SATT PÅ SIDELINJEN: Mats Møller Dæhli sliter fortsatt med kneskaden. Her sitter han med ispose på kneet under landslagets oppkjøring på Marbella til EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kneskaden kan plage Dæhli i 2,5 år

...og nå har han fått tilbakeslag

Freiburg-proffen Mats Møller Dæhli (20) blir ikke kvitt «jumper's knee»-skaden som har ødelagt store deler av fotballåret.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har problemer med kneet igjen. Nå skal alle samarbeide om å finne beste løsning for meg fremover. Utrolig kjedelig, men jeg jobber veldig hardt for å komme meg tilbake på banen, melder 20-åringen til VG.

Freiburg-trener Christian Streich tok opp skadesituasjonen til nordmannen på sin faste pressekonferanse før forrige seriekamp i 2. Bundesliga.

– Mats Møller Dæhli er veldig lei seg, for dette er en fullblods fotballspiller som vil spille. Men den siste måneden har skaden blitt verre, sa Streich før oppgjøret som endte uavgjort 2-2 mot Arminia Bielefeld fredag.

Streich har etter vårens nedrykk fra Bundesliga ledet Freiburg til en god sesongstart på nivå to. Med syv seriekamper spilt ligger de på direkte opprykksplass med fem seirer, én uavgjort og ett tap.

Ubestemt tid

Siden februar har Mats Møller Dæhli hatt problemer med kneet. 20-åringen har også bare fått to innhopp for Freiburg i 2. Bundesliga. Det er i tråd med planen han skisserte i begynnelsen av august. Men etter å ha spilt for klubbens reservelag i den tyske regionalligaen, ble hans venstre kne offer for et tilbakeslag.

– Det er det samme kneet, opplyser Dæhli, som bare har spilt fem kamper på A-lagsnivå i 2015 – to for Freiburg i Bundesliga i vårsesongen, i 1-5-tapet for Kroatia med landslaget i mars og de to innhoppene for Freiburg i august.

– De om ikke har vært behandlet (operert, journ. anm.), er i snitt plaget i drøyt 30 måneder, sier Øystein Lian, overlege i kirurgi ved sykehuset i Kristiansund.

Lian er tilknyttet Senter for idrettsskadeforskning, og har såkalt «jumper’s knee» som spesialfelt. Forskningen han viser til ble først og fremst gjort på volleyball- og basketballspillere, men også fotballspillere var inkludert.

Mats Møller Dæhli har ennå ikke blitt operert i kneet. Prognosene for å komme tilbake på sitt toppnivå er ifølge Lian også bedre om man unngår operasjon.

– En operasjon er veldig uforutsigbar. Faktisk er det under 50 prosent av dem som blir operert for dette som kommer tilbake på samme nivå. Om lag 65 prosent av dem som trener eksentrisk, altså belaster når muskelen er forlenget, kommer tilbake på sitt beste, sier Lian.

Artikkelen fortsetter under bildespesialen.

Oslo-gutten kan ikke si noe om når han er tilbake – og svarer slik på spørsmål om han kan rekke landskampene i oktober (Malta og Italia i EM-kvalifiseringen) eller en eventuell playoff i november:

– Jeg vet ikke hvor lang tid det tar. Fokuset mitt er kun å bli skadefri sånn at jeg kan spille fotball igjen. Jeg er veldig lei meg for alt jeg ikke kan ha mulighet til å være med på, men jeg skal komme tilbake, garanterer Mats Møller Dæhli.

På grunn av skadeproblematikken var han ikke en del av Per-Mathias Høgmos tropp da Norge imponerte med dobbeltseieren mot Bulgaria (1-0) og Kroatia (2-0) i EM-kvalifiseringen i begynnelsen av måneden.

- I de beste hender

Heller ikke landslagslege Jorid Degerstrøm kan si noe om når Dæhli er tilbake igjen - eller om midtbanespilleren kan komme til å rekke EM-kvaliken i midten av oktober.

– Det medisinske støtteapparatet til landslaget har kontinuerlig kontakt med Freiburg angående skaden til Mats, sier landslagslege Jorid Degerstrøm til VG.

Fysioterapeut Thomas Ødegaard var en tur til Tyskland i august, men etter Dæhlis tilbakeslag er det foreløpig ikke planlagt noen ny tur, opplyser hun.

HAR DIALOG: Landslagslege Jorid Degerstrøm og Mats Møller Dæhli har kontinuerlig kontakt angående hans skadesituasjon. Her fra september i fjor. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Nå skal dette utredes på nytt før vi kan fastslå noe som helst, det gjelder både videre fremgangsmåte og om han kan være klar til EM-kvaliken i oktober, sier Degerstrøm.

– Hva er det med «jumper's knee», egentlig?

– «Jumper's knee» er en vanlig skade innenfor flere idretter, også innenfor fotball. Det er en senelidelse som skyldes høy belastning over tid, og det tar ofte litt tid før utøver er 100 prosent igjen, sier Degerstrøm.

– Men Mats er i de beste hender, legger hun til.

Les også

 1. Dæhli regner med å være kampklar i løpet av august

  Freiburg har startet med full pott i 2. Bundesliga – uten skadede Mats Møller Dæhli (20).
 2. Dæhli gråt etter nedrykket – fikk oppmuntring av Ødegaard

  TOPPIDRETTSSENTERET (VG) De er født i samme år, spilte på samme lag, er fra samme nabolag og er proffer i samme land.
 3. Nedrykk for Møller Dæhli og Freiburg

  (Hannover - Freiburg 2-1, Paderborn - Stuttgart 1-2) Mats Møller Dæhli (20) og Freiburg rykker ned fra Bundesliga.
 4. Bundesliga-eksperter: - Kraftig lønnskutt ved nedrykk

  (Hannover - Freiburg 2-1) Mats Møller Dæhli (20) har rykket ned med Cardiff og Freiburg i løpet av 385 dager.
 5. Dæhli: - Vi er tøffe som prøver

  ZAGREB (VG) Mats Møller Dæhli (20) nekter å være med på at Norge må prioritere mer defensiv trygghet i vanskelige…
 6. Dæhli har aldri sett Ødegaard bedre enn nå

  MARBELLA/ZAGREB (VG) Mats Møller Dæhli (20) mener Martin Ødegaard har vært «fantastisk god» på landslagstreningene, og…
 7. Vellykket comeback etter kneskade: Møller Dæhli: – Kneet føles bra

  Én uke før Norges viktige EM-kvalifiseringskamp mot Kroatia kan landslagssjef Per-Mathis Høgmo puste lettet ut.
 8. Møller Dæhli skadet - ute i to-tre uker

  Freiburg-spiller Mats Møller Dæhli (19) kan forvente seg en to-tre uker lang fotballpause etter å ha pådratt seg en…
 9. Dæhli vil bli større og raskere:  - Det er fortsatt et stykke opp til Marco Reus

  FREIBRUG (VG) Mats Møller Dæhli (19) vet hva han skal prioritere høyest i tiden som kommer.
 10. Dæhli om Freiburg-tabbene: - Vi har en veldig krevende spillestil

  FREIBURG (VG) (Freiburg-Dortmund 0-3) Gang på gang prøvde Freiburg å spille seg ut bakfra. Gang på gang mislyktes de.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder