NY STRIPEDRAKT: Runar Espejord kunne fredag posere med sitt nye arbeidstøy, der Tromsøs rødhvite skiftes med Heerenveens blå og hvite. Foto: Heerenveen

Espejord Heerenveen-klar – betaler Tromsø fem millioner kroner

Runar Espejord (23) er klar for nederlandske Heerenveen. Tromsø får rundt fem millioner i overgangssum for spissen.

Klubben bekrefter overgangen fredag formiddag, og VG får opplyst at Tromsø får ganske nøyaktig fem millioner nå, en sum som kan stige med ytterligere én million dersom Espejord innfrir i den blåhvite trøyen. Samtidig har den Obosliga-klare klubben sikret seg en ti prosent ved eventuelt videresalg, dersom den fremtidige salgssummen overstiger det Heerenveen har betalt Tromsø.

Men først blir han skøytebyens eiendom de neste to og et halvt årene – med en opsjon på et tredje år.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

En rekke klubber har vist interesse for Espejord, og etter at Tromsø rykket ned fra Eliteserien etter bare 1–1 hjemme mot Stabæk i en action- og snøfylt siste serierunde, var det bare et tidsspørsmål før spisskjempen og sønnen til den tidligere Tromsø-helten Lars Espejord ville forlate Alfheim. Blant annet meldte Nordlys at den nordnorske rivalen Bodø/Glimt la inn et «skambud» bare dager etter nedrykket, en forespørsel som ble kjapt avvist fra Tromsø.

Runar Espejord har hatt sine skadeperioder, men talentet har vært ubestridt og under Simo Valakari har han vært det foretrukne spissvalget i Tromsø de siste to sesongene. I år scoret han fem mål på 18 kamper i Eliteserien (10 fra start), og i fjor seks mål på 19 kamper. I høst skrudde han inn denne varianten mot Ranheim:

Fasiten i Eliteserien blir 77 kamper (52 fra start) og 19 mål før han føyer seg inn på en lang liste over nordmenn som har vært i Heerenveen, en klubb som i årevis har siktet mot det skandinaviske spillermarkedet.

Morten Thorsby forlot klubben til fordel for Sampdoria i Serie A i sommer, og Martin Ødegaard var på lån i halvannet år fra januar 2017 til sommeren 2018. I den perioden var også Dennis Tørset Johnsen på lån der, vingen som i dag er utlånt til PEC Zwolle fra Ajax.

Andre tidligere norske innslag i klubben er blant annet Christian Grindheim, Tarik Elyounoussi, André Hanssen, Daniel Berg Hestad, Thomas Holm, Magnus Wolff Eikrem og Børre Meinseth. Trond Sollied trente klubben i 2008/09-sesongen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder