Odd-leder mener Fotballforbundet gir Rosenborg fordeler

BER NFF RYDDE OPP: Europa-krangelen med Norges to beste klubber i sentrum fortsetter. Einar Håndlykken mener han sitter på dokumentasjon som viser at Norges Fotballforbund gir Rosenborg fordeler i kampprogrammet som andre norske klubber ikke får. Foto: Alf Øystein Støtvig VG

Irritert Håndlykken: – NFF er på tynn is

Odd-leder Einar Håndlykken går i strupen på Norges
Fotballforbund og hevder Rosenborg får fordeler som andre norske klubber ikke får.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

Det har skapt oppstandelse både i Skien og Stavanger at trønderne fikk utsatt lørdagens kamp mot Viking på grunn av Champions League-kvalifiseringen mot APOEL Nikosia tre dager senere.

– Det er bare å dele ut gullet til Rosenborg hvis Viking-kampen utsettes. Da er det ikke konkurranse mellom klubbene på like vilkår i Tippeligaen, sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til VG.

Les også: RBK-Kåre reagerer på Fagermos Europa-strategi

Tidligere Molde-leder reagerer på NFF-uttalelse

Avgjørelsen ble tatt åtte dager før kampen skulle blitt spilt, og direktør for konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, trakk paralleller til at også Molde fikk utsatt kampen mot Strømsgodset i fjor.

– Det samme skjedde da Molde fikk utsatt en kamp i fjor på grunn av sin Champions League-kvalifisering, sa Fisketjønn til VG.

Til fotball.no sa Fisketjønn:

– Det å legge forholdene til rette for spill i Europa er en prioritert målsetting både fra NFFs handlingsplan og strategiplaner i toppfotballen. Flytting av kamper i forbindelse med europacupspill har også skjedd tidligere og er således ikke unormalt.

– FIKK LITE HJELP: Tidligere Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen føler ikke NFF gjorde mye for å hjelpe MFKs sjanser i Europa i fjor. Foto: Espen Braata VG

Les også: Jonevret angriper NFF etter utsatt kamp mot RBK

Nå viser det seg at det er en sannhet med modifikasjoner. For en terminlisteblemme fra NFF førte til at Strømsgodset og Molde skulle møtes søndag 26. juli, bare to dager før Moldes bortekamp mot Dinamo Zagreb i Champions League-kvalifiseringen og tre dager etter Strømsgodsets hjemmekamp Mlada Boleslav i Europa League-kvalifiseringen. Det er i strid med kampreglementet at en klubb ikke kan spille to kamper i løpet av 48 timer, og Molde trengte ikke engang å søke om å få utsatt kampen.

Tidligere Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen føler ikke at Europa-hjelpen fra NFF var påtagende.

– Jeg reagerer på at NFF har sagt at kampen mot Strømsgodset ble utsatt for å legge forholdene til rette for Moldes europacupspill. Det medfører ikke riktighet. Etter min mening ble lite lagt til rette. Molde fikk mest hjelp fra Bodø/Glimt som gikk med på å flytte en Tippeliga-kamp til juli slik at Molde fikk fri den første helgen i august. Molde og Glimt ordnet opp 100 prosent på egenhånd. Det NFF gjorde var å endelig godkjenne flyttingen av kampen, sier Jacobsen til VG.

Les også: RBK jublet for tidlig – baklengsmål kan bli skjebnesvangert

Hødd og Tromsø fikk avslag på sine søknader

– Jeg vil ikke kalle saken en terminlisteglipp, men ideelt sett og i ettertid burde en tatt hensyn til forholdet. Lag som er i Champions League-kvalifisering bør ikke settes opp mot lag i Europa League-kvalifisering i den perioden selve kvalifiseringsspillet pågår. Handlingsrommet blir svært lite, ser Nils Fisketjønn.

Etter det VG forstår fikk Molde heller ikke innvilget ønsket om å spille kampen mot Strømsgodset i oktober. NFF berammet den til 23. september.

I 2013 fikk Hødd og Tromsø avslag på sine søknader da de ønsket mer enn tre dager mellom serie- og europacup-kamper.

– Vi har sett at flere andre lag ikke har fått innvilget sine ønsker om å utsette seriekamper for å forberede seg optimalt til europacupspill. Da Tromsø fikk avslag i 2013, så viste NFF til Hødd-saken. Det vitner om at NFF er på tynn is når Rosenborg får utsatt sin kamp mot Viking, sier Odds daglige leder Einar Håndlykken.

Les også: Bentley hardt ut mot Odd: – De lyver

Odd skulle gjerne utsatt Glimt-kampen

Han hevder at Odd trolig ville ha bedt om å få utsatt bortekampen mot Bodø/Glimt søndag 17. juli, tre dager etter den lange reisen til bortekampen mot greske Giannina, hvis NFF hadde signalisert at det var mulig å få godkjent en slik søknad.

– Det er hypotetisk nå. I utgangspunktet har vi ikke noe imot et tett kampprogram. Det er med å utvikle oss. Men da må det være likt for alle. Og så burde ikke en klubb som er midt i Europa League-kvalifisering bli satt opp på årets nest lengst bortetur midt mellom to kvalik-kamper. Vi var tilbake i Norge fredag kveld og måtte dra igjen til Bodø tidlig lørdag. Det var en ekstrem reise vi fikk der. Men etter at slike søknader er blitt avslått i flere omganger, har ingen hos oss fått med seg at det var en mulighet.

– Hva tror du er grunnen til at RBK fikk utsatt Viking-kampen?

– Det er et godt spørsmål. Det må du spørre NFF om.

– Føler du at klubbene blir forskjellsbehandlet?

– Det føles slik i denne saken. Vi har ikke noe ønske om å fremstå som sutrete, men vi synes det er spesielt at det plutselig er en ny praksis her som bare Rosenborg visste om.

– Tror du dere hadde gått videre i Europa League-kvalifiseringen hvis dere hadde fått utsatt Glimt-kampen?

– Det er jo fristende å tenke det, selv om etterpåklokskap er veldig enkelt. Vi lot to av våre beste spillere, Fredrik Semb og Olivier Occean, bli igjen i Norge for at de kunne spille mot Bodø/Glimt. Hadde vi sluppet inn et mål mindre i Hellas, så hadde vi nok vært videre – og det er nærliggende å tenke at vi hadde fått et bedre resultat der nede med Semb og Occean på banen. Sånn er livet når en er så heldig å spille i Europa. Men det må være likt for alle norske lag som er i den situasjonen.

– Hva vil du si til de som mener at dere sutrer i denne saken?

– Det går an å skjønne det. Men det må vi heller tåle for å få ryddet opp i dette. Det må være like regler for alle. Jeg tror Rosenborg ville tatt seriegull også uten å få utsatt Viking-kampen, men det er veldig tungt at vi i juli skal måtte ha en diskusjon om kamper skal utsettes eller ikke. Da har NFF har gjort en for dårlig jobb. Det må være et krystallklart regelverk eller så må terminlista legges opp annerledes, påpeker Håndlykken.

Les også: Nå skal Helland selv debutere på Kypros...

NFF: – Trist om noen sitter med et slikt inntrykk

– Nå føler vi oss urettferdig behandlet, Viking er forbannet for at kampen ble utsatt på åtte dagers varsel, og Molde føler nok at de har blitt misbrukt på et vis i NFFs argumentasjon. Det er ikke fair hvis noen kan søke seg ut av kampprogrammet på uklare premisser, tillegger han.

UENIG: Nils Fisketjønn avviser at NFF forskjellsbehandler klubbene i Tippeligaen. Foto: Krister Sørbø VG

Les også: Oldrup: – Ikke optimalt å reise så mye som vi har gjort

Direktør for konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, mener Håndlykken bommer med sin kritikk.

– Vi legger stor vekt på å ikke forskjellsbehandle klubber. Jeg synes det er trist om noen sitter med et slikt inntrykk. En søknad fra de andre klubbene hadde blitt behandlet på samme måte som for Rosenborg. Synes også det blir litt underlig med påstander om at med denne utsettelsen så sendes seriegullet til Trondheim. Gitt at Rosenborg når gruppespillet, har de et svært krevende program fremover med E-cup, seriespill og spill i NM. Jeg har dog selvsagt respekt for at andre mener noe annet, sier Nils Fisketjønn til VG.

Les også: Odd-leder avfeier Mini-kritikk

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Les også

 1. Bentley hardt ut mot Odd: – De lyver

  Bentley har vært en viktig brikke i et Odd-lag som jakter seriegull, men nå føler han seg sviktet av egen klubb.
 2. Odd fikk to millioner av fotball-Norge for å satse på Europa: Ingebrigtsen reagerer på Fagermos Europa-strategi

  TRONDHEIM (VG) (Rosenborg–Apoel 2–1) De norske klubbene fikk to millioner hver til å forberede seg for spill i Europa.
 3. Kypriotiske APOEL reduserte i 2. omgang: RBK jublet for tidlig – baklengsmålet kan bli kostbart i Nicosia

  TRONDHEIM (VG) (Rosenborg – APOEL 2-1) Et innlegg, en klareringsbom, så en markeringssvikt: Det ga baklengsmål.
 4. Ny keeperduell på gang i Rosenborg

  I september er André Hansen (26) skadefri. Da står Rosenborg der med to landslagskeepere.
 5. Nå skal Helland selv debutere på Kypros...

  Han tullet med John Arne Riises Kypros-debut. I neste uke reiser Pål André Helland og Rosenborg selv til party-øya for…
 6. Rosenborg-kampen gikk i svart for TV-seerne

  TRONDHEIM (VG) (Rosenborg - Haugesund 6-0) 34 minutter og to sekunder ut i kampen mellom Rosenborg og Haugesund forsvant…
 7. Kjelsrud Johansen klar for Vålerenga

  Et Vålerenga i bunnstriden har forsterket angrepsrekken med Odd-spissen Henrik Kjelsrud Johansen (23).

Mer om

 1. Odd
 2. Rosenborg BK
 3. Europa League
 4. Champions League

Flere artikler

 1. Fagermo mener RBKs søknad om spesialbehandling er flau

 2. Jonevret angriper NFF etter utsettelse av RBK-kampen

 3. Helland ønsket av Stuttgart

 4. Eliteseriens store hodepine: – Europa er en nøtt

 5. VG tippper dagens Tippeliga-kamper

Fra andre aviser

 1. Fotballforbundet lyttet til Rosenborg: Utsetter kampen mot Viking

  Aftenposten
 2. Fagermo: - Flaut at Rosenborg må søke om spesialbehandling

  Bergens Tidende
 3. Norske lag i kvalik til europacup i august

  Aftenposten
 4. Norske lag i kvalik til europacup i august

  Fædrelandsvennen
 5. Norske lag i kvalik til europacup i august

  Bergens Tidende
 6. Fagermo: - Flaut at Rosenborg må søke om spesialbehandling

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder