Eggen om utviklingen med store støtteapparat: - Bare tøv!

Siem forsvarer antall personer, men tar selvkritikk

LITE APPARAT: Lars Lagerback (t.v.) styrer det islandske landslaget sammen mindre profilerte Heimir Hallgrimsson (t.h.) i EM-kvalifiseringskampen mot Tyrkia i oktober. Den svenske trenerveteranen skjønner ikke hvorfor mange kolleger har støtteapparat på rundt 20 personer eller flere. Foto: , Ap

Island har suksess uten stor administrasjon: Lagerbäck om landslagenes mange hjelpere: «Hva f… gjør alle sammen?»

REYKJAVIK/OSLO (VG) Islands suksesstrener Lars Lagerbäck (67) tror spillerne kan påvirkes negativt når landslag har støtteapparat på 20-30 personer.

 • Per Opsahl
 • Trond Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg tror det er en fare for at du mister fokus og at spillerne får for mange inntrykk. Er det noe jeg har lært i løpet av disse årene som landslagstrener, så er det at man må balansere hvor mange inntrykk spillerne skal få, sier Lagerbäck til VG.

VG traff Lagerbäck i Reykjavik i september, dagen etter at Island kvalifiserte seg for EM-sluttspillet i Frankrike. I samtale med VG, Aftonbladet og Expressen snakket han ikke spesifikt om Norges landslagsopplegg, men synes generelt at landslagstrenere har en tendens til å knytte til seg for mange medhjelpere.

VG+: Les om galskapen og fotballfeberen på Island

EM-KLARE: Island skal til Frankrike neste sommer. Her feirer Alfred Finnbogason (foran t.v.) sammen med Vikings Jon Bödvarsson etter en scoring mot Polen i forrige uke. Foto: Alik Keplicz , Ap

67-åringen har 25 års erfaring fra landslagsjobbing, og har gått gradene fra det svenske U21-landslaget og til A-landslaget. Han ledet laget i fire mesterskap, to av dem i samarbeid med Tommy Söderberg. Etter at han sluttet i Sverige-jobben i 2009, så har han hatt ansvaret for Nigeria og Island fra 2012.

Den rutinerte svensken sverger til mindre støtteapparat, og tror det har vært vesentlig i forbindelse med Islands suksess. Han har for øyeblikket ni personer rundt seg i ulike roller.

– Island har tre trenere, tre fysioterapeuter, én lege, én materialforvalter, én administrator og én mediesjef. Mens andre kommer med 25-30 personer, forklarer Lagerbäck og legger til:

– Jeg har ingen forståelse for de kjempestore stabene som en del landslag har. Hva f… gjør alle sammen under 10-12 dager? Hva har man behov for? Jeg tror man mister litt fokus på fotballen, at man har en overtro på alle disse ekspertene. Jeg syns en trener på elitenivå skal ha så mye kunnskap og utdannelse.

Prisen på Norges kvalikfiasko: 22 millioner kroner

TRANGT OM PLASSEN: Lege Jorid Degerstrøm (t.v.), manuellterapeut Thomas T. Ødegaard, keepertrener Frode Grodås, assistenttrener og analyseansvarlig Martin Foyston, landslagstrener Per-Mathias Høgmo og assistenttrener Jarl Torske synger nasjonalsangen før møtet med Ungarn i Budapest. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , Scanpix

Kan være energitappende

Norges mest suksessrike klubbtrener gjennom tidene, Nils Arne Eggen, støtter Lagerbäck.

FÅ HJELPERE: Nils Arne Eggen hadde stor suksess i Champions League, til tross for en liten stab med hjelpere. Her instruerer han John Carew på trening dagen etter 0-1-tapet mot Real Madrid i mars 2000. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

– Det kan nok tappe spillerne for litt energi når det er så mange å forholde seg til. Min erfaring er i alle fall at det er en fordel med færrest mulig. Samhandlingen er viktig også blant de som leder laget, og sjefen for det sportslige må uansett være hovedtreneren, mener Eggen.

VG+: Har du fått med deg disse herlige uttalelsene fra sitatmaskinen Eggen?

Lagerbäck mener det er greit med eksperthjelp på visse områder, men understreker at det ikke skal være tvil om hvem som har hovedansvaret.

– Lar du slikt få en større innflytelse på gruppen enn det fotballmessige, så tror jeg aldri du vinner noe, sier suksesstreneren.

– Det finnes ikke noe magisk i fotball. Man må virkelig bestemme seg for hva man vil prioritere i jobben med et landslag, sier Lagerbäck som også mener at Island har en fordel av å være en miniputtnasjon med 300.000 mennesker.

Les om Island-eventyret: «Fotball blir ikke så mye vakrere enn dette»

– Det er fascinerende hva man kan oppnå med et mikroperspektiv. Det perspektivet er ikke så dumt. Man kan jobbe ganske effektivt, og islendingene har en selvtillit rundt det de gjør. De innser at hvis de skal oppnå noe, så må de jobbe for det også.

Solid hjelpeapparat i Ungarn

Norges landslagstrener, Per-Mathias Høgmo, har utvidet det norske støtteapparatet etter at han tok over for Egil Drillo Olsen i 2013. Til bortekampen mot Ungarn i helgen hadde han med seg et støtteapparat bestående av 18 personer – inkludert fotballpresident Yngve Hallén og toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Det hjalp ikke Norge til EM, for mot Ungarn ble det 1-3-sammenlagt.

SLÅTT UT: Markus Henriksen depper etter 1-2-tapet i Budapest søndag kveld. Ungarn er EM-klare på bekostning av Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Norges fotballforbund har så langt i år brukt 22 millioner kroner på landslaget, og støtteapparatet er naturlig nok en stor utgiftspost selv om de aller fleste er engasjert på deltid.

– Vi kan like det eller ikke like det: Men dette er utviklingen i internasjonal toppfotball. Den må vi uansett være med på. Skiforbundet har også utvidet støtteapparatet på for eksempel smurning i langrenn. Slik er verden, sa Hallén til VG mandag og lover at A-landslaget vil få store ressurser også de kommende sesongene.

Les også: Sjekk den prisforskjellen på Ungarn og Norge

Eggen synes ikke det er noe godt argument at utviklingen i internasjonal fotball er at støtteapparatene blir større.

– Det er jo bare tøv. Det fungerte veldig bra med få personer i støtteapparatet for 15 år siden, og det samme fungerte i 2010 da jeg var tilbake som Rosenborg-trener. Det er i alle fall min måte å gjøre det på, men Høgmo og andre må jo få gjøre sine egne vurderinger, sier Eggen.

Siem: – Vi har snakket mye om det Lagerbäck sier

– Det er ikke noe fasitsvar på dette, utover at den som vinner alltid har rett til slutt. Det er samtidig lett å glemme at vi med det yngste laget også vant mange viktige kamper, men altså ikke i det avgjørende øyeblikk, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til VG.

Han understreker at NFF-ledelsen er i likhet med landets toppklubber opptatt av å styrke fagområder som i stadig større grad gjør seg gjeldende internasjonalt.

– Vi har snakket mye om det Lagerbäck sier, og den største misoppfatningen rundt hvordan Per-Mathias har sitt apparat tror jeg går på antall hoder opp mot antall oppgaver. Noen av personene er inne på en veldig liten prosentandel, men teller likevel som ett hode, sier Siem og trekker frem et par eksempler:


– Jeg tror alle skjønner at vi trenger to personer til å håndtere alt utstyret, særlig når vi har byttet utstyrsleverandør. Noen mener vi ikke trenger manuellterapeut, helt til de får høre det er det samme som fysio med ekstrautdanning.

– Det jeg tror vi skal ta selvkritikk på, er at selv om alle som er med har dedikerte oppgaver, små eller store, ville det vakt mindre oppsikt og faktisk irritasjon om færre opphold seg i og rundt benken og gresset på treninger. Kanskje til og med på bussen til og fra. Da ville det blitt mindre reaksjoner og støy, selv om jobbene er like viktig og forsvarlig i en større sammenheng, sier Siem.

PS! Da Drillo ledet Norge til VM i 1994 og 1998, så hadde han omtrent halvparten av det støtteapparatet Høgmo disponerer nå.

Disse var i landslagets støtteapparat i Ungarn:

Per-Mathias Høgmo, landslagssjef. (100 prosent A-herrer)

Jarl Torske, assistenttrener. (50 prosent A-herrer/50 prosent aldersbestemte landslag)

Martin Foyston, assistenttrener/analyse. (100 prosent A-herrer)

Frode Grodås, keepertrener. (30 prosent A-herrer, 70 prosent keepertiltak i NFF)

Jordi Gonzales, fysisk trener. (50 prosent A-herrer/50 prosent Toppfotballsenteret)

Sigurd Rushfeldt, spisstrener. (På tiltak)

Jorid Degerstrøm, medisinsk ansvarlig/lege. (På tiltak)

Thomas T. Ødegaard, manuellterapeut. (På tiltak)

Leif Arne Lystad, manuellterapeut. (På tiltak)

Are Hokstad, administrativ leder. (100 prosent A-herrer)

Svein Graff, medieansvarlig. (På tiltak, til daglig adm. dir. i Ullevaal Media Center)

Erling Engebråten, markedsansvarlig. (På tiltak, jobber i markedsavdelingen i NFF til daglig)

Jan Åge Fjørtoft, internasjonal rådgiver. (På tiltak)

Geir Ellefsen, sikkerhetssjef. (På tiltak, hovedjobben i NFF er rettet inn mot sikkerhetsarbeid inn mot klubbene i toppfotballen)

Simon Day, utstyrsansvarlig. (På tiltak, ansvarlig for alt av utstyr i NFF i 100 prosent stilling)

Helge Bjørke, assisterende utstyrsansvarlig. (På tiltak)

Anne Marte Pensgaard, mental trener. (På tiltak)

Nils Johan Semb, toppfotballsjef.

Yngve Hallén, fotballpresident.

Les også

 1. Bjarnason om islendingenes EM-fest: – Aldri opplevd lignende

  For fire år siden forlot han Tippeligaen etter en svak sesong med Viking.
 2. Island-sjefen: – Like glad som alle andre selv om det ikke synes

  REYKJAVIK (VG) Han kommer tuslende i skjorte, v-genser og Adidas-slippers der «Lars L» er skrevet inn med tusjbokstaver.
 3. VG på Laugardalsvöllur: Fotball blir ikke så mye finere enn dette

  REYKJAVIK (VG) (Island – Kasakhstan 0-0) 10.000 mennesker står i boblejakke og lue og hyller sine helter med tårer i…
 4. Islands fotballeventyr fortsetter

  (Island-Tsjekkia 2-1) Svenske Lars Lagerbäcks islandske fotballhelter fortsetter å imponere, og i toppkampen mot…
 5. VGs fotballkommentator mener: Island er det «nye Norge»

  Det er så mange likheter at det er nifst: Island ser ut til…
 6. 1 av 3 mener han jobben i kvaliken har vært «svært dårlig» eller «dårlig», men....: Folket vil gi Høgmo en ny sjanse

  Det norske folk vil gi Per-Mathias Høgmo muligheten til å gjøre et nytt forsøk på å ta Norge til et mesterskap.
 7. Pris på kvalikfiaskoen: 22 mill. kroner

  NFF har i år brukt omtrent 22 millioner kroner på et landslag…
 8. Rekdal om Høgmo: – Lurte på hva i helvete som foregår

  Kjetil Rekdal mener Per-Mathias Høgmo ble utklasset taktisk over to kamper mot Ungarn.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Fotball-EM

Flere artikler

 1. Pris på kvalikfiaskoen: 22 mill. kroner

 2. Island til EM på halvparten av Norges budsjett

 3. Mener Høgmo hadde fått sparken i annet land

 4. Rekdal om Høgmo: – Lurte på hva i helvete som foregår

 5. Ingebrigtsen ut mot «Høgmo-mobbing»: – Kjære vene, nå er det nok!

Fra andre aviser

 1. Slik forklarer fotballtoppene at kravet om EM-spill ikke gjelder likevel

  Bergens Tidende
 2. Tidligere NFF-topp tar selvkritikk etter Drillo-exiten: – Det var en ufattelig tabbe

  Aftenposten
 3. Fotballpresidenten: - Høgmo fortsetter som landslagssjef

  Bergens Tidende
 4. - Mange som nå vil ha Høgmos hode på et fat, bør ta en grundig runde med seg selv

  Aftenposten
 5. Han er med uansett hvem som er norsk landslagssjef

  Aftenposten
 6. - Mange som nå vil ha Høgmos hode på et fat, bør ta en grundig runde med seg selv

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no