JUBEL: Anders Konradsen jubler etter 1–0 scoringen på Lerkendal mot Linfield. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Slik er RBKs vei ut i Europa: Elyounoussi og AIK kan bli neste motstander

Svenske AIK er et av lagene som kan bli neste hinder på vei ut i Europa, dersom Rosenborg slår BATE Borisov i de kommende kvalifiseringskampene til Champions League.

3. kvalifiseringsrunde trekkes allerede mandag. Men først er det er tøff motstand som venter Rosenborg. BATE Borisov har spilt fem ganger i gruppespillet i Champions League, etter at Rosenborg var i gruppespillet sist høsten 2007.

Etter den overbevisende seieren mot Linfield er nå Rosenborg inne i det som kalles «Champions Path» i kvalifiseringen. Der møtes kun serimesterne fra ulike nasjoner gjennom 2. og 3. kvalifiserunde og i den avgjørende play-offen, der det endelig blir avgjort hvem som får spille gruppespillet i Champions League.

les også

Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror

Vinner Rosenborg mot BATE Borisov i den andre kvalifiseringsrunden, venter enten vinnere fra fem andre kvalifiseringskamper eller PAOK, serimesteren fra Hellas i 3. runde (se faktaboks).

Trekningen av denne runden skjer ifølge UEFA tidlig i neste uke. Dermed vet RBK hvilke lag de kan møte i neste runde allerede før kampene mot BATE Borisov. Og et av lagene kan bli svenske AIK. I så fall blir det et gjensyn med Tarik Elyounoussi, som var i Trondheim i 2012–2013.

Deretter gjenstår play-off der åtte lag skal kjempe om fire plasser fra «Champions path»-delen av kvalifiseringen.

* Dit er Young Boys fra Sveits og Slavia Praha fra Tsjekkia direktekvalifisert.

* Lag som Ajax, FC København, Dinamo Zagreb og Celtic eller lagene som slår disse er seedet i denne trekningen.

* Dersom RBK går til denne runden, er laget useedet og vil trekke seedete lag.

Hvem som har nådd gruppespillet blir klart etter at siste runde i play-off er spilt 27 og 28. august.

– Det realistiske er at Rosenborg klarer å kvalifisere seg inn til gruppespillet i Europa League. Nivået i Champions League er skyhøyt, mens norske lag kan ha noe å fare med i Europa League, sier Vidar Davidsen. tidligere Vålerenga-trener, til VG.

les også

Brann rotet bort Europa League-avansement: – En skuffelse

Men Davidsen mener norske lag har en fordel med kvalifiseringsspill også mot kjente lag i juli og starten av august, før de europeiske ligaene starter opp sesongen.

– Man skal ikke se seg blind på navnet på laget i juli og august. Da er de langt unna maksnivået og kan være på det tyngste i oppkjøringen. Det kan være fordel for norske lag, sier Davidsen.

Slik feiret Helland mot Linfield:

Davidsen påpeker at trekningen har veldig mye å si, men at det også kan være bedre å møte storlag nå, enn i play-off i slutten av august da ligasesongen er i gang.

– Historikken til Rosenborg har vist at de har slått ut bra lag. De var relativt heldig mange ganger, men slo kvalifisert motstand da de var i maksimal form, sier Davidsen.

Rosenborg får imidlertid en ny sjanse til å komme seg ut i Europa, i Europa League, dersom det blir tap mot BATE Borisov.

*Da går RBK inn i den såkalte «Champions path», i tredje kvalifiseringsrunde til Europa League. Men med tap der blir en høst uten spill i Europa.

* Går RBK videre til tredjerunde i kvalifiseringen til Champions League, er klubben sikret en plass i play-off til Europa League. Også denne runden er de nødt til å vinne for få spille i Europa.

* Dersom RBK tar seg til play-off i Champions League-kvalifiseringen, er de sikret spill i gruppespillet i Europa League, også ved tap.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder