JERNMANN: Christoph Daum var ikke fornøyd med sine landslagsspillere i Romaniam og satte dem på prøæve. Her fra VM-kvalifiseringen mellom Romania og Montenegro. Foto: Stevo Vasiljevic Reuters

Tvang landslagsspillere til å skyve buss på 35 tonn

Igjen stormer det rundt den tyske trenerkjendisen Christoph Daum (63). Hans siste påfunn som rumensk landslagstrener gjør ham ikke mindre kontroversiell.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter en mislykket VM-kvalifisering – hvor det allerede er klart at Romania er sjanseløs på sluttspillet i Russland neste år – risikerer han nå sparken. Fattige ni poeng på åtte kamper gjør at løpet er kjørt i gruppe E hvor Polen, Montenegro og Åge Hareides Danmark kjemper om gruppeseieren.

Nå forteller den tidligere landslagsspilleren, Gabriel Torje (27), til avisen Gazeta Sporturilor hvordan Daum gikk til verks for å teste spillernes psyke i forbindelse med landslagssamlinger.

Les også: Daum passerte narkotest

– En gang måtte vi gå av bussen, og skyve den. Først var det fem mann, så alle spillerne. Jeg sa: «Hvor er vi. I en barnehage..?», sier Gabriel Torje.

Daum sier til Bild at det var en klar baktanke med buss-historien.

– Hvis dere tror på dere selv, så klarer dere å skyve en 35 tonn tung buss i motbakke. Da fikk jeg svaret jeg ønsket meg; «Trener, det tror vi ikke er umulig ...», forteller Christoph Daum.

Han forteller at hensikten var å bevise at det umulige er mulig. At det var for å gi dem ekstra motivasjon. Og at stemningen etterpå var enormt positiv.

Sjekk denne: Daum trente Tom Høgli i Brugge

Daum forteller at han skal i møte med det rumenske fotballforbundet om ny kontrakt til EM i 2020. Han sier at «alt er mulig» selv om det har haglet med kritikk.

Sigurd Rushfeldt hadde Daum som trener da han spilte i Austria Wien (2001 til 2006). Der var også Thorstein Helstad underlagt tyskerens strenge regime. Rushfeldt sier han ikke er overrasket når VG forteller ham om «bussen i Romania».

Artikkelen fortsetter under bilder

STORSCORER: Sigurd Rushfeldt har scoringsrekord i Eliteserien med 172 mål. Her er han i treningsantrekk på Alfheim stadion i TRomsø. Foto: Terje Mortensen VG

Husker du?: Rushfeldt siste kamp: – Det er litt vemodig

– Daum testet psyken vår hele veien. Et virkemiddel han hadde var å forlenge tiden på treningene ganske kraftig. Han holdt på i nærmere tre timer for å teste ut hvor lenge vi kunne være konsentrert, sier Sigurd Rushfeldt.

Han legger til at Daum gikk løs på de fleste. Og han sparte seg ikke mot nordmannen heller – uansett hvor mange mål han banket inn – for det østerrikske topplaget.

– Jeg fikk «hårføner» i de andre spillernes nærvær. Men, jeg fikk et bra forhold til ham etter hvert. Daum var en tenkende trener, og det var ikke bare innfall med ham, sier Sigurd Rushfeldt.

VGTV: Sportsnyhetene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder