FLEIPER: Lars Lagerbäck er så fornøyd med EM-resultatene at han har begynt å fleipe med den europeiske pressen. Foto: Robert Pratta Reuters

Lagerbäck slo til med sex-fleip

PARIS/OSLO (VG) Lars Lagerbäck (67) er sett på som en av de gråeste trenerne i EM, men dagen før Islands største fotballkamp åpnet den svenske trenerveteranen noe mer løssluppent enn vanlig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På spørsmål om hvordan han klarer å holde seg så rolig hele tiden, også etter at England ble beseiret, ga han uttrykk for at gleden er der, selv om det ikke synes.

– Jeg kan virkelig kjenne gleden strømme gjennom kroppen, sa svensken, før han beveget seg ut på et resonnement som fikk hele pressekonferanserommet på Stade de France til å glise godt:

– Jeg skulle kanskje kunne sammenligne det med noe helt annet, men det tror jeg kanskje ikke jeg skal, sa han og la kjapt til: – Og det var lenge siden.

JORDNÆR: Lars Lagerbäck på lørdagens Island-trening. Foto: Tobias Schwarz AFP

Les også: Frankrike-sjefen er forberedt på Islands super-våpen.

Da mistet han tråden helt og konkluderte med at «nå glemte jeg hva jeg skulle si».

Men han kom raskt på det igjen, og da handlet det om det han liker best å snakke om; fotball, 4-4-2 og formasjoner, mer hyllest av islandske spillere, av kapteinen Aron Gunnarsson som satt ved siden av.

Les også: Eksperter raser mot stjernens suspensjon: – Forbanna tull

Og det ble også litt munterhet i salen da Lagerbäck fortalte om sitt spillermøte kvelden i forveien, og hvordan han hadde gitt noen små meldinger via «power point», blant annet hadde han laget et bilde med veien hjem og et med veien til Marseille (semifinalebyen). Han forsøkte i hvert fall:

– Det var et forsøk fra meg, Aron kan kanskje fortalte hvordan det var, sa treneren.

– Jeg tror han skal holde seg til «coaching», meldte Gunnarsson.

Lest denne? Pogba «franske finger »skaper storm i Frankrike

Lars Lagerbäck fortalte også om hvordan han som ung på 1970-tallet hadde besøkt den engelske klubben West Ham. Der traff han den legendariske treneren Ron Greenwood.

– Han sa at å gjøre ting enkelt er genialt. Det sitter mye i det, og det har forfulgt meg gjennom hele trenerkarrieren, sa Lagerbäck.

– Så du er et geni, kom det kjapt fra hans kollega Heimir Hallgrimsson.

– Ikke i det hele tatt! Det var du som sa det, smilte svensken og latteren spredde seg i lokalet.

Les også: Island er tømt for drakter: – En kollega solgte sin brukte drakt for trippel pris

Om mulighetene til å vinne kvartfinalen søndag, sa Lars Lagerbäck:

– Jeg pleier å si at man alltid har en realistisk sjanse til å vinne. Frankrike er selvfølgelig favoritt, men jeg vil ikke kalle dem stor favoritt.

– Om det er 40-60, vet jeg ikke. Det viktigste er ikke prosenten, det er at vi går og tror at vi kan slå dem.

Les også: Island-stjerne takker Lagerbäck for et spark i «røven»

Den tidligere svenske fotballstjernen Håkan Mild har hatt Lagerbäck som trener. Nå er han ekspert i Sveriges Radio under EM. Han sier om trenerhelten:

– Han jobber ut fra 4-4-2. Alle skal jobbe hardt, og han har en tydelig ide om hvordan han skal vinne fotballkamper ut fra de spillerne han har til rådighet, sier Mild på svensk radio.

– Det er ikke en mann av store ord, men inni seg tror jeg at han er utrolig glad og fornøyd med det her. Han har virkelig bidratt til at det har blitt orden på det islandske landslaget, sier Mild.

Kvartfinalen mellom Island og Frankrike går søndag kl. 21.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder