GJØR VENSTREVENDING: Sarpsborg-spiller Anders Trondsen i aksjon på torsdagens trening i Braga. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Trondsen byttet klubb fordi han ikke ville spille forsvar – nå blir han Høgmo-back

Sarpsborg-spilleren: – Ser at folk kan stusse litt

BRAGA (VG) Litt av grunnen til at Anders Trondsen (21) ble
solgt fra Stabæk, var at Bob Bradley plasserte ham på venstrebacken. Nå gjør landslagssjef Per-Mathias Høgmo det samme.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Men det synes Anders Trondsen – «frigitt» fra seriespill av Sarpsborg for å være med på landslaget – er helt greit.

– Det er blitt et litt stort tema at det var kun det som gjorde at jeg dro fra Stabæk. Det er ikke helt riktig. Men det var en liten ting av det, sier den ferske A-landslagsspilleren – ventet å gå rett inn på laget mot Portugals EM-spillere i søndagens kamp.

Men han innrømmer samtidig at det var en del av overgangsavtalen med hans nåværende klubb Sarpsborg at han skulle dyrkes som midtbanespiller. Stabæk-suksessen Bob Bradley gjorde aldri det. Amerikaneren startet i stedet med Trondsen som venstreback i 16 av 30 seriekamper i 2014.

Les også:

Berg spør om hensikten med Portugal-kampen

Ble solgt

Rett før 2015-sesongen startet, ble Trondsen kjøpt av Sarpsborg for 1,75 millioner kroner. Da hadde Trondsen dessuten spilt en del spiss i oppkjøringen til sesongen for Stabæk. Han ønsker ikke gå inn på de øvrige årsakene for klubbyttet – annet enn at han var delvis lei å bli sett på som back.

– Det var mye annet også. Som jeg ikke trenger å si så mye om, sier Sarpsborgs sentrale midtbanespiller til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet!

I GODT SELSKAP: Anders Trondsen (til høyre) sammen med landslagets nøkkelspiller Markus Henriksen på spillerhotellet i Braga torsdag ettermiddag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Men det er litt ironisk at du blir tatt ut på landslaget som back?

– Jeg ser den. Ser at folk kan stusse litt. Samtidig er jeg tatt ut for det jeg har gjort på midtbanen i Sarpsborg. Jeg ville ikke blitt tatt ut om jeg hadde spilt dårlig på midten, påpeker Anders Trondsen.

Fotballmann fra vinterland

Han er noe så sjeldent som en landslagsspiller i fotball fra Lillehammer. Den forrige fra samme område var Jon Inge Høiland (Faaberg), sist på landslaget i 2010.

Før Høiland var Jan Madsen den forrige med Lillehammer-tilknytning på landslaget. Han fikk én kamp under Tord Grip i 1988 – og spilte faktisk før det med faren til Anders Trondsen i Lillehammer. Svein Trondsen var for øvrig back …

Trondsen junior, født året etter «tidenes vinterleker», drev også med både langrenn, hockey og skihopp – slik man gjør i vintermetropolen.

Men da han ble 16, flyttet han alene til Bærum for å gå på fotballinjen på Norges Toppidrettsgymnas. Derfra gikk veien inn i Stabæk-systemet. Og nå er han på landslaget.

– Det er nok lettere å komme fra midtbaneposisjon og ta en backplass enn motsatt. Det blir litt annerledes, det blir lengre løp, og den største utfordringen er nok posisjoneringen. Men det kommer seg ganske fort. Det merket jeg allerede på treningen i dag, sier Anders Trondsen.

Han har kontrakt med Sarpsborg ut 2019 og kan sånn sett regnes som et salgsobjekt for Østfold-klubben. Men sportssjef Thomas Berntsen har avvist at et salg er baktanken ved å la ham spille for Norge.

– Når Anders først er innkalt til A-landslaget, så er vi positive til det. Det er en bra ting for klubben og en bra ting for Anders, sa Berntsen nylig til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder