BLE FOR SMÅ: Englands Ruben Loftus-Cheek fosser forbi Martin Ødegaard i tirsdagens U21-kamp i Colchester. Foto: Nigel French AP

Rekdal slår kunstgress-alarm: – Vi har mistet fysikken

COLCHESTER/OSLO (VG) (England U21-Norge U21 6-1) Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (47) har lenge vært bekymret for norsk fotball, men den siste uken har han «fått det svart på hvitt».

 • Sindre Øgar
 • Morten Stokstad

Artikkelen er over tre år gammel

Nå tar han et oppgjør med satsingen på kunstgress og det han mener er et utvannet Tippeliga-produkt.

– Vi er for små, og vi har ikke fysikk til å forsvare oss. Det er for mye dilldall i perioder. Det vi gjør er bra i perioder, men vi klarer ikke å verne om eget mål. Når de trykker på, så slipper vi inn mål, sier Rekdal til VG etter at U21-landslaget tapte 6-1 mot England tirsdag.

Han mener mangelen på fysikk gjelder begge veier på banen.

– Vi mangler også gjennombruddskraft når vi trenger det.

Rekdal finner ikke mye trøst i at Norge åpnet bra og holdt ballen i laget med ballsikre spillere som Martin Ødegaard, Mats Møller Dæhli, Ole Selnæs og Iver Fossum.

– Det er en falsk trygghet. Gode ballspillere er stort sett midt på banen, og der lar de oss få holde på. Der vi må være gode, det er på den siste tredelen, og der er vi ikke gode, mener Rekdal.

Dæhli etter ydmykelsen: – Forferdelig

Vil forby kunstgress

Overfor Nettavisen legger han tirsdag kveld mye av skylden på kunstgressbaner. Han mener spill på slikt underlag tar bort fysiske spillere fordi det er en helt annen type fotball – uten fysiske dueller.

– Det er ikke tvil om at vi har mistet fysikken norske lag var kjent for. Det har blitt mye smått og fikst – og vi er blitt mye veikere i duellspillet.

På spørsmål om norsk fotballs store problem er at man er for dårlig til å forsvare seg, sier trener Leif Gunnar Smerud følgende til VG:

– Det er mer nyansert enn det. Jeg synes vi forsvarer oss i perioder. Vi sprekker opp etter 3-0, men jeg opplever at en større utfordring er effektivitet. Vi trenger litt for mange sjanser til å score mål i forhold til motstanderen, sier Smerud.

Kommentar: Alle de fordelene Norge hadde er helt borte

I Sverige har Malmö levert et ønske til den svenske serieforeningen om å forby kunstgress. Malmö mener kunstgress er ødeleggende for utviklingen av svensk fotball.

– Vi mister den fysiske dimensjonen. Det er de som beholder gress som burde fått tilskudd, ikke omvendt. Jeg mener at kunstgress kun bør være på utviklingsarenaer, ikke i en konkurranseliga. Men Tippeligaen har jo blitt en utviklingsarene – det er ingen konkurranseliga, sier Rekdal – og ber om 12 lag i Tippeligaen.

Les også: Raser mot påstanden om «EM-gave» til Norden

– Når du hørere på klubbledere som vil ha 18 lag, da er man kommet dit at det viktigste er å delta. I Tippeligaen er det ti lag som forsvarer seg for å unngå tap. Du har lag som begynner å drøye på det første utsparket. Hva er vitsen da?

– Har inntrykket ditt av norsk fotball blitt verre den siste uken?

– Vi har fått det svart på hvitt. Vi har ikke en sjanse mot Tyskland, men at vi skulle bli så rundspilt hadde jeg ikke sett for meg. Vi har et U-landslag med masse talent som blir feid av banen fordi vi mangler fysisk kapasitet og galskap til å vinne duellene. Vi klarer ikke å forsvare oss lenger. Det renner inn mål.

– Hvordan kan vi endre på det, for kunstgressbanene forsvinner jo neppe med det første?

– Jeg har en klar formening om det. Det er ikke sikkert jeg har rett, men vi må ha en røffere Tippeliga. Det blir feil når det blir en utviklingsarena. OBOS-ligaen, der gjennomsnittsalderen er 27-28 år, burde vært utviklingsarenaen.

Les fyldig kampreferat her

– Produktet blir utvannet. Start har for eksempel spilt rundt 40 kamper uten å vinne. Ja, det er for mange lag og for liten intensitet. Da blir vi ikke godt nok rustet.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Norsk fotball

Flere artikler

 1. Dæhli knust etter ydmykelsen: – Helt forferdelig

 2. NFF om kunstgress-debatten: – Det blir litt lettvint

 3. Samuelsen god nok for A-landslaget – men ikke for U21-landslaget

 4. RBK-Ingebrigtsen: – Feilspor å snakke om kunstgress

 5. Ødegaard tror U21-Norge kan slå alle

Fra andre aviser

 1. U21-guttas spill fikk TV 2-ekspert til å sende Høgmo-stikk

  Aftenposten
 2. Tallenes tale: Derfor gikk det galt med norsk fotball

  Aftenposten
 3. Ny norsk landslagsnedtur - EM-drømmen brast for U21-guttene

  Aftenposten
 4. Tallenes tale: Derfor gikk det galt med norsk fotball

  Fædrelandsvennen
 5. Ekspertene med klar oppfordring til Lagerbäck: - Han må med i troppen

  Aftenposten
 6. Ekspertene med klar oppfordring til Lagerbäck: - Han må med i troppen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder