Valgkampsjefen: – Fullstendig skandale

UEFA-Espelund: – Må en full granskning til

KONTROVERSIELL DUO: Vladimir Putin og Sepp Blatter under trekningen av kvalifiseringsgruppene til VM i Russland i 2018. Foto: Ivan Sekretarev , AP

England krever pengene sine tilbake etter Blatter-uttalelser om Russland-VM

Den suspenderte FIFA-presidenten Sepp Blatter (79) sier at FIFA hadde bestemt at Russland skulle få VM i 2018 allerede før valget.

Artikkelen er over fire år gammel

Nå kommer reaksjonen fra England, som var blant motkandidatene til Russland under valget om VM-vertsland i 2018. Det ble holdt i desember 2010, samtidig som valget av verstland for 2022-VM.

– Det ville vært veldig fint å få skattebetalernes penger tilbake. Hvis valget var forhåndsbestemt, endrer det hele verden. Men jeg antar at Blatter kommer til å si at han ble feilsitert fordi han innser hvor ydmykende det var, sier fotballforbundets leder Greg Dyke.

LES OGSÅ: Blatters oppsiktsvekkende intervju

THE TIMES: Hemmelig FIFA-avtale ødela Englands VM-søknad, skriver den seriøse avisen. Foto: FAKSIMILE , THE TIMES

– Har ikke likt England på veldig lenge

Det engelske fotballforbundet (FA) skal se nærmere på uttalelsene til Blatter og skal vurdere å gå rettslige skritt. FA brukte rundt 280 millioner kroner på Englands søkerprosess, inkludert 33 millioner kroner av det britiske folks skattepenger.

Simon Johnson, sjef for Englands VM-valgkampansje, kaller Blatter-uttalelsene for «fullstendig skandale» i The Guardian.

«Det eneste Russland ikke kunne hemmeligholde, var Sepp Blatter, med hans store munn og avskyelige politikk», skriver Daily Mail-kommentator Martin Samuel.

Nå mistenker England, som sammen med Nederland/Belgia og Spania/Portugal var motkandidater til Russland, at alle pengene ble brukt forgjeves, og at de aldri hadde noen reell vinnersjanse.

– Hvis han sier det mener jeg at det er noe å etterforske. Det er ikke noe av det Blatter sier som overrasker meg. Han har ikke likt England på veldig lenge, sier Dyke.

FIFA-VALGET: VG gir deg favorittene

Fotballpresident Yngve Hallén forstår godt at engelskmennene reagerer.

– Med alle de spørsmålene som er reist rundt denne prosessen, har vi stor forståelse for at de som tok del, reagerer. Dette svekker ikke bare tilliten til den aktuelle prosessen, men også til fremtidige.

THE SUN: Vi vil ha pengene våre tilbake, skriver avisen. Foto: FAKSIMILE , THE SUN

– Derfor har vi bedt om at dette blir ettergått, sier Hallén.

Blatter-intervjuet

Det var under et intervju med det russiske nyhetsbyrået SASS at Blatter kom med det flere engelske medier velger å kalle «sensasjonelle avsløringer».

– I 2010 hadde vi en diskusjon om VM og bestemte oss for en dobbelbeslutning. For mesterskapene var det avgjort at Russland skulle få det fordi det hadde aldri vært i Russland, Øst-Europa før, og i 2022 skulle vi tilbake til USA. Og da ville vi ha VM i de to største politiske maktene, sier Blatter.

Men et møte mellom UEFA-president Michel Platini og daværende president i Frankrike Nicolas Sarkozy skal ha endret utfallet av 2022-valget.

– Alt var bra helt til Sarkozy havnet i et møte med kronprinsen i Qatar, som nå er emiren i Qatar. Og på en lunsj senere oppfordret Platini folk til å stemme på Qatar. Og det endret hele mønsteret.

LES OGSÅ: Platini i Qatar-trøbbel

Den suspenderte FIFA-presidenten antyder at Platinis Qatar-helomvending er selve grunnen til at FIFA i dag myndigheter og mediers søkelys.

– Det var en hemmelig avstemning. USA mistet fire stemmer fra Europa (på grunn av Platinis oppfordring), så resultatet ble 14 mot åtte (til Qatar). Hadde det ikke vært for de fire stemmene, ville det vært 12 mot 10 (til USA). Hvis USA hadde fått VM, ville vi bare snakket om det vidunderlige VM-et i Russland i 2018. Vi ville ikke snakket om noen problemer i FIFA, sier Blatter.

Skeptisk Espelund

Karen Espelund, UEFA-styremedlem og medlem av FIFAs kvinnekommité, synes det hele er «merkelig».

– Jeg kan forstå at engelskmennene føler seg lurt. Her må det en full granskning til, alt må ut på bordet. Man må stille spørsmål om når han mener det ble bestemt at Russland skulle få VM. Og man må granske for å finne ut om det er gjort mistenkelige avtaler, om det har vært korrupsjon involvert, kjøp og salg av stemmer, sier Espelund.

Hun sier at det ikke er uvanlig at man snakker sammen før et valg, men at Blatters uttalelser antyder at det i dette tilfellet har blitt gjort avtaler på en helt annen måte.

HUSKER DU? Platini skal ha fått Picasso-maleri av Russland for VM-støtte

«Paradoks» at Europa er Qatar-kritiske

Fotballpresident Hallén sier at det ikke er uvanlig at man er enige om utfallet av et valg allerede før avstemningen.

– At det er åpenhet rundt prosessene i forkant av et valg, er ikke uvanlig eller feil. I mange slike prosesser får jo både medier og aktører som er inni prosessene, frem informasjon som gjør dem kvalifisert til å anslå utfallet, sier han.

Om endringen i siste liten fra USA til Qatar, sier han:

– At noen skifter standpunkt rett for en avgjørelse, skjer også av og til.

– Det viktigste for oss er at dette skjer på de rette premissene. Rundt valget av 2018 og 2022 har vi vært en av flere som har bedt om at dette blir ettergått, presiserer Hallén.

Han sier at det er et «paradoks» at det var Europa som avgjorde valget av 2022-VM i Qatars favør, når det er Europa som kritiserer tildelingen sterkest.

– Vi er en av kritikerne, men vi hadde ikke noen stemme i desember 2010, sier fotballpresidenten.

LES MER: Fotballpresidentens åtte kontroverser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder