JERNMANN: Christoph Daum var ikke fornøyd med sine landslagsspillere i Romaniam og satte dem på prøæve. Her fra VM-kvalifiseringen mellom Romania og Montenegro. Foto: Stevo Vasiljevic Reuters

Tvang landslagsspillere til å skyve buss på 35 tonn

Igjen stormer det rundt den tyske trenerkjendisen Christoph Daum (63). Hans siste påfunn som rumensk landslagstrener gjør ham ikke mindre kontroversiell.

Etter en mislykket VM-kvalifisering – hvor det allerede er klart at Romania er sjanseløs på sluttspillet i Russland neste år – risikerer han nå sparken. Fattige ni poeng på åtte kamper gjør at løpet er kjørt i gruppe E hvor Polen, Montenegro og Åge Hareides Danmark kjemper om gruppeseieren.

Nå forteller den tidligere landslagsspilleren, Gabriel Torje (27), til avisen Gazeta Sporturilor hvordan Daum gikk til verks for å teste spillernes psyke i forbindelse med landslagssamlinger.

Les også: Daum passerte narkotest

– En gang måtte vi gå av bussen, og skyve den. Først var det fem mann, så alle spillerne. Jeg sa: «Hvor er vi. I en barnehage..?», sier Gabriel Torje.

Daum sier til Bild at det var en klar baktanke med buss-historien.

– Hvis dere tror på dere selv, så klarer dere å skyve en 35 tonn tung buss i motbakke. Da fikk jeg svaret jeg ønsket meg; «Trener, det tror vi ikke er umulig ...», forteller Christoph Daum.

Han forteller at hensikten var å bevise at det umulige er mulig. At det var for å gi dem ekstra motivasjon. Og at stemningen etterpå var enormt positiv.

Sjekk denne: Daum trente Tom Høgli i Brugge

Daum forteller at han skal i møte med det rumenske fotballforbundet om ny kontrakt til EM i 2020. Han sier at «alt er mulig» selv om det har haglet med kritikk.

Sigurd Rushfeldt hadde Daum som trener da han spilte i Austria Wien (2001 til 2006). Der var også Thorstein Helstad underlagt tyskerens strenge regime. Rushfeldt sier han ikke er overrasket når VG forteller ham om «bussen i Romania».

Artikkelen fortsetter under bilder

STORSCORER: Sigurd Rushfeldt har scoringsrekord i Eliteserien med 172 mål. Her er han i treningsantrekk på Alfheim stadion i TRomsø. Foto: Terje Mortensen VG

Husker du?: Rushfeldt siste kamp: – Det er litt vemodig

– Daum testet psyken vår hele veien. Et virkemiddel han hadde var å forlenge tiden på treningene ganske kraftig. Han holdt på i nærmere tre timer for å teste ut hvor lenge vi kunne være konsentrert, sier Sigurd Rushfeldt.

Han legger til at Daum gikk løs på de fleste. Og han sparte seg ikke mot nordmannen heller – uansett hvor mange mål han banket inn – for det østerrikske topplaget.

– Jeg fikk «hårføner» i de andre spillernes nærvær. Men, jeg fikk et bra forhold til ham etter hvert. Daum var en tenkende trener, og det var ikke bare innfall med ham, sier Sigurd Rushfeldt.

VGTV: Sportsnyhetene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder