I TRØBBEL: Lionel Messi, her for Argentina, er i skattetrøbbel på spansk jord. Angriperen skal ha unndratt millioner fra beskatning, ifølge en spansk aktor. Foto: Bjørn S. Delebekk

Tror Messi kan slippe fengsel

La Liga-ekspert Veland: - Likevel en ripe i lakken hans

(VG Nett) Lionel Messis far forstår ikke hvorfor han og sønnen anklages for å ha unndratt 30 millioner kroner fra beskatning i Spania.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


- Alt sammen er en feil. Du må snakke med skatterettsekspertene, som vil klargjøre alt sammen. Jeg har alt snakket med våre advokater, og gitt dem beskjed om å rydde opp. Men jeg forstår ikke hva som skjer. Jeg styrer ikke med dette, jeg er bosatt i Argentina, sier Jorge Messi.

Like avvisende er ikke tonen i den offisielle klagen som er ført i pennen av aktor Raquel Amado.

Her anklages Messi og faren for å ha opprettet en rekke selskaper, som overførte penger til hverandre - med den hensikt å unndra penger tjent på bilderettigheter fra beskatning.

Messi skal ikke være formelt siktet i saken ennå. Saken vekker likevel voldsomt oppsikt i Messi-gale Spania.

- Jeg tror dette roer seg ganske fort. Det skjedde for flere år siden, og det er formildende i forhold til mediatrøkket. Det skal heller ikke være Messi selv som har gjort dette, det er nok apparatet rundt ham. Messi bruker ikke energi på å styre det økonomiske, sier La Liga-kjenner i CMore, Petter Veland, til VG.

- Men han er ansvarlig her, og en av to som er nevnt i klagen?

- Ja, men noe fengselsopphold blir det ikke rett og slett fordi han er den han her. Det ville blitt et ramaskrik av en annen verden. Jeg tror dette varer noen dager nå, før det roer seg ned. Deretter blusser det opp igjen dersom det faktisk blir en rettssak.

Usikker lovanvendelse

LA LIGA-ENTUSIAST: Petter Veland. Foto: Canal Plus

VG var onsdag i kontakt med advokat Roberto Ortega i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig. Han er ekspert på sivilrett, men kjenner generelt spansk jus svært godt.

- Ifølge spansk jus er det høye beløpet og bruken av mellomselskaper skjerpende. Dette kan gi to til fem år i fengsel. Men: Paragrafen kom i 2012, og det påståtte forholdet skjedde før dette. Loven har ikke tilbakevirkende kraft, derfor må han eventuelt dømmes etter den forrige loven. Om jeg ikke husker feil, har den en strafferamme på ett til fem år.

Forskjellen er ikke ubetydelig, sier Ortega - som kun kjenner saken gjennom omtale i media onsdag:

- I Spania ender man ikke i fengsel dersom man har rent rulleblad, og straffen er lavere enn to år.

Han trekker også frem en viktig faktor som taler i Lionel Messis favør:

- Det var tilsynelatende Messis far som var ansvarlig for transaksjonene.

Tre år

Ifølge avisen AS mener aktor at Messi unndro drøyt én million euro i 2007, samt drøyt 1,5 million eruo i både 2008 og 2009. Den totale summen skal være 4.164.674 euro - rundt 30 millioner kroner.

Messi selv kommenterte saken på sin Facebook-side onsdag ettermiddag:

- Gjennom media har vi hørt om om klagen som er levert av spanske skattemyndigheter. Vi er overrasket, fordi vi har aldri begått noen straffbar handling. Vi har alltid tatt vare på våre skatteforpliktelser etter råd fra våre skatterådgivere, som kommer til å avklare denne situasjonen, skrev han.

Ripe i lakken

Petter Veland erkjenner likevel at saken er uheldig for Messi.

- Det er en ripe i lakken hans, selv om Messi selv ikke er arkitekten her. Han er et merkevarenavn i Spania, og navnet hans settes nå i sammenheng med denne saken. Når det spanske folk, som sliter tungt økonomisk, får vite at Messi «snyter på skatten», så tas det ikke godt imot. «Han tjener mye, men vil ha mer», tenker nok enkelte.

Messi har scoret utrolige 133 mål for Barcelona bare på de to siste sesongene. Utenfor banen er han kjent for å være en skikkelig «nice guy». Argentineren har - inntil nå - alltid styrt unna de store skandalene.

- Han har to store interesser: Familien sin og fotball. Mens Ronaldo går på motevisninger og skriver fete sponsorkontrakter, så sitter Messi hjemme med ungdomskjæresten og ser en film, illustrerer Petter Veland.

PS! I samarbeid med Strive ser du 2 kamper fra storturneringen ICC på VG+ i sommer. (Redaksjonelt samarbeid)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder