SEIERSSIKKER: På pressekonferansen dagen før bortekampen mot IFK Norrköping la ikke Kåre Ingebrigtsen skjul på at han har god tro på avansement i Champions League-kvalifiseringen. Kaptein Mike Jensen (t.h) tror RBK kan gå hele veien til gruppespillet.

SEIERSSIKKER: På pressekonferansen dagen før bortekampen mot IFK Norrköping la ikke Kåre Ingebrigtsen skjul på at han har god tro på avansement i Champions League-kvalifiseringen. Kaptein Mike Jensen (t.h) tror RBK kan gå hele veien til gruppespillet. Foto: MORTEN STOKSTAD VG

Over 100 mill på spill: Kvalik-suksess kan åpne for ny RBK-spiss

NORRKÖPING (VG) Rosenborg signerte tre spillere på mandag, men flere kan være på vei hvis trønderne kommer seg helt til den avgjørende playoffen i Champions League.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mest aktuelt er det etter det VG forstår å hente inn en angriper som kan ta den ubestridte posisjonen som klubbens toppspiss. Christian Gytkjær og Matthias Vilhjalmsson har foreløpig til gode å overbevise om at de er gode.

– Vi har en veldig bra og bred stall nå til å være med i serien og i cupen. Hvis vi kommer oss videre i Europa, så vet vi at vi spillerne også blir interessante for store klubber der ute. Så det kan hende at vi henter inn flere, sier Kåre Ingebrigtsen til VG.

Les også: Tror svenskene fikk kultursjokk på Lerkendal

Over 100 millioner kroner på spill

Han var i strålende humør i møtet med norsk og svensk presse foran den rolige treningsøkten i Norrköping dagen før det norsksvenske mestermøtet. Med 3-1 å gå på fra hjemmekampen er sjansene gode for at Rosenborg slår ut den svenske seriemesteren. I så fall venter med stor sannsynlighet kypriotiske APOEL Nicosia i tredje kvalifiseringsrunde (slo The New Saints fra Wales 3-0 tirsdag).

Hvis trønderne går videre der er Europa League-plassen sikret – og kun ett hinder gjenstår før Champions League-deltagelsen er i boks. Med over 100 millioner kroner på spill vil trolig Rosenborg forsterke seg ytterligere.

– Om tre uker kan ting se annerledes ut igjen. Det vil være med i vurderingen på hvilke type investeringer vi gjør, sier sportslig leder Stig Inge Bjørnebye, og tillegger at RBK er opptatt av både å bruke gassen og bremsen når det kommer til pengebruk i 2016.

– Vi kunne ha blåst 15 millioner kroner på en spiller og ødelagt lønnsstrukturen. For vi har råd til det. Men samtidig har vi ikke råd til det - for vi bygger kultur.

– Man må kanskje tenke litt kortsiktig når det ligger så mye i potten som en Champions League-deltagelse?

– Ja, da må du gasse. Det er det ikke noen tvil om.

– Vet du nå hvilken spiss dere vil gå for hvis dere er i posisjon til å forsterke ytterligere?

– Ja. Vi har en shortlist på alle posisjoner, svarer Bjørnebye.

Tror det vil løsne for spissene

Under Nils Arne Eggen lyktes Rosenborg flere ganger med å hente inn en toppspiss på sommeren foran en Champions League-høst. Det betalte seg både med John Carew (1999), Frode Johnsen (2000) og Sigurd Rushfeldt (2001).

Les også: Eggen: – Fest søndag og kamp onsdag var greit

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEIESOLDAT: Nils Arne Eggen satte stor pris på at Sigurd Rushfeldt ble hentet tilbake til Lerkendal sommeren 2001 – på et leieopphold fra Racing Santander. Foto: Terje Visnes VG

På spørsmål fra VG om at noen kanskje vil etterlyse en toppspiss i dagens RBK-lag, svarer Ingebrigtsen:

– Det mangler litt på samhandlingen på at det er godt nok. Christian (Gytkjær) og Matti (Vilhjalmsson) er strålende spisser, men vi har ikke vært gode nok til å skape nok sjanser til dem. Når den samhandlingen blomstrer, og det kommer den til å gjøre i høst, så blir det stilt om det, tenker jeg, sier treneren.

Les også: Røde Konradsen beklager etter uavgjort for RBK

Mandag ble tidligere Strømsgodset-keeper Adam Larsen Kwarasey, trønderen Mushaga Bakenga og Lyn-talentet Erik Botheim klare for RBK. Dermed blir det en voldsom kamp mellom Kwarasey og skadede André Hansen om å få stå i mål utover høsten, i tillegg til at man har Pavel Londak i bakhånd.

Kåre Ingebrigtsen mener klubben er nødt til å ha dobbel dekning også på keeperplassen.

Les også: RBK-Hansen ut mot landslagsledelsen

Hard kamp om keeperplassen

– Vi har fire fantastiske midtstoppere også. Vi merket jo nå at vi ikke får dispensasjon til å hente inn en ny keeper hvis vi har en 17-åring på proffkontrakt. Da blir ting litt annerledes. Vi må da kanskje ha tre gode voksne keepere på kontrakt med tanke på alt vi har tenkt til å være med på. Vi har lyst til å spille 50-60 kamper i året. Og da må vi tåle skadene, påpeker RBK-treneren.

Bjørnebye vil ikke være med på at Lerkendal er for liten for både keeperen som sto i mål for Ghana i 2014-VM og for han som har vært Tippeligaens beste så langt i år.

– Så passive i tankegangen er ikke vi. Vi må tenke utvikling på alle områder. Nå vet vi at vi kan stille med kvalitet i mål uansett hvilken konkurransearena vi er på. Det er en pedagogisk lederutfordring å håndtere sånne spørsmål, men gode trenere som Kåre løser det.

– André Hansen går ikke ned i knestående når han ser at dere henter Adam Larsen Kwarasey?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi forhandler om ny kontrakt, så det tror jeg går bra, sier den tidligere landslagsbacken.

Les også: Ingebrigtsen støtter Hansens landslagsskuffelse

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder