CUPGULL: LSK Kvinners Isabell Herlovsen feirer 3-2-seieren over Avaldsnes i cupfinalen. Kvinnefotballens TV-avtale, derimot, er det ikke like stor grunn til å feire. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kvinnefotballen misfornøyd med egen TV-avtale

Mens fotballrettighetene på herresiden i dag ble kjøpt for svimlende 2,4 milliarder kroner, kjemper kvinnefotballen for å få et tosifret antall kamper på riksdekkende TV hvert år.

  • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

De norske fotballrettighetene fra 2017 og de seks neste årene er kjøpt av Discovery, som har med seg VG på laget. Rettighetsavtalen er den største i norsk idrettshistorie, med en pris på 2,4 milliarder kroner fordelt på seksårsperiode

I rekordavtalen inngår Tippeligaen, OBOS-ligaen og herrenes cup. Kvinnefotballen, derimot, forhandler fortsatt om en forlengelse med NRK.

– Vi skulle gjerne vært en del av det som skjer på herresiden – også når det gjelder medieoppmerksomhet og økonomi, sier leder i Serieforeningen for kvinnefotball (SFK) Tone Angeltveit.

TV 2 etter rettighetstapet: – Kunne ikke matche budet

Fra 7 til 10 kamper

I 2014 skrev Fotball Media og NRK under på en avtale som sikrer statskanalen rettighetene til kvinnenes landskamper ut 2021. Da avtalen ble inngått, tok man også med kvinnenes klubbfotball i pakken, i hvert fall frem til 1. januar 2017. Når avtalen for klubbfotball nå skal forlenges ut 2021, håper Angeltveit på mer eksponering av kvinnefotballen.

– NRK produserer kampene på en veldig god måte, men vi ønsker å ha flere kamper på TV, sier hun.

Les også: TV 2 betalte 1,6 milliarder for Premier League tre nye sesonger

Knut Kristvang, sjef i Fotball Media, forteller til VG at de er godt i gang med den nye NRK-avtalen, og at de håper å øke minimum antall kamper som sendes fra Toppserien hvert år, fra syv til ti.

– Det legges opp til et minimumstall på ti direktesendte kamper på NRK, og dette kan utvides i løpet av perioden, sier Kristvang.

FORHANDLER: Leder Knut Kristvang i Fotball Media er godt i gang med å forhandle frem en forbedret NRK-avtale for kvinnefotballen frem til 2021. Bildet er fra Ullevaal i 2008. Foto: Bjørn Frostad , VG

Angeltveit ønsker ikke å kommentere hvorvidt SFK vil være fornøyde med en økning til ti kamper i året, før en faktisk avtale ligger på bordet.

– NRK er et utstillingsvindu

I tillegg til de avtalte kampene for Toppserien, ligger det i avtalen at NRK skal sende kvinnenes cupfinale og semifinaler, samt en kvartfinale. Det vil trolig forbli uendret i den nye avtalen.

Les også: TVNorge-eier får OL-rettighetene fra 2018 til 2024

Kampene som ikke sendes på NRK, går tilbake til kvinnefotballen, slik at de igjen kan forsøke å selge til andre aktører.

– Vi har som mål at alle Toppseriekampene skal vises på en eller annen plattform, og ønsker selvsagt at flest mulig av disse går på riksdekkende TV, sier SFK-lederen.

HÅPEFULL: Daglig leder Tone Angeltveit i Serieforeningen for kvinnefotball håper på mer eksponering av kvinnefotball på riksdekkende TV. Foto: Morten Holm , NTB scanpix

Dersom NRK skulle gå med på å vise ti kamper i året, gjenstår det altså 122 kamper å sende for andre aktører. I dag er det vanligste utfallet at klubbenes egne hjemmesider sender en stream fra sine hjemmekamper. Det kan endre seg i løpet av noen år, mener Kristvang.

– NRK er et glimrende utstillingsvindu for kvinnefotballen, noe som vil skape god profilering for kvinnefotballen i Norge. Vi håper at flere aktører vil vise interesse for dette i den nærmeste tiden, slik at flere kamper kan vises direkte på ulike plattformer, sier han.

Sammenslåing ikke vurdert

Å inkludere klubbfotballen på kvinnesiden i den pakken som Discovery får rettighetene til fra 2017, var aldri et alternativ under forhandlingene, forteller Kristvang.

– NRK har rettighetene til landslagsfotballen på kvinnesiden frem til 2021, og da er det ønskelig at de også beholder rettighetene til klubbfotballen. Det er blant annet fordi klubb- og landslagsfotball henger enda tydeligere sammen på kvinnesiden.

Les også

Flere artikler

  1. Norsk Tipping misliker Discovery-avtalen

  2. Discovery sikrer seg Tippeligaen i seks år - betaler 2,4 milliarder

  3. Discovery vil lage «derby-lørdag», «supersøndag» og «super-cup»

  4. Derfor får utenlandske spillselskap lov til å vise kamper fra Tippeligaen

  5. Discovery-sjefen lover billig TV-fotball

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder