerenga forrige lørdag fikk Helland en minst like stor sjanse. Denne gang gikk han for kraft – og skjøt over.

Etter 85 minutter: Helland dro seg fint fri på venstrekanten og slo et nydelig innlegg til Even Hovland. Norges beste spiller steg til værs, traff meget godt -men ballen ble headet i stanga – og ut…

Pål André Helland synes det var bittert at han avslutningen gikk over tverrliggeren.

- Jeg skjøt i steget for å overraske keeperen, men dessverre er det et knepp for høyt. Tanken mener jeg er riktig, men utførelsen var for dårlig. Den skal i mål, sier Helland til VG.

- Burde du ha spilt fra start?

- Næsj, det er skjønn. Jeg hadde studert kampbildet og visste at det ville bli mer rom til de andre hvis hvis jeg lå bredt. Da vi fikk mer bredde, ble vi farlige. Og vi burde jo ha avgjort kampen, svarer RBK-spilleren.

EM-deltagelsen henger i en tynn tråd

Dermed ble det som skulle være en fotballfest foran 21 228 tilskuere en gedigen nedtur. Ett år før EM åpner i Frankrike så ikke Norge ut som et lag som har noe der å gjøre.

Og nå er det tvilsomt om Per-Mathias Høgmos lag kommer dit også. Nå kan Norge komme til å være avhengig av å ta poeng borte mot Bulgaria i den neste EM-kvalifiseringskampen 3. september for å ta tredjeplassen. Som igjen gir play-off mot en annen gruppetreer.

Han tok noen grep etter en nitrist første omgang og byttet inn både Helland, Magnus Wolff Eikrem og Adama Diomande, uten at det ga uttelling i form av mål. Diomande kjempet seg til to brukbare muligheter, men heller ikke Stabæk-spissen hadde marginene med seg.

I første omgang skapte Norge kun to målsjanser. Den største sjanse kom ti minutter før hvilen etter et av mange lange oppspill i retning Alexander Søderlund. RBK-spissen kriget til seg ballen, kranglet den med seg og fikk avsluttet med venstrefoten fra kort hold - rett på keeper.

Men marginene var hverken med Alexander Søderlund – som fortsatt ikke har scoret for Norge – eller de andre landslagsspillerne denne kvelden.

Nå kan enden på EM-visa nok en gang bli et mesterskap uten norsk deltagelse.

- Vi skulle hatt tre poeng. Da hadde det sett mye bedre ut. Vi må bare plukke de poengene vi kan i resten av kvaliken, så får vi se, sier Martin Ødegaard.

- Vi må bare opp på hesten, komme oss til Bulgaria - og ta tre poeng, sier Pål André Helland.

- Det blir mange tøffe kamper fremover. Som jeg sa før kampen: Aserbajdsjan hjemme skal vi slå. Når vi ikke klarer det, har vi bare oss selv å takke, sier Stefan Johansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder