GÅRSDAGENS- OG MORGENDAGENS PRESIDENT: Her hilser nyvalgt president Gianni Infantino (t.h.) på Issa Hayatou fra Kamerun. Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

VGs journalist i Zürich analyserer: Et absurd veiskille for FIFA

ZÜRICH (VG) Det måtte 30 arrestasjoner og et tap på 5 milliarder kroner til før FIFA endelig virket å forstå alvoret.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

ANALYSE: Først ble en omfattende reformpakke banket gjennom på kongressen her i Zürich. Deretter fulgte en valgthriller av de helt sjeldne.

Kontroversielle Sjeik Salman av Bahrain ble dolket i ryggen av sine egne. Gianni Infantino – med to blanke øyne – kunne innse at han er FIFA-president de neste tre årene. Norges mann hadde slått forhåndsfavoritten.

Karen Espelund fremsto både lettet og lykkelig da jeg møtte henne utenfor Hallenstadion i går.

Les også: Dette sa Infantino etter valgseieren

For ni måneder siden hadde det norske styremedlemmet i UEFA mest lyst til å legge karrieren på hyllen da Sepp Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president. Nå er gnisten tilbake.

Men det har – bokstavelig talt – ikke kommet gratis.

For da Markus Kattner, FIFAs generalsekretær, entret talerstolen tidlig på fredagens kongress, var det med et dystert budskap: Ni måneder med korrupsjonsskandaler – og 30 arrestasjoner – har skremt vekk den ene sponsoren etter den andre.

GAME OVER: Her takker Infantino sin rival Sjeik Salman for kampen. Infantino er nå FIFA-president frem til 2019. Foto: Fabrice Coffrini , Afp

Inntektstapet til FIFA i denne perioden er på snaut fem milliarder kroner, fikk vi høre fra talerstolen.

– Det har skjedd på grunn av den situasjonen som FIFA har kommet i, sa NFF-president Yngve Hallén da jeg møtte han i går.

Blatter om ny FIFA-sjef: – Har alle kvaliteter til å fortsette mitt arbeid

Den danske fotballpresidenten, Jesper Møller, fortalte i en pause at han var sjokkert over tallet. Han var helt sikkert ikke alene.

Og om noen lurer på hva det koster å slåss mot FBI og sveitsisk politi, så hadde Markus Kattner en pris på det også: FIFA bruker nå svimlende 86 millioner kroner på advokater – hver eneste måned. Det er enormt selv for en organisasjon som har 12 milliarder kroner på bok.

Det var altså bakteppe før 207 delegater fra hele verden skulle stemme i går.

For en gjeng middelaldrende gubber, mange av dem glade i penger, var det ikke vanskelig å forstå skriften på veggen: Skal pengene komme tilbake, må FIFA pynte på omdømmet sitt.

Så du denne? Hallén merket at sjeiken ble desperat

I så måte var Gianni Infantino mannen å stemme på. Mest av alt fordi motkandidaten ville vært en ren katastrofe. Sponsorene ville aldri vendt tilbake om internasjonale medier begynte å grave virkelig dypt i anklagene om menneskerettighetsbrudd i Bahrain.

Infantino brukte likevel en annen taktikk for å avgjøre valget til sin fordel: «Blatter-metoden».

I månedene opp mot valget har han kastet ut valgflesk verdt milliarder av kroner. Den sveitsiske advokaten har lovet å doble utbetalingene fra FIFA til alle verdens fotballforbund. Kritikerne har hevdet at organisasjonen vil gå konkurs på tre år.

Men tro meg: I mange deler av verden, spesielt i Afrika, er dette en sikker vinner. Sepp Blatter har gjort det før. Og Infantino viser at trikset fungerer fortsatt.

I så måte er det noe paradoksalt over det faktum at Gianni Infantino vokste opp i en landsby bare én kilometer unna barndomsbyen til Sepp Blatter. Nå håper en hel fotballverden på at likheten stopper der.

I dag er det store spørsmålet: Hva nå, FIFA?

Reformene som ble vedtatt skal gjøre pengestrømmen mer oversiktlig, kvinnene skal inn i styret og presidenten skal ikke lenger være like eneveldig. Lønnen hans skal til og med bli offentlig.

Slikt var uhørt i Sepp Blatters glansdager.

Les mer om reformene som ble vedtatt: Dette er Nye FIFA

For oss som satt i Hallenstadion i går, var det likevel absurd å høre fungerende FIFA-president Issa Hayatou fra Kamerun åpne kongressen. Mannen som sovnet på en pressekonferanse før jul snakket nå om viktigheten av åpenhet.

Og om behovet for grenser for hvor lenge FIFA-medlemmer kan ha vervene sine.

Selv har 69-åringen sittet i eksekutivkomiteen i FIFA i 26 år. Og han har fått reprimande fra IOC etter å ha vært involvert i en korrupsjonssak.

Det er med andre ord bare å ønske lykke til.

For FIFA kommer til å trenge det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder