Super-Payet gråt av glede: – Vet ikke om vi kan si at jeg er helten

SAINT-DENIS/OSLO (VG) (Frankrike-Romania 2-1) Dimitri Payet (29) serverte, serverte – og serverte. Og da den rumenske keeperen forlot målet, var det ingen til å stoppe Olivier
Girouds hodestøt. Så laget Payet seiersmålet selv.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var bare rett og rimelig at han fikk sette et himmelsk punktum i en herlig fotballkamp.

– Hvis noen hadde fortalt meg for et år siden at jeg kom til å gjøre dette i kveld, ville jeg nok sagt at de var syke i hodet, sa Payet til radiokanalen RMC.

I sluttminuttene dundret han til med venstreslegga, og ballen føk i krysset. For en scoring, for noen jubelscener og for et kok på Stade de France.

Super-treffet kom da franskmennene hadde begynt å forberede seg på et skuffende 1-1-resultat.

– Et øyeblikks magi. Det er sånne bilder man kan se igjen og igjen, sa Brede Hangeland som ekspert på TV2-sendingen.

VG direkte: Les fyldig kampreferat her

– Det ga utløp for alt arbeidet, skadene, presset på skuldrene mine i det øyeblikket. Om jeg var helten? Jeg vet ikke om man kan si det, sa matchvinneren til RMC.

Payet var kampens gigant, og han gråt noen tårer da han tok æresrunde på gresset etter åpningsthrilleren.

– Han var bestemann på banen hele tiden, sa Ronny Deila på TV2.

Nesten hele Stade de France reiste seg og det kilte litt i nakkehårene. Hele Frankrike hadde endelig fått noe å juble for - igjen.

– Det er deilig å rive til seg seieren på slutten. Romania var ikke lette å spille mot, det visste vi. De lagde mange frispark og forsvarte seg godt. Vi skapte mange sjanser, men slapp dem til noen også. Det er sikkert fordi det var åpningskampen, vi hadde noen vanskeligheter med å slippe oss løs, men fikk belønningen til slutt. Det er godt å vinne den første kampen, sa den franske landslagssjefen Didier Deschamps til TV-kanalen TF1.

Gleden hadde blitt kortvarig da Giroud ga Frankrike ledelsen, etter et Payet-innlegg selvsagt, i annen omgang.

En klønete Patrice Evra hektet Romanias nummer 10 Nicolae Stanciu kort tid senere, og på sin tredje sjanse for kvelden skulle det endelig lykkes for Bogdan Stancu. Han sendte keeper Hugo Lloris én vei, og ballen den andre – og sånt blir det straffemål av.

Stemningen gikk fra elektrisk og flaggveivende, til stillesittende, nervøs – og avventende. Kunne dette gå?

Sett denne? 10 EM-høydepunkt du ikke må gå glipp av

West Hams elegante playmaker Dimitri Payet hadde lekt servitør hele kvelden, og VGs reporter på Stade de France talte Payets sjette skapte sjanse da «utskjelte» Olivier Giroud steg til værs og skallet Frankrike i ledelsen.

Etter oppkjøringskampen mot Kamerun, der han ble pepet på noe så ettertrykkelig, sto det en supporter utenfor stadion med en plakat med påskriften «Giroud, vær så snill og bli skadet», ifølge radiokanalen RMC.

Vrakingen av Real Madrid-stjernen Karim Benzema kan vise seg å bli skjebnesvanger for Frankrike-sjef Didier Deschamps. Olivier Giroud har vanskelig for å bli akseptert av fansen, og Antoine Griezmann står bare med syv mål på 28 landskamper.

Mot Romania sløste begge, selv om Giroud scoret. Griezmann forsvant ut etter en drøy time. Han kom aldri nærmere enn stolpen.

VG PÅ STADE DE FRANCE: VGs journalist Sindre Øgar og fotograf Bjørn S. Delebekk. Foto:

– Rumenerne kan sitte i garderoben og være ganske skuffet, sa Brede Hangeland i TV2-studio.

De franske heltene ble møtt med et herlig trykk inne på Stade de France, av supporterne som begynte lenge før kampstart. På grunn den omfattende sikkerhetssjekken, og en reduksjon i antall innganger, ble folk bedt om å komme minst tre timer før kampstart.

En time før avspark sydet og kokte det inne på det franske nasjonalanlegget. Flagg, røff filmmusikk – og en spiller-mottagelse som må ha fått Les Blues-blodet til å bruse.

Dimitri Payet kikket rundt seg et par ganger mer enn vanlig, trippet kul som han er og følte nok at dette er noe stort.

Så gjaldt det å levere.

VG i Pogbas barndomsklubb – her begynte leken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder