DET UMULIGE: Overgangen som ikke kunne skje, er i ferd med å skje: Neymar vinker etter alle solemerker farvel Barcelona til fordel for PSG.
DET UMULIGE: Overgangen som ikke kunne skje, er i ferd med å skje: Neymar vinker etter alle solemerker farvel Barcelona til fordel for PSG. Foto: Lluis Gene AFP

Slik kan «overgangssjokket» påvirke Fotball-Europa

FOTBALL

Med to milliarder kroner på vei inn på Barcelonas konto, kan en Neymar-overgang skape store bølger.

Publisert: Oppdatert: 03.08.17 09:12

Onsdag bekreftet Barcelona at Neymar (25) ønsker å forlate klubben, og samme kveld meldte Sky Sports at han har blitt enig med Paris Saint-Germain om en femårskontrakt.

Dermed tyder det aller meste på at Barcelona blir én superstjerne fattigere, men 222 millioner euro (2,08 milliarder kroner) rikere.

Og Neymar er på vei mot å bli tidenes dyreste fotballspiller.

Nå troner Paul Pogbas ett år gamle overgang til Manchester United for 920 millioner kroner øverst. For første gang i moderne fotball vil rekorden bli doblet.

Professor: Derfor har overgangssummene tatt helt av

Det betyr sannsynligvis at katalanerne skal ut på handletur, med en snau måned på seg til å gjøre det før overgangsvinduet stenger.

– Etterdønningene vil jo være at sportsdirektøren i Juventus har et ekstra øye på Paulo Dybala, direktøren i Dortmund følger ekstra nøye med på Ousmane Dembélé og at Jürgen Klopp snakker litt ekstra varmt om Coutinho. Barcelona sitter med store summer og et behov for å få inn spillere, sier Petter Veland.

Fikk du med deg? Messi knuser Ronaldo – signerer monsteravtale med Barcelona

Skaper store ringvirkninger

Få, om noen, i Norge kan spansk fotball like godt som Viasat-kommentatoren. Han er sikker på at «overgangssjokket» vil gi store ringvirkninger utover i hele Fotball-Europa.

Hvor sjokkbølgene vil ramme hardest er usikkert, men Barcelona skal være på jakt etter Liverpools brasilianske ballelegant Coutinho (25).

Om de med frisk kapital byr så mye at Liverpool ikke har råd til å si nei, åpner det for at Jürgen Klopp kan øke budene på sine mål: Southamptons Virgil van Dijk (26) og RB Leipzigs Naby Keïta (22).

Lest denne? Ronaldo bedyret sin uskyld i retten

Da må de igjen ha inn erstattere, sannsynligvis fra klubber enda lenger ned på næringskjeden.

– Det blir en dominoeffekt her. Nå tror jeg ikke nødvendigvis at Barcelona henter Coutinho, men det er et eksempel som er veldig enkelt å bruke, sier Veland.

Neymar herjet noe voldsomt med Juventus ti dager før Barcelona annonserte at han forlater klubben:

Et lite marked

Skal Barcelona berolige fansen etter at en av lagets største stjerner forsvinner, må de ha inn en ny superstjerne.

Dermed står de sannsynligvis kun igjen med to spillere, mener Viasats ekspert Jan Åge Fjørtoft: Bayern Münchens Robert Lewandowski (28) og Monacos Kylian Mbappé (18).

– Markedet Barcelona skal inn i nå er ganske begrenset. De får ingen fra Real Madrid, og i England er det få som har den klassen samtidig som klubbene har råd til å si nei, sier den tidligere landslagsprofilen.

Han kjenner tysk fotball godt, og sliter med å se at andre en polske Lewandowski der er på samme hylle som Neymar.

Fikk du med deg? Hevder Chelsea ønsker å selge Costa til AC Milan

Ifølge spanske medier er Mbappé og Real Madrid enige om en overgang, men Fjørtoft tror Barcelona nå kan kaste seg inn i kampen.

– Det blir et rotterace om ham nå, sier han.

Veland tror i alle fall at Monaco vil bruke Barcelonas økonomiske muskler til å presse opp prisen for Mbappé.

Så du? Carragher ber Liverpool få opp farten

– Man slutter å la seg overraske

Både Fjørtoft og Veland er overrasket over at Neymars overgangsklausul nå faktisk ser ut til å bli utløst, enten av PSG selv eller av den franske klubbens investorgruppe Qatar Sports Investment.

Størrelsen på klausulen ble sett på som et klart og tydelig «ikke til salgs»-skilt fra Barcelona, da den tidligere i sommer ble økt fra 200 til 222 millioner euro.

Leste du denne? Matić klar for Manchester United

– Man slutter på et tidspunkt å la seg forundre. Jeg husker at den første overgangen jeg syntes var utrolig, var da Chris Sutton gikk til Blackburn for fem millioner pund i 1994, forteller Fjørtoft.

Neymar viste seg frem mot Real Madrid:

Her kan du lese mer om