ZLATAN, FOR ET MÅL: 44.926 tilskuere så Zlatan Ibrahimovic score Sveriges utligningsmål med hælen rett foran hendene på Gianluigi Buffon i EM 2004. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Zlatans sirkusmål skaper svensk tro før Italia-kampen

Källström: – Et bilde vi tar med oss

TOULOUSE (VG) Dette bildet av Zlatan Ibrahimovics historiske EM-mål mot Italia gir Sverige håp før dagens møte med samme motstander.

  • Øyvind Brenne
Publisert:

Det forklarte veteranen Kim Källström (33) på pressekonferansen før lagenes andre gruppespillskamp på Stadium Municipal i Toulouse.

Det var han som slo corneren som til slutt endte med 1-1-scoringen hele verden pratet om etterpå. Året var 2004 og Italia ledet 1-0 mot Sverige i EM. Zlatan hælsparket ballen i mål rett foran hanskene på Gianluigi Buffon.

– Å, det var et uventet spørsmål, begynner Källstrøm, og rensker stemmen.

VG I TOULOUSE: Øyvind Brenne dekker EM for VG.

– Zlatan gjorde et fantastisk mål; det var det som virkelig introduserte ham på den internasjonale scenen. Det er så klart et bra minne. Det er et bilde vi tar med oss i morgen, og som gjør at vi tror på dette, sier Grasshoppers-spilleren, som gir seg på landslaget etter EM.

VG LIVE 15.00: Italia - Sverige

Snaut 100 journalister – inkludert VG – var på plass da svenskene stilte på den obligatoriske pressekonferansen i går, samtidig som England og Wales møttes lenger nord i Frankrike. 2004-kampen endte 1-1 etter Zlatans mål. Landslagssjef Hamrén svarer slik på spørsmål om han ville være fornøyd med uavgjort et kvarter før slutt i morgen.

– Det avhenger helt av om det er oss eller de som har mulighetene og spillet. Vi går for et så bra resultat som mulig.

Fått med deg? Sterling som rotte og mer Twitter-snacks

Og da det ble ymtet frempå om at Italia kanskje passer Sverige bedre å møte enn Irland, var landslagssjefen klar:

– Jo bedre lag man møter, jo vanskeligere får man det. Og Italia er vanskeligere enn Irland, det er bare å se på rankingen, sier Hamrén, som konfrontert med at Sverige løp minst av alle 24 deltakerlagene i sin første kamp snakket varmt om å få frem «løpemetere», fordi «fotball er en fysisk sport, og dermed er det en fordel å løpe mye».

Ikke Høgmo-kontakt

Det var med andre ord en landsagssjef som holdt kortene rimelig tett til brystet, bortsett fra da han informerte om at tidligere RBK-back Mikael Lustig, som måtte ut med skade mot Irland, tidligst er aktuell etter gruppespillet.

– Norge ledet lenge borte mot Italia i kvalifiseringen. Har du rådført deg noe med den norske landslagsledelsen, og bruker du den prestasjonen som en motivasjon?

– Jeg har ikke snakket med Per-Mathias (Høgmo), men jeg så kampen. Vi tenker på hvordan vi kan spille mot dem, og selvsagt ser vi på hvordan andre har agert, svarer Hamrén på VGs spørsmål.

Han er klar på at landslagsledelsen «som helhet ikke var fornøyde» med prestasjonen mot Irland, men gjentok flere ganger at han synes «vi har reist oss bra når vi har hatt motgang tidligere».

– Vi merket allerede tirsdag kveld at humøret bedret seg, og siden onsdag har vi hatt fullt fokus på Italia, sier Hamrén, som roste Italia før start.

– Italia har kanskje ikke samme stjerner som før, men det er et veldig godt lag som imponerte i første kampen (seier 2-0 mot Belgia). Vi står overfor en tøff utfordring. Men alt er mulig, sier Hamrén, som etterpå tok med seg spillerne sine ut på en rolig økt på stadion i Toulouse.

Så du? Chelseas påtroppende sjef om Zlatan i England

Der var det bøy og tøy, litt firkant med godt humør før en sirene for å kaste ut pressen hørtes over hele stadion etter 15 minutter.

Kampstart: 15.00. NRK 1 sender kampen.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder