KRITISK TIL KRITIKKEN: Sportssjef i Sarpsborg 08, Thomas Berntsen, mener at man ikke er flinke nok til å snakke opp produktet norsk fotball. Her er han avbildet i forbindelse med en kamp mot Start på Sarpsborg stadion i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Berntsen ut mot negativt fokus rundt norsk fotball: – Nesten komisk

Sportssjef i Sarpsborg 08, Thomas Berntsen, mener at svenskene og danskene knuser Norge på én ting – og det er ikke kvaliteten på fotballbanen.

– Nesten komisk, men også sjokkerende at norske medier ikke skriver mer om at den utskjelte Eliteserien har produsert en spiller som er kjøpt av storklubben Zenit St. Petersburg. Hadde det skjedd i Sverige ville det vært store oppslag i alle de store avisene.

Det tvitret Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08, etter at nyheten om at keeperen Aleksandr Vasjutin er solgt til Russland ble offentliggjort.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Etter VGs opplysninger skal totalrammen på salget være på rundt ti millioner kroner – en klekkelig sum for spilleren som kom gratis til sarpingene i fjor sommer.

– Jeg er en del i Sverige og følger en del med på svensk fotball. De er så flinke til å skrive om produktet sitt. Man føler at man følger Premier League, med magasiner fra både Aftonbladet og Expressen som hyper ligaen. Vi kan nok vri det til litt mer, utdyper Berntsen overfor VG.

Han har sett seg lei av at norsk fotball ofte snakkes ned sammenlignet med våre skandinaviske naboer. Berntsen tror at mange kan la seg blende av flotte stadioner som Friends Arena i Stockholm, som har en tilskuerkapasitet på 50 000, når man tenker på ståa i Sverige og Danmark.

– Jeg tror at vi kan hjelpe hverandre med å ta ting i de positive tingene i Eliteserien. Jeg tror at nivået er bedre enn det som fremkommer. Det blir veldig spennende å følge de norske lagene videre i Europa.

– Et felles ansvar

Assistenttrener på landslaget, Per Joar Hansen, mener det ikke er så stor forskjell på nivået i svensk og norsk fotball.

– Har Berntsen et poeng når han mener vi snakker ned vårt eget produkt?

– Det er vanskelig å svare eksakt på. Men det å få folk på kampene, og skape blest rundt norsk fotball, er et felles ansvar for klubbene og oss i norsk fotball, svarer Hansen.

Molde har herjet i Europa så langt:

– Bedre enn folk tror

Tidligere har Molde-trener Erling Moe også rettet pekefingeren mot det samme.

– Jeg er lei av negative vinklinger om norsk fotball. Vi må begynne å fremsnakke og prate godt om hverandre mer. Det norske lag gjør i Europa, er mye bedre enn folk tror, sa Molde-treneren til NTB nylig.

les også

Eliteserieprofiler reagerer på Lagerbäck-utsagn: – Kan ikke ha det sånn i norsk fotball

I fjor gikk både Rosenborg og Sarpsborg 08 hele veien til gruppespillet i Europa League. Der spilte sarpingene 1–1 i begge kampene mot laget som har vunnet Allsvenskan to av de tre siste sesongene, Malmö FF, som topper den svenske eliteserien også i år.

Denne sesongen skal RBK, Molde og Haugesund forsvare norsk fotballs ære i Europa, etter at Brann røk ut mot irske Shamrock Rovers.

– Og det laget Brann møtte i Europa var ikke så dårlig det heller, mener Berntsen.

Det er ikke bare mediene som har fått kritikk for negative vinklinger. Også landslagssjef Lars Lagerbäck fikk tyn av Dag-Eilev Fagermo for sine uttalelser etter serien mot Færøyene.

Fagermo har også vært litt misfornøyd med VG tidligere i år:

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder