DOMMEREN: Omar Rafiq har dømt sporadisk i Tippeligaen tidligere. Fra i år dømmer han mer regelmessig. Her gir han gult kort til Aalesund Tramaine Stewart i 2012. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix

Tippeliga-dommer: - I Norge har alle like muligheter

EKEBERG (VG) Norsk-pakistanske Omar Rafiq (36) dømmer i Tippeligaen, jobber i Oslo fotballkrets og er fotballtrener for sønnen. Han mener norsk fotball bare vil bli bedre på integrering.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hvis du ser 10-15 år tilbake var det ikke mange flerkulturelle i lagleder- og trenerroller, men på de siste årene har det skjedd en endring. Det er mange med etnisk minoritetsbakgrunn i disse vervene nå. Jeg tror levestandarden er mye av forklaringen. Tidligere bodde de i blokker, nå bor de i rekkehus og eneboliger. Slike endringer tar tid, sier Rafiq til VG.

Han sitter sammen med resten av administrasjonen i Oslo fotballkrets i et gammelt bygg på Ekeberg. I et slitt møterom dekorert med pokaler snakker Rafiq problemstillingen.

VG-KÅRING: Hvem er landets største integreringsildsjel? Send inn ditt forslag!

Ved siden av å jobbe med fotball på heltid, har han gått gradene som dommer. Da han for 12 år siden for første gang dømte en fotballkamp, gjorde han det for å hjelpe lokalklubben.

- Jeg startet etter å ha spilt fotball i Skeid og Lyn. Jeg tok dommerkurs for å hjelpe klubben jeg spilte i, som da var Vestli. Jeg trivdes etter hvert så godt i dommergjerningen i Oslo at jeg ønsket å satse på det. Siden har det gått bra, sier Rafiq beskjedent.

For faktum er at siden 2002 har 36-åringen gått fra å være en nybegynner i dommerfaget, til å bli en dommer som vil få Tippeliga-oppdrag nesten hver uke denne sesongen.

Tror på forandring

I tillegg bruker han mye av fritiden til å følge opp sønnen som spiller fotball. At personer med etnisk minoritetsbakgrunn har en annen dugnadsånd enn nordmenn, slik enkelte mener, har han ikke uten videre tro på.

- Det vil ta tid, men mennesker med flerkulturell bakgrunn kommer til å komme inn i lederstillingene. Likevel er det berettiget å spørre hvorfor det er så få i ledelsen i klubbene og i norsk fotball. Jeg tror svaret er sammensatt. Man må ville det, se gevinsten i å bidra i frivilligheten, og kretsene må informere flerkulturelle om hva det innebærer å ta på seg slike verv, sier Rafiq.

Selv om ledervervene i norsk fotball domineres av etniske nordmenn, er etniske minoritetspersoner representert som både lagledere og dommere på klubbnivå.

- Vervene i klubbene og styrene er ofte frivillige. Det er ikke snakk om noen økonomisk kompensasjon slik du får som dommer. Noen har nok med å få endene til å møtes. Da er det vanskelig å investere mye tid i et slikt ubetalt verv, men jeg ser en endring. Dette kommer til å bli bedre når hverdagen til disse blir enklere, sier Rafiq.

Det samme tror politiker i Sosialistisk Venstreparti (SV), Akhtar Chaudhry.

- Sært og avansert

- Det viktige er at personer med minoritetsbakgrunn vet hva idretten er, og at de drar andre med. Det er svært viktig for å tilegne seg kompetanse i et demokratisk, kunnskapsbasert samfunn, sier Chaudhry til VG.

Han har to barn som driver med idrett og sier han har blandede erfaringer med foreldreengasjementet - både blant etnisk norske og dem med minoritetsbakgrunn.

- Jeg tror ikke noe på argumentet med at dugnadsånden er annerledes i Norge. Den finnes over hele verden. Det vet vi. Folk har bygget hele landsbyer og enormt mye annet på dugnad, men det er en sperre når minoritetene kommer til Norge. Jeg tror mange synes det er vanskelig å ta steget inn i en slik frivillighet, i det som tross alt er et sært organisert og veldig avansert samfunn, sier Chaudhry.

I KRETSEN: Omar Rafiq lar seg engasjere av integreringsspørsmål. Han jobbet fem år i Akershus fotballkrets før han i januar begynte som fagansvarlig for dommere i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder