LATE DAGER FØR EM: Emilie Langrené (t.h) fra Paris har brasiliansk besøk før EM. I går tok de turen til Eiffeltårnet, der de koste seg i solen. Fra venstre: Karima Salvador (med 2,5 år gamle Kauã), Marcelo Salvador og Edilson Da Silva Neiva. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

EM-stedet franskmennene frykter: – Vennene mine drar ikke hit

PARIS (VG) Like ved Eiffeltårnet rigges det til fest for omtrent
100.000 mennesker – en fest som varer hele EM. Paris-folket frykter et terrorangrep akkurat her.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vennene mine drar ikke hit. De går definitivt ikke på en fanzone, sier Emilie Langrené når hun møter VGs EM-team i parken ved det gigantiske tårnet.

Bak oss hamres og spikres det fortsatt for å få ferdig et av EMs mest omdiskuterte prosjekter. De såkalte «fanzones», der EM-kampene vises på storskjermer i de ulike EM-byene, har blitt kritisert.

En så folksom plass utgjør selvfølgelig en risiko, legger Emilie til.

UEFA regner med at syv millioner kommer til å besøke disse stedene i løpet av EM-måneden.

– Det er galskap å tro at du kan ha 100.000 mennesker i området rundt Eiffeltårnet hver kveld i en måned uten risiko, sier Frédéric Péchenard, sjef for fransk politi fra 2007 til 2012.

Les også: Franskmann skal ha planlagt 15 terrorangrep under EM

– Må fortsette å leve

I går var det nesten bare Paris-klisjeer å se i området. Turister med selfiestenger, par som lå forholdsvis tett på gresset og Emilie med venner fra Brasil.

– Jeg tror folk er bekymret og tenker mer på sikkerheten enn selve mesterskapet. Byen er ikke klar for et så stort arrangement. Vi ser nesten ingen i den franske drakten. Jeg tror alle er avventende istedenfor å glede seg, beskriver hun.

Lille Kauã (2,5 år) kikker inn til fan-området gjennom gitteret. Toåringen lurer nok på hva som foregår.

HVA SKJER HER DA? Brasilianske Kauã Salvador på to og et halvt år kikker nysgjerrig gjennnom gjerdet inn til fanzone-området like ved Eiffeltårnet. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Frankrikes statsminister Manuel Valls forsvarer at det legges til rette for en folkefest – også for de uten billett.

– Vi må fortsette å leve, eller så gir vi etter for frykten – og det er en seier for terroristene, sier han.

Også «flaskehalsene» inn til stadionene har blitt debattert. Stade de France, der EM sparkes i gang med Frankrike-Romania fredag, er «muret» inne med et solid gjerde. Antall innganger er kraftig redusert – til bare fire.

Her er alle EM-troppene

Var terrormål

Jean-Christophe Lagarde, leder for det franske sentrumspartiet UDI, har spurt om noen kan forestille seg panikken hvis det kommer en selvmordsbomber til en av disse «flaskehalsene».

Cupfinalen mellom Marseille og PSG avslørte dessuten store sikkerhetsbrister på Stade de France, og politiet innrømmet i går at det blir satt i gang nye sikkerhetstiltak.

Siden terrorangrepet mot Paris fredag 13. november, hvor 130 mennesker ble drept, har beredskapen blitt trappet kraftig opp.

Stade de France, hvor Frankrike og Tyskland spilte privatlandskamp denne kvelden, var et av terrormålene. En person, i tillegg til de tre terroristene, ble drept utenfor stadion.

Spesial: Terrorangrepet i Paris

ÅPNINGSARENA: Det var ikke mye liv og røre rundt Stade de France i Paris-forstaden Saint-Denis i går. Her spilles Frankrike-Romania fredag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Fredag starter fotballfesten nettopp her, på EMs storstue, bare 210 dager etter at terrorister angrep.

At en franskmann ble pågrepet i Ukraina i helgen mistenkt for å planlegge en rekke terrorangrep, er neppe beroligende for de 2,5 millioner tilskuerne som skal se kampene i de ti EM-byene.

VG+: Her er vårt EM-magasin

Zlatan: Carpe diem!

I går lå det en slags merkelig ro over store, flotte, tomme Stade de France.

Frivillige jobbet rolig til rytmene av Bob Marleys «Is this love». På storskjermene ble det vist høydepunkter fra EM-kvaliken (en skli-jublende Zlatan på knærne). «Banemannen», la oss i hvert fall kalle ham det, merket opp strekene på gamlemåten – med en vogn foran seg.

STREKER OPP: «Banemannen» gjør jobben sin før på Stade de France. Fredag møtes Frankrike og Romania her. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Det rigges for fotballfest, men frykten gjør at forventningene holdes litt igjen.

– Carpe diem! Man lever bare én gang, og man kan ikke gå rundt å være redd. Jeg må leve mitt liv, selv om jeg lever i den tiden jeg lever. Man skal nyte livet, ha det kult, før alt tar slutt, sa Paris-bosatte Zlatan Ibrahimovic da han i forrige uke ble spurt om han var redd.

Rundt 100.000 politifolk, soldater og sikkerhetsfolk skal jobbe under fotball-EM. Stadion, gater, offentlig transport, hoteller og «fanzones» er prioriterte områder. 1,5 millioner turister reiser til Frankrike under EM.

– Sikkerheten står i høysetet. Du ser militærguttene gå på gaten, beskriver Zlatan.

I går, fire dag før EM-starten, var det forholdsvis lite synlig politi å se i Paris. VGs taxisjåfør fikk riktignok rikelig med kjeft av to syklende konstabler da han stoppet i en trafikkert gate like ved Eiffeltårnet.

Sett denne? Til EM med Leicesters slagord

På flyplassen Charles de Gaulle spaserte Paris Saint-Germain-sjef Laurent Blanc, omtrent like laid back som i glansdagene, rundt som en hvilken som helst annen flypassasjer. Den lille jenta på sparkesykkel la neppe merke til de to soldatene med automatvåpen utenfor vinduet.

Kanskje tør franskmennene å slippe seg løs når kampene starter?

– Hvis Frankrike spiller bra, så vil man i det minste glemme problemene for en stund, sier Emilie Langrené.

(Andre kilder: Telegraph, AP, Sky Sports)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder