Norges landslagssjef gikk på sitt 13. tap

Jaktet utligning da Portugal scoret to kjappe

TITTET LANGT ETTER 1-0: Stefan Strandberg (nummer 4), keeper Rune Almenning Jarstein, Valon Berisha, Anders Trondsen og Portugals Joao Mario kunne i grunn beundre ballbanen skapt av Ricardo Quaresmas høyrefot. Foto: Bjørn S. Delebekk

To magiske Portugal-treff ble Høgmos ulykke: – Vi ble hardt straffet

PORTO (VG) (Portugal - Norge 3-0) Først var Ricardo Quaresma (32) fiks, deretter skrudde Raphael Guerreiro (22) inn 2-0 – og Norge var ferdige.

 • Øyvind Herrebrøden
 • Jostein Magnussen
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

Til slutt ble det 3-0, etter at Éder utnyttet sløvt norsk forsvarsspill etter 70 minutter, og sluttsatsen blir at Høgmos 28. landskamp (8 seirer, 7 uavgjorte, 13 tap) ligner litt for mye på mange av de foregående:

Med litt mer effektivitet i de rette situasjonene kunne resultatet blitt hyggeligere. Men hverken Joshua King eller debutanten Veton Berisha klarte å score for Norge, og da ble de landslagshistoriens femte bortetap for portugiserne, en nasjon Norge aldri har slått i Portugal.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt her!

– Jeg er skuffet over resultatet, men etter 0-1 viser vi karisma. Vi kommer inn i kampen, skaper sjanser og kontrollerer bra. Starten på 2. omgang dikterer vi. Her har vi gode sjanser og bra cornere, oppsummerer Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen.

Også Portugal-trener Fernando Santos vedgikk at Norge var best i starten av 2. omgang. Men mannen som har trent alle de store klubbene i Portugal smilte fornøyd av antall scoringer.

Det gjør ikke Per-Mathias Høgmo. Han har bare opplevd én seier på sine seks siste bortekamper som norsk landslagssjef og med Raphael Guerreiros venstrebenstreff ble det umulig denne gangen.

– Et frispark som aldri skulle vært frispark. Det var filming og burde vært gult kort. Sånn er det i fotball. Frisparket er fantastisk, fortsetter landslagssjefen på pressepodiet.

– Vi ble hardt straffet, sier Stefan Johansen til Max. Landslagskaptein forårsaket frisparket i forkant av 2-0-målet.

Bueskudd

Uberegnelige Ricardo Quaresma (32) – én gang spådd til å skape karriere på nivå med Cristiano Ronaldo – var tidlig på hugget og hadde allerede vist frem forsøk med både innersiden og yttersiden av foten da han fikk ballen etter 13 minutter.

Veton Berisha satset alt på at driblevingen prøvde seg med ytter'n igjen, men i én rask vending og touch hadde Quaresma lurt hele det norske forsvaret:

Berisha ble knikset vekk, Martin Linnes og Stefan Johansen var for langt unna og keeper Rune Almenning Jarstein rakk aldri få opp armene.

– Et veldig godt skudd, men vi kunne kanskje tidligere vært i press og blokket den, mener Høgmo.

Skuddet fikk en perfekt bue og skrudde opp volumet ytterligere på arenaen i Porto. Det var 0-1, Norge hadde knapt hatt ballen – og det gjensto 77 minutter av matchen.

Portugiserne klappet og trommet til «We will rock you»-takten, og umiddelbart etter holdt Lille-angriper Éder på å feie 2-0 bak et forvirret norsk forsvar. Men denne gangen gikk ballen utenfor.

Per-Mathias Høgmo var nødt til å ta grep, flyttet angriper Markus Henriksen ned i en indreløperrolle og utvidet til en midtbanefemmer. Det hjalp – og selv om Joshua King var isolert og alene på topp, klarte Bournemouth-spissen likevel å skape Norges eneste sjanse i 1. omgang.

VG-børsen: Slik spilte Norge

Skapte sjanse alene

I løpsduell med Southampton-stopper José Fonte etter 32 minutter, vant nordmannen fra rivalklubben i Sør-England til seg ballen.

King trakk seg fri, men brukte sitt «gale» ben – det venstre – i avslutningen. Den tok Portugal-keeper Anthony Lopes uten særlig trøbbel.

– Jeg trodde han skulle skli og fikk den på den «svake» foten, sier King til Max og svar følgende på spørsmål om han burde hatt straffe kort tid etter pause:

– 100 prosent. Jeg følte jeg ble felt. De var ikke nær ballen og jeg ble felt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

NORSK SJANSE: Joshua King (til høyre) har rappet ballen i duell med José Fonte og avslutter med venstrefoten. Portugal-keeper Lopes stopper forsøket. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Den positive tendensen ble åpenbart med det norske laget inn til pause og ut igjen fra garderoben. Norge flyttet fikk flyttet frem spillet, King og Markus Henriksen begynte å finne de rette kombinasjonene og flere meldte seg på.

Som Anders Trondsen på venstrebacken – i sin aller første kamp. Sarpsborg-spilleren traff den andre landslagsdebutanten i startoppstillingen, Veton Berisha, med et innlegg og etter 56 minutter kunne Norge utlignet.

Men nikken fra Greuther Fürth-proffen traff tverrliggeren, og nærmere kom ikke Norge i sin gode periode umiddelbart etter pause.

To kjappe

Istedet viste Lorient-backen Raphael Guerreiro hvorfor større klubber (Liverpool, Borussia Dortmund) snuser på ham. Et frispark fra utenfor 16-meteren ble praktfullt skrudd bak muren, uten sjanse for Rune Almenning Jarstein.

– Verdensklasse, mener Stefan Johansen.

Bare fem minutter etter Guerreiros perfekte venstre, knocket Portugal-spissen Éder Norge i bakken. Joao Marios fine forarbeid og innlegg mellom to nordmenn satte angriperen i en nær ferdigscoret posisjon. Éder trengte bare å skyve 3-0 over streken, som også ble sluttresultatet.

Det er femte gang Norge taper med tre mål eller mer med Per-Mathias Høgmo som landslagssjef. VGs sjansestatistikk talte 6-2 i portugisernes favør.

– Jeg ser et økt potensial i laget i å få uttelling – etterhvert, hevder Høgmo.

Norge fortsetter privatlandskampturneen med Island på Ullevaal til uken, før de møter EM-outsideren Belgia borte neste helg.

Høgmo opplyser om at Rosenborgs Fredrik Midtsjø og Jo Inge Berget ikke rekker de neste landskampene. Flere av spillerne i U21-alder vil dermed forbli i A-landslagstroppen, men Høgmo mente det var for tidlig å si hvilke.

PS! Anders Trondsen, Veton Berisha, Iver Fossum, Alexander Sørloth og Niklas Gunnarsson debuterte alle på landslaget søndag kveld.

Les også

 1. Høgmo satser på «pappa-midtbane» mot Portugal

  PORTO (VG) Denne trioen har to ting til felles: De blir Per-Mathias Høgmos sentrale midtbane mot Portugal i dag – og de…
 2. Høgmo: – Den nye generasjonen er veldig offensiv

  Per Mathias Høgmo mener ungguttene Martin Samuelsen, Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli står for en ny og uredd…
 3. Møller Dæhli mot fotballcomeback – blir med U21-landslaget

  BRAGA (VG) God nyhet for skadeutsatte Mats Møller Dæhli (21): Freiburg-proffen blir med U21-landslaget på samling før…
 4. To ganger Berisha fra start for Norge

  PORTO (VG) Norge starter som ventet i kveldens kamp mot Portugal – med brødreparet Veton (22) og Valon Berisha…
 5. Groningen har tilbudt Yttergård Jenssen kontrakt

  BRAGA (VG) Ruben Yttergård Jenssen (28) blir trolig Stefan…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Per-Mathias Høgmo

Flere artikler

 1. VGs landslagskommentator mener: Vi fikk se at King duger - ellers må vi hjem og øve i «begge boksene»

 2. VG-børsen: Slik spilte Norge

 3. Høgmo satser på «pappa-midtbane» mot Portugal

 4. «Hvor hensiktsmessig er det å hente inn spillere som ikke har vært i nærheten av A-landslaget før?»

 5. Johansen: – Resultatet er stygt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder