STJERNETRIO: Bosnias Edin Dzeko, Sveriges Zlatan Ibrahimovic (innfelt) og Danmarks Christian Eriksen (innfelt nederst) er potensielle Norge-motstandere i en playoff. Foto: Reuters, AP og AFP ,

Stjernene som ligger best an til å møte Norge

Fotballekspert: – Sånn Zlatan ser ut nå, er Sverige det beste laget å møte

Ukraina, Sverige, Danmark og Bosnia-Hercegovina er de mest sannsynlige playoff-motstanderne til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Zlatan Ibrahimovic (34), Christian Eriksen (23), Edin Dzeko (29) og Andrej Jarmolenko (25) er menn som kanskje må overvinnes hvis Norge skal gå til EM i Frankrike neste sommer.

– Det er ingen soleklar rangering fra én til fire når det gjelder disse lagene, for å si det pent. Men sånn Zlatan ser ut nå, er Sverige det beste laget å møte, sier TV 2s fotballkommentator og ekspert Øyvind Alsaker til VG.

Norge går direkte til EM hvis det blir seier mot Italia tirsdag, eller hvis Kroatia avgir poeng mot Malta. Hvis minst én av de to tingene ikke skjer, ender Norge på tredjeplass i gruppen og må dermed ut i to knalltøffe playoff-matcher.

– Hvis Sverige får i gang Zlatan, så er det plutselig ikke så gunstig å møte dem. Men her og nå, så er det nesten det. Sverige ser ikke bra ut, med en treg Kallström på midten, vurderer Alsaker.

LES OGSÅ: Tallene som gir Norge EM-håp

– Danmark det greieste

Den beste gruppetreeren fra de ni kvalikgruppene får EM-plass. Beste treer blir mest sannsynlig Ungarn, men det kan også bli Tyrkia.

De åtte andre gruppetreerne spiller playoff, der de fire beste lagene (ifølge UEFAs seedingssystem for landslag) trekkes mot de fire dårligste. Det gir trolig disse pottene (oppdatert seedingen fra fotballseeding.com i parantes) i trekningen i Nyon søndag 18. oktober:

Seedet gruppe:

Ukraina (9)

Sverige (18)

Bosnia-Hercegovina (14)

Danmark (20)

Ikke-seedet gruppe:

Irland (21)

Norge (23)

Tyrkia (25)

Slovenia (28)

– Å møte Danmark er det greieste. Jeg har sett Danmark i de siste kampene, og det er ikke all verden de produserer. Det blir ikke lett, men det er bedre enn å dra til Sarajevo og Kiev, mener NRK-legenden Arne Scheie.

– Sverige på Ullevaal hadde vært det morsomste, men neppe det enkleste, mener han.

193 centimeter høye Edin Dzeko har kanskje ikke blomstret i Roma (ett mål på seks kamper), men han har sørget for syv scoringer på syv kamper for Bosnia i EM-kvaliken, like mange som den to centimeter høyere Zlatan Ibrahimovic har for Sverige.

LES OGSÅ: Skjelbred: – Deadline er i morgen

Det er to gigantspisser som kan stå i veien for norsk EM-deltagelse, men Dzeko ble vraket til fordel for Vedad Ibisevic i 2-0-seieren over Wales lørdag.

– Det er klasse i de lagene, men de er ikke godt besatt over alt. Ukraina har også klassespillere, men de har ingen spiss. Det er ingen av disse lagene vi ikke kan slå, og det er ingen vi ikke kan tape for, sier Øyvind Alsaker.

VG har tatt utgangspunkt i de mest sannsynlige utfallene i gruppene, og brukt oppdatert seeding hos FootballSeeding.com. Seedingen vil endre seg noe etter siste runde, men neppe så mye at Norge blir seedet.

HENRIKSEN: – De har Zlatan, men hva mer har de?

Norge har aldri vunnet en playoff, men det skal man kanskje ikke legge for stor vekt på nå. Siden det er 24 lag i neste års EM, er nok kvaliteten på playoff-lagene noe svakere enn tidligere.

Norge var sjanseløse mot Spania før EM i 2004, og det ble 0-1-tap i begge oppgjørene mot Tsjekkia før VM i 2006.

DISSE KAN NORGE MØTE:

GRUPPE A:

Trolig treer: Tyrkia (25)

Andre muligheter: Nederland (6).

Tyrkia tar tredjeplassen med ett poeng hjemme mot Island. Nederland må slå Tsjekkia og håpe på tyrkisk tap. Tyrkia kan bli beste treer hvis de slår Island og Kasakhstan tar tre poeng mot Latvia i Riga.

GRUPPE B:

Trolig treer: Bosnia-Hercegovina (14)

Andre muligheter: Israel (27) og Kypros (44).

Bosnia tar tredjeplassen med seier mot Kypros. Kan også klare det med uavgjort, hvis Israel ikke slår Belgia borte. Kypros blir nummer tre med seier over Bosnia, samtidig som Israel tar maks ett poeng.

SETT DENNE? Så vanskelig er det å komme på A-landslaget

GRUPPE C:

Ukraina (9) ble nummer tre.

GRUPPE D:

Irland (21) ble nummer tre.

GRUPPE E:

Slovenia (28) ble nummer tre.

GRUPPE F:

Ungarn (19) ble nummer tre. Ligger an til å bli beste treer.

GRUPPE G:

Sverige (18) ble nummer tre.

GRUPPE H:

Sannsynlig treer: Norge

Andre muligheter: Kroatia

Kroatia blir nummer tre hvis de ikke vinner mot Malta, eller at Norge slår Italia.

GRUPPE I:

Danmark ble nummer tre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder