I KNALLFORM: Markus Henriksen har fått Alireza Jahanbakhsh på ryggen etter en scoring i oppgjøret mot Heracles 13. februar. Foto: , Getty Images

Superkaptein Henriksen bøtter inn mål for formlaget

Markus Henriksen (23) fikk kapteinsansvaret i AZ Alkmaar i
januar. Siden den gangen har laget vunnet syv kamper på rad, trønderen scoret fire mål og levert to målgivende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har vært i en veldig god flyt den siste tiden og jeg vil påstå vi er det beste laget i Nederland. Det er artig, sier Henriksen til VG.

Totalt står Henriksen med imponerende 11 mål og fem assist på sine 21 kamper i nederlandsk Æresdivisjon denne sesongen. Senest fredag scoret han det fjerde og var nest sist på det andre da Alexander Sørloths Groningen ble nedsablet hjemme på AFAS Stadion. 23-åringen innrømmer at han er i kjempeform.

Lest denne? Sørloth slapp med skrekken etter skade

Ble kaptein etter nyttår

Den henger kanskje sammen med en økende tillit fra Alkmaars trener.

Da kaptein Jeffrey Gouweleeuw ble solgt til Bundesliga-klubben Augsburg i begynnelsen av januar var det Henriksen som ble valgt til å bære bindet videre. Laget har vunnet syv kamper siden og ligger på en tredjeplass i ligaen.

– Det er veldig gøy å være ubeseiret som kaptein. Det er en ære å være det for et så dyktig lag, sier Henriksen.

Les også: Her «henger» Ajax-fansen motstanderens keeper

Nederlands syvende beste «poengplukker»

Ifølge nettstedet Transfermarkt fører statistikken hans ham helt opp på en syvendeplass blant de beste poengplukkerne i Nederland. Henriksen mener han helt siden RBK-tiden (fra 2009-2012) har vært en «poeng-spiller», men lykkes nå veldig godt i den såkalte tier-rollen – plassen bak spissen – i lagets 4-2-3-1-formasjon.

– Jeg kommer i posisjon i og rundt 16-meteren. Men dette handler også om at når man først scorer mål, da får man selvtillit. Da kommer det enklere, sier trønderen.

To storkamper i vente

SKUFFELSEN ER OVER: Markus Henriksen henger med hodet etter kampen mot Ungarn i Budapest i november i fjor. Drømmen om EM i Frankrike brast denne kvelden. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Det er ikke et hvilket som helst program Henriksen & Co. står overfor de neste ukene. Neste søndag gjester de Ajax i ligaen. Fire lag puster fortsatt Alkmaar i nakken. Aller helst skal de ha poeng mot ligatoeren for å føle seg noenlunde trygge for å nå målet om Europa League-kvalifisering.

Direkte til Europa League kan de komme hvis de vinner den hjemlige cupen. Først skal de møte Feyenoord i semifinalen den 3. mars. Europa-plass er viktig for klubben, sier Henriksen. Det er målet hvert eneste år. Derfor var det ekstra skuffende å ryke ut av gruppespillet før utslagsrundene denne sesongen.

– AZ har alltid ambisjoner om å ligge i toppen. Det samme gjelder i år.

Månedene etter den enorme landslagsskuffelsen har han brukt godt i klubblaget. Henriksen erkjenner at det tok flere uker før følelsene etter play off-exiten mit Ungarn ble borte. Nå ser han frem til å levere for landslaget igjen.

– Når jeg tenker på at det skal være et EM i Frankrike er det tøft, men sånn er det. Vi må brette opp ermene og satse på at man klarer det i ny kvalifiseringen, sier Henriksen.

Men først venter to kamper som på mange måter vil definere sesongen til Alkmaar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder