LETT MATCH: 36 år gamle Carli Lloyd (i midten) ledet an da USA feide over Chile. Til venstre Mallory Pugh, til høyre Morgan Brian. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Superkeeper hindret ny storseier

PARIS (VG) (USA – Chile 3–0) Strålende keeperspill av Chiles Christiane Endler (27) sørget for at USA måtte nøye seg med en 3–0-seier foran nesten 46.000 høylytte tilskuere på Parc des Princes.

Det var et enormt sikkerhetsopplegg utenfor og en fantastisk ramme på innsiden.

Og det passet ekstra bra for Paris Saint-Germain-keeper Endler å vise hvorfor hun regnes som en av de beste i verden, akkurat i den franske hovedstaden.

– Jeg er lei meg for tapet, men fornøyd med prestasjonen min, særlig her, på dette stadionet, som er mitt hjem, sier Endler, som har tysk far og chilensk mor.

STORSPILTE: Chile-keeper Christiane Endler leverte en kjempekamp mot USA. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Ingen vil bli overrasket om tigerspranget som hindret Christen Press fra å nikke inn 4–0 halvveis ut i 2. omgang kåres til VMs beste redning, og Endler ble selvsagt kåret til banens beste.

– Hun var fantastisk. Vi visste at hun er en verdensklassekeeper som kunne holde dem inne i kampen, oppsummerte USA-trener Jill Ellis.

Ellis byttet ut over halve laget etter 13–0-seieren over Thailand. De som fikk sjansen ville imidlertid vise seg frem og poengene aldri i fare.

les også

USA-stjernene truer sitt eget forbund – Hegerberg beundres

Nå venter en litt spesiell gruppefinale mellom USA og Sverige, som begge har full pott. Det meste handler om veien videre. Med minst uavgjort vinner USA gruppen, og da venter sannsynligvis vertsnasjonen Frankrike hvis USA går til kvartfinalen – et stort tema i VM-landet.

Grant Wahl fra Sports Illustrated spurte Jill Ellis om dette på pressekonferansen foran kampen. Han lurte på om det noen gang vil være aktuelt for henne å be spillerne gi noe annet enn hundre prosent (selv om han påpekte at han trodde han vet svaret).

– Jeg sliter med å nå frem til spillerne når jeg ikke vil at de skal takle hverandre på trening. For oss handler det om at vi må sørge for at vi spiller så bra som vi overhodet kan i hver eneste kamp, svarte Ellis.

– Ingen av de amerikanske spillerne vil si det, men jeg tror de har lyst til å møte Frankrike. Jeg tror de er lei av å høre folk mene at Frankrike er bedre enn dem. Og hver gang USA har møtt Frankrike i en viktig kamp, har de vunnet, påpeker Wahl.

USA har spilt 23 kamper i VMs gruppespill siden starten i 1991. Fasiten er 19 seire, tre uavgjort og ett tap. Hvem som har slått dem? Sverige i 2011 ...

Svenske Kosovare Asllani uttalte etter 5–1 over Thailand at det var et tegn på stor respekt for Sverige at syv USA-spillere ble spart. I intervjusonen etterpå kommenterte den benkede superstjernen Alex Morgan det slik:

– Jeg er ikke helt enig, men selvsagt har vi stor respekt for Sverige. Det er en motstander vi møter i nesten alle turneringer. De har nesten alle spillerne som var med i OL, kanskje minus en eller to. Det er selvsagt en stor utfordring for oss.

Chilenerne leverte den mest sjarmerende nasjonalsang-varianten, avsluttet med en lang A capella-del fra et par tusen chilenere blant et dominerende overtall amerikanere på tribunen.

På banen var det total dominans. 36 år gamle Carli Lloyd var blant dem som fikk sjansen mot Chile. Hun har ikke den samme posisjonen som da hun ledet sitt land til VM-gull i 2015, men scoret i sin sjette VM-kamp på rad da hun vakkert feide inn 1–0 med venstrebeinet.

Deretter nikket Julie Ertz (Johnston under forrige VM) vakkert inn 2–0, før Carli Lloyd vant i lufta og 3–0 ved pause. I 2. omgang misset hun fra straffemerket, og Chile greide uavgjort de siste 45 minuttene.

Mest takket være Christiane Endler.

  • Gruppevinneren møter nummer to i gruppe B i 8-delsfinalen, etter alt å dømme Spania (ranket 13 i verden) eller Kina (16), før Frankrike eventuelt venter i kvartfinalen på Parc des Princes.
  • Nummer to får en potensielt tøffere 8-delsfinale, Nederland (8) eller Canada (5), før Tyskland er en trolig motstander i kvartfinalen. Tyskland er selvsagt ikke mye enklere enn Frankrike. Tyskerne er ikke like sterke som i storhetstiden, men den store forskjellen er at de ikke vil ha noen hjemmebanefordel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder