TRØBBEL?: Mjølner 's Jon-Willy Hofstad, Torbjørn Woll og Torgeir Wist så ikke altfor lyst på situasjonen foran seriestarten på 1970-tallet. Sånn kunne det blitt med seriestart i dag også.Foto: PER HELGE BERG / VG / SCANPIX Foto: ,

Kommentar

VGs fotballkommentator: Seriestart - en evig diskusjon

I går ville hele Østlandet nikket til tidligere seriestart i
fotball. I dag…? Kanskje ikke. Heller et ekstra skirenn, muligens? Sånn går diskusjonen blant fotballfolket – hvert år.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VGs FOTBALLKOMMENTATOR: Knut Espen Svegaarden. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Når er det best å ha seriestarten? Meningene er omtrent like mange som antall fotballinteresserte i landet vårt.Uansett når det er seriestart, så er det noen som mener at tidspunktet er feil - den ene eller andre veien på kalenderen.

I de store fotballnasjonene diskuteres ikke dette. Der er det – med få unntak – samme tidspunkt for seriestart hvert år. Men de spiller høst-vår. I Norge spiller vi vår-høst, på grunn av klimaet vårt, antall snøfall med dertil kuldegrader.

I Norge er dette en pågående diskusjon. Den har dukket opp igjen med full styrke foran årets sesong, som ennå ikke er i gang. Og dette provoserer mange, spesielt de som steller med landslagsfotball.

For Norges landslag gjør det normalt sett veldig dårlig i landskamper om våren. Og mye skyldes – det er logisk – at sesongen enten ikke er i gang, eller så vidt er startet her hjemme. Derfor er det optimale for en landslagssjef, kanskje spesielt en som har mange spillere fra Tippeligaen i troppen sin, som Per-Mathias Høgmo har nå, at sesongen starter før. Ganske lenge før også.

Hvorfor gjør den da ikke det?

Fra mai til mars

Fakta er at sesongstarten er lagt ganske tidlig de siste årene, historisk sett. Går vi tilbake til 1993, så startet sesongen 2. mai og sluttet 17. oktober, altså en sesong på fem og en halv måned. Det blir seks og en halv måned uten konkurranser det. Selvsagt altfor lenge for en nasjon som tar mål av seg å nå sluttspill.

Fra 1994 og til og med 2007, hadde Norge seriestart i april. Alt fra 9. april til 22. april. Sesongen ble utvidet med noen uker, sånn at vi i hvert fall spilte konkurransefotball halve året.

Fra 2008 og til og med i fjor, var seriestarten i mars. Det tidligste var 14. mars, i 2010. Da ble sesongen avsluttet 7. november, en sesong på åtte måneder, eller to og en halv måned lenger enn i 1993, for eksempel.

Det jeg husker best fra serieåpningene de sju siste årene, er hvor lite trivelig det har vært for tilskuerne. Banene er blitt såpass bra at de, med få unntak, fint kan spilles på i mars. Men er publikum klar for fotball da? Dette henger sammen. Fotballmessig kan Norge sikkert starte i februar. Men vil folk møte opp i minusgrader i en måned?

Hør på publikum

Det siste er jeg usikker på. Derfor har jeg også ment at det er best med seriestart rundt påsketider, som nå, men at ligaen – selvsagt – spilles da banene og temperaturen er best, altså hele sommeren.

Da får også fotballinteresserte viktige fotballkamper å se på da de fleste andre ligaer tar fri. Men jeg skjønner argumentasjonen for å starte tidligere, mest på grunn av landslaget vårt. I år er konkurransesesongen en måned kortere enn den var i 2010 – altså sju mot åtte måneder. Det er kanskje ikke rette veien å gå hvis nasjonen skal få bedre fotballspillere, fotball-lag og landslag.

Samtidig har jeg alltid ment at publikum har teft. Og du kler deg annerledes på fotballkamp enn på skirenn. Sånn er vi. Fotball forbindes med sommer. Ski med vinter. Så usikkerheten ligger der, på publikumssiden. Gidder folk å fryse seg gjennom en middels Tippeligakamp, som mange måtte gjort i dag?

Jeg tror de lettere står der i november/desember – hvis det er noe å spille om. Da er publikum fortsatt i fotball-modus, noe de ikke er i like stor grad midt på vinteren.

Haller

Folk fra NFF-systemet jeg har snakket med, mener så sen seriestart er en katastrofe, at Norge elsker treningskamper og treningsleirer. Hvorfor kan de ikke heller komme i gang med spill om poeng da de likevel spiller kamper? De bør huske på at disse kampene enten spilles i utlandet (les plussgrader og snøfritt), eller innendørs i Norge.

Og her er hovedpoenget mitt: Jeg kan gjerne ta seriestart i februar, utvide sesongen til ni måneder (da nærmer vi oss de store nasjonene), men da må det settes opp gode haller for alle klubber, det må være lov å spille Tippeliga innendørs – til vi kommer oss til våren.

For fotballfamilien teller flere enn spillere og ledere. Kasserere, for eksempel. Og ingen vil vel spille fotball uten publikum? Få fotballen inn, i starten, og kanskje slutten av sesongen, og mye er løst.

Da får både Per-Mathias Høgmo – og fru Nilsen på tribunen – det som han/hun vil.

Hvordan ser det ut der du er? DEL DINE SNØBILDER HER.
Bruk #vgsnøkaos i sosiale medier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder