Slik går det når Real Madrid sender talenter til Bundesliga

FØLGER HAN LAGKAMERATEN?: Borja Mayoral (t.h.) er klar for tyske Wolfsburg. Martin Ødegaard kobles også til Bundesliga-utlån. Foto: Daniel Ochoa de Olza AP

Tyskland-kanalen som åpner seg for Ødegaard

Real Madrid sender i stadig større grad sine talenter til tysk fotball for å utvikle seg. Martin Ødegaard (17) kan være nestemann.

 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over tre år gammel

Real Madrid kommer til å låne ut Ødegaard etter treningsleiren i Nord-Amerika, melder spanske AS. Avisen skriver at tysk Bundesliga er den foretrukne destinasjonen for Norges landslagsspiller.

– Alt tyder på at han drar til Tyskland, sier AS-journalist Carlos Forjanes til VG.

Bakgrunn: Hevder Ødegaard drar etter treningsleir

Det har nærmest blitt en trend i Real Madrid å sende unge, lovende spillere til Tyskland for å utvikle dem, enten gjennom utlån, eller salg med tilbakekjøpsklausul. Siden 2012 har den spanske gigantklubben sendt fem unggutter til Bundesliga.

– Real Madrid liker spillestilen i Bundesliga og den gode tilpasningen til sine unge spillere der, sier Forjanes.

Ifølge tyske Sky kan Hamburg bli Ødegaards neste klubb, men Bild mener å vite at dette er et falsk rykte. Ødegaards agent Tore Pedersen ønsker ikke å kommentere saken, mens pappa Hans-Erik Ødegaard ikke har besvart VGs henvendelse.

Fått det med deg? Deila og Rekdal brøt ut i latter etter VGs Ødegaard-spørsmål

Carvajal skiller seg ut

Denne sommeren har Real Madrid lånt ut den 19 år gamle spissen Borja Mayoral til Wolfsburg og den 19 år gamle midtstopperen Jesús Vallejo til Eintracht Frankfurt. Midtbanespilleren Omar Mascarell, 23 år, har blitt solgt til Eintracht Frankfurt med en tilbakekjøpsklausul inkludert i kontrakten.

– Klubben har et godt forhold til den nye sportsdirektøren i Eintracht. Derfor har de sendt to spillere dit, sier Forjanes.

Hva nå, Martin? Her er fire mulige scenarier

Han peker på høyrebacken Daniel Carvajal som en viktig grunn til at Real Madrid har fått sansen for tysk fotball som utviklingsarena. 24-åringen ble solgt til den tyske toppklubben Bayer Leverkusen for fem millioner euro på sommeren for fire år siden. Han ble kåret til Bundesligas tredje beste høyreback, og ble kjøpt tilbake allerede året etter for 6,5 millioner euro. Nå er han fast inventar i Real Madrids førsteellever, og spansk A-landslagsspiller.

– Jeg tror at det i hovedsak er Carvajal-episoden som har gitt mersmak for Real Madrid når det gjelder å sende spillere til Tyskland. Den avtalen var ordentlig, ordentlig bra. Jeg tror ikke det er drastiske ting som har skjedd, eller at de har endret politikk, men bare at de så hvor suksessrikt det kunne være å bruke Tyskland på den måten, sier Petter Veland, Viasats ekspert på spansk fotball.

Lest denne? Ancelotti var «ikke interessert» i Ødegaard

Carvajal skiller seg ut som den desidert største suksessen blant Real Madrid-unggutter som har prøvd seg i Tyskland.

GA MERSMAK: Dani Carvajal har fått sitt gjennombrudd i Real Madrid etter å ha spilt en sesong i tyske Bayer Leverkusen. Nå sender Real Madrid flere unggutter til Tyskland. Foto: Paul Ellis AFP

Den spanske spissen Joselu, som i dag er 26 år, var Castillas toppscorer i 2011/12-sesongen. Det førte til at han ble solgt til tyske Hoffenheim på sommeren i 2012, også ham med en tilbakekjøpsklausul i kontrakten. Han ble imidlertid ikke hentet tilbake. Joselu spilte 79 kamper og scoret 22 mål i Tyskland, først for Hoffenheim, deretter på lån i Eintracht Frankfurt, og til slutt i Hannover. Nå spiller han for Stoke City i Premier League, der han har scoret fire mål på 22 kamper.

I 2005 lånte Real Madrid ut midtbanespilleren Diego León til tyske Arminia Bielefeld. León hadde spilt flere kamper for Castilla og var oppfostret i Real Madrid. Men den gangen ble ikke Tyskland noen suksessoppskrift. León ble senere solgt til Grasshoppers i Zürich, og har siden spilt i lavere tyske divisjoner samt gresk og kypriotisk fotball.

Anbefales: Gammel Real Madrid-stjerne mener Ødegaard tok feil klubbvalg

– En erfaring Ødegaard kan trenge

Så gjenstår det å se om Tyskland-oppholdene til Mascarell, Mayoral og Vallejo vil ligne mest på Carvajal-suksessen eller León-fiaskoen. Uansett tror Petter Veland at Tyskland kan være en god destinasjon for Ødegaard.

– Det er en liga som er fin å spille i for unge talenter. Fotballen er teknisk, lagene spiller en ambisiøs type fotball, og kampene er ofte målrike. De unge får muligheten, og man er mer tålmodige med dem enn for eksempel i England, sier Veland.

EKSPERT: Petter Veland er Viasats ekspert på spansk fotball. Foto: C More

Fått det med deg? Alexander Søderlund sendt til sykehus under treningsleir

Bundesligaen er ingen ukjent liga for norske spillere. Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin), Mats Møller Dæhli (Freiburg) og Tarik Elyounoussi (Hoffenheim) er blant de mange nordmennene som lever profflivet i Tyskland nå.

En annen mann som har erfaring med spill i den tyske ligaen, er Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

– En tøff liga, en voksen kultur. Er du ikke «fit» fysisk og har en sterk løpskapasitet, så har du ikke sjans i Bundesligaen. Fotballmessig er Ødegaard et unikum som kan bli noe enormt, men han er liten. Det trenes beintøft i Tyskland hver dag, og er du ikke med, så er du ikke med. Men det er godt mulig det er en erfaring Ødegaard kan trenge, sier Rekdal til VG.

Les også: Liverpool-stjerne skal ha blitt sendt hjem fra USA-turné

Ødegaard er for øyeblikket på treningsleir med Real Madrids A-lag i Nord-Amerika. Der skal klubben spille tre treningskamper, mot PSG, Chelsea og Bayern München. Viasat-ekspert Veland føler seg sikker på at det blir spilletid for Ødegaard.

– Det vil jeg nesten gå ut ifra. I treningskamper er det lav risiko for å prøve ut unge spillere, og det er fortsatt flere spillere som er skadet eller på ferie etter EM. Dessuten gjør man mange bytter i treningskamper, så jeg tror Ødegaard høyst sannsynlig får spille, sier Veland.

Les også

 1. Hva nå, Martin? Her er fire mulige scenarier

  Martin Ødegaard (17) skal ha spilt sin siste kamp for Castilla. Her er de mulige veiene videre for lysluggen.
 2. AS: Real Madrid låner ut Ødegaard etter treningsleiren

  Martin Ødegaard (17) var hovedpersonen i AS' toppsak tirsdag morgen. Den spanske avisen skriver at nordmannen forlater…
 3. Laudrup til VG om Ødegaard: – Ville vært bedre å ta et trinn før Real Madrid

  SAINT-DENIS/OSLO (VG) Michael Laudrup (52) advarte Martin Ødegaard (17) mot å signere for Real Madrid.
 4. Hevder Zidane tvinges til å bruke Ødegaard

  Barcelona-avisen Sport hevder at Zinédine Zidane ikke hadde tenkt til å ha med Martin Ødegaard i sesongoppkjøringen, men…
 5. Rekdal og Deila brøt ut i latter etter Ødegaard-spørsmål

  VALHALL (VG) Kjetil Rekdal mener Martin Ødegaard ikke er god nok for landslaget.
 6. Ancelotti om signeringen av Ødegaard: – Jeg var ikke interessert

  I sin nye bok «Quiet leadership» skriver tidligere Real Madrid-manager Carlo Ancelotti (57) at det aldri var i hans…

Mer om

 1. Martin Ødegaard
 2. Real Madrid CF
 3. Tysk fotball

Flere artikler

 1. AS: Real Madrid låner ut Ødegaard etter treningsleiren

 2. Martin Ødegaard fikk en omgang mot stjernene

 3. Spansk storavis: Ødegaard ferdig i Castilla

 4. Pluss content

  Disse spilte med Ødegaard på Castilla - her er de nå

 5. Ødegaards skjebnedag: – Ingenting er sikkert før vinduet stenger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder