ABDISERER: Zlatan Ibrahimovic, Sveriges fotballkonge, spilte sin siste landskamp da svenskene tapte 1-0 mot Belgia i EM.

ABDISERER: Zlatan Ibrahimovic, Sveriges fotballkonge, spilte sin siste landskamp da svenskene tapte 1-0 mot Belgia i EM. Foto: Jonathan Nackstrand AFP

Zlatans avskjedstale i natt: – Kom fra lille Rosengård og gjorde Sverige til mitt land

NICE (VG) Zlatan Ibrahimovic (34) har spilt sin siste landskamp for Sverige. Han er skuffet etter EM-exiten og føler seg urettferdig behandlet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kanskje hadde det endt på en annen måte dersom dommer Felix Brych ikke hadde blåst frispark for farlig spill like før Zlatan banket ballen i nettet på vakkert vis. NRK-ekspert Lise Klaveness mener avgjørelsen var «skandaløs», og Zlatan selv er heller ikke enig med dommeren.

– Jeg vet ikke hvorfor han blåser. Det føltes som et ordentlig mål. Først trodde jeg det var offside, men så ble det frispark av noe slag. Med litt rettferdighet hadde vi fått målet jeg scoret, sier Zlatan etter å ha blitt sendt i landslagspensjon av Belgia.

Litt over 00.30 kom han ut som en av de siste i garderoben. Som den ene av to svensker (John Guidetti den andre) stilte han uten den blå dressjakken i den varme Nice-natten.

– Gjorde Sverige til mitt land

– Jeg føler meg tom. Skuffet, sier 34-åringen før han oppsummerer sin landslagskarriere typisk Zlatan-vis:

– Jeg kom fra lille Rosengård og gjorde Sverige til mitt land, manifesterer superstjernen i løpet av det lille halvannen minuttet han stoppet opp foran svenske journalister.

– Hva kommer du til å savne?

– Den svenske drakten. Å ha den på meg. Det er noe jeg har vært stolt over. Å bære den og representere Sverige. Det kommer til å kjennes tomt i begynnelsen, etter det her, men landslaget kommer til å spille igjen, og jeg kan ikke være med og påvirke det, reflekterer spilleren som ventelig bytter gratis fra PSG til Manchester United når overgangsvinduet åpner.

Han gjorde en kort stopp i det engelske hjørnet og sa mye av det samme på engelsk, før han forsvant ut i den ventende spillerbussen. Den skal styre Sverige hjem fra EM etter landets svakeste mesterskapsfasit på 26 år.

I Italia-VM i 1990 tapte de alle sine tre gruppekamper 1-2. Det ene poenget mot Irland i åpningskampen ble Sveriges eneste i årets europamesterskap.

Flere slutter

Som Per Gessle-gruppen Gyllene Tider sang: «Det er över nu» – og ingen av spillerne VG snakket med i intervjusonen i Nice var veldig giret på å tenke fremtid.

I september møter de Nederland i VM-kvalifiseringen – med ny landslagssjef (Norrköpings gulltrener Janne Andersson) og uten Zlatan Ibrahimovic (34), Andreas Isaksson (34) og Kim Källström (33).

Trioen er født med 10 måneders mellomrom og har totalt 380 landskamper.

– Sånn er det i landslagsfotball. Generasjoner kommer, generasjoner går. Nå er det landslagssjef og tre fantastiske spillere som går, sier Sunderland-spiller Sebastian Larsson til VG.

30-åringen sier han ikke kommer til å takke nei til landslaget. Men hvordan det svenske laget ser ut, hvordan det spiller, i det hele tatt hvem som er kaptein om drøye to måneder virker å være i det blå.

– Blir et annet lag

– Jeg tror nok vi kommer til å se et annet lag. Mange har kanskje satt seg fast i at Zlatan skal gjøre det. Det blir ikke én spiller som overtar 10'ertrøyen. Det blir ti mann som får gjøre det, sier TV 4-profilen Olofh Lundh til VG.

– Ser du hvem som kan bli Sveriges nye nøkkelspiller – en som er hakket bedre enn de andre?

– Det gjør jeg faktisk ikke. Men jeg tror en spiller som John Guidetti kan bli viktig. Han har «attityd» og er energisk. Han kan slå seg løs enda mer. Han er kanskje ingen lagkaptein, men en energispreder, fortsetter journalisten.

– Jeg tror ikke vi skal tenke på å finne en ny Zlatan. Jeg håper vi kan finne en annen spiller, som ikke er Zlatan, men som er en god spiller for Sverige. Men i et lite land som Sverige, vil vi nok ikke finne en som ham. Han er unik, testamenterte avtroppende landslagssjef Erik Hamrén på pressekonferansen.

Også Belgia-stjernen Eden Hazard hyllet Sveriges abdiserende konge og kaptein etter 1-0-seieren, som sender EM-outsideren til 8-delsfinale mot Ungarn.

– Han er en fantastisk fotballspiller. Han har gjort mye bra. Han hadde sikkert ønsket å komme lengre i EM, men vårt mål var å gå videre. Dessverre får han ikke fortsette, men han kommer til å fortsette å være en stor mester, sier Hazard ifølge Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder