LEGGER OPP: Brede Hangeland. Foto: Frode Hansen VG

Brede Hangeland legger opp: - Han har gjort alt riktig hele veien

Blir Premier League-ekspert i TV 2

Brede Hangeland (35) har bestemt seg for å legge opp som fotballspiller.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det offentliggjorde han selv i Sky Sports' studio fredag formiddag.

Hangeland startet karrieren i Vidar før han fortsatte i Viking. Deretter gikk turen til danske FC København før han spilte seks sesonger for London-klubben Fulham.

I fjor: Hangeland til VG: – Kunne aldri blitt verdens beste

I 2014 signerte han for Crystal Palace, der det ble to sesonger før han nå legger opp.

Hylles av Solbakken

– Han har hatt en karriere til etterfølgelse for unge spillere. Han er et eksempel på hvordan du får maks ut av talentet og karrieren ved å ta de riktige valgene, ved å planlegge karrieren, ta steg for steg og trene godt. Han har gjort alt riktig hele veien, sier FC Købenahvn-trener Ståle Solbakken til VG.

Han, som hentet Hangeland til den danske klubben i 2006, presiserer at han ikke snakker om Hangeland som en med begrenset talent, men sier at det «ikke var automatikk i at Hangeland skulle få den karrieren han fikk».

– Han har hatt en flott karriere, fått en feit lommebok og har mange muligheter videre, sier Solbakken, og lister Hangeland opp sammen med de virkelig store stopperne i nyere norsk tid.

– Han hører absolutt hjemme i toppen. Du har Rune Bratseth, Henning Berg og Ronny Johnsen, og så kommer kanskje Brede etter dem, sier Solbakken.

– Klart det er trist

Selv er Hangeland klar på at han har gjort riktig valg.

– Jeg har funnet ut at det er på tide å avslutte karrieren. Jeg har holdt på lenge, og halve tiden har jeg vært her (i England, journ.anm.). Det er litt av grunnen til at jeg er her, sier Brede Hangeland i Sky Sports-studioet.

«HIT, MEN IKKE LENGER»: Brede Hangeland offentliggjorde at han la opp i TV-studioet hos Sky Sports. Foto: SKJERMDUMP: Sky Sports

– Er det en trist dag for deg, eller ser du positivt på fremtiden?
– Begge deler, egentlig. Man kan velge å være lei seg for at det er over, eller være glad for at det har skjedd. Jeg føler meg veldig heldig, og jeg kunne ikke ha drømt om at jeg skulle få slike erfaringer.

Husker du? – Kunne fortsatt karrieren i USA, India eller Kina

Han innrømmer dog at det er trist at han har spilt sin siste fotballkamp i Premier League.

– Det er klart det er trist når det kommer til en stopp, men det er viktig å vite når tiden er kommet og det er på tide å si stopp. Jeg er 35 år gammel, begynner å få litt skavanker og føler at jeg ikke klarer å gjøre jobben jeg ønsker. Det er på tide å komme seg videre, sier han til Sky Sports.

Blir TV 2-ekspert

Han forlater ikke fotballen helt; Brede Hangeland skal de to kommende sesongene være TV 2s Premier League-ekspert. 35-åringen flytter hjem fra England og bosetter seg i Stavanger, skriver TV-kanalen.

Les også: Hangeland sikter på trenerkurs

– Jeg er utrolig glad for å få være med på å formidle den beste og kuleste ligaen i verden. Jeg har levd på innsiden av Premier League i åtte og et halvt år, sier Hangeland til TV 2.

Brede Hangeland fikk sin debut for A-landslaget i 2002, og fikk totalt 91 A-landskamper. Han ble senere landslagskaptein før han ga seg i 2014. Han scoret totalt fire mål for landslaget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder