PÅ U21: Martin Samuelsen, her med Martin Ødegaard før U21-kamp mot Kosovo, har ikke blitt tatt ut på A-landslaget under Lars Lagerbäck. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Martin Samuelsen om nedturene: – Tungt for en ung spiller

PORSGRUNN (VG) Dette var sesongen der karrieren virkelig skulle skyte fart. To mislykkede utlån senere har Martin Samuelsen (20) i stedet forsvunnet fra radaren til det norske A-landslaget.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg spilte litt mer fotball i fjor, og har ikke spilt så mye fotball i år, så jeg forstår at jeg ikke blir tatt ut, sier Samuelsen til VG.

Den unge West Ham-spilleren var fast inventar i Per-Mathias Høgmos landslagstropp i 2016. Under Lars Lagerbäck har han ikke blitt tatt ut – og han har heller ikke vært en del av debatten rundt det norske landslaget.

Les mer: Søderlund refser Bendtner: – Må gjøre en bedre jobb for laget

Det skyldes en sesong med to mislykkede utlån og altfor lite spilletid: Bare én kamp fra start og to innhopp i Championship for Blackburn mellom august og november 2016, og bare 11 opptredener på totalt 428 minutter med Peterborough i League One etter nyttår.

Samuelsen, som snakker med VG i Porsgrunn før han skal jobbe på Statoils Talentleir i regi av NFF, innrømmer at møtet med seniorfotballen har vært skuffende på noen områder:

– Det at folk ikke holder ord, skuffer meg. Fotballen er full av... Hva skal jeg si? Det er oftere at løfter blir brutt, enn at de blir holdt. Men jeg kan ikke grave meg ned av den grunn. Det er sånn verden er. Jeg er ikke naiv, og jeg har lært av visse opplevelser, sier Samuelsen.

Les også: Landslagssjef bekymret for norsk talent-press: – Et problem

Nedturene i Blackburn og Peterborough – der han ble lovet en viktig rolle på laget, men endte opp som stallfyll – har preget ham.

– Det er tungt for en ung spiller som har mål og drømmer. Men jeg gir ikke opp av den grunn.

Her er Samuelsens beste råd til unge spillere:

– Følte meg klar

Samuelsen tok nivået i League One under sitt første låneopphold i Petersborough, i 2015/16-sesongen, og i starten av 2016 slo talentet ut i full blomst. To kamper i FA-cupen, mot Preston og West Bromwich, satte unggutten fra Haugesund på det norske fotballkartet for alvor.

Da han kom til Championship-storklubben Blackburn den påfølgende høsten, som fersk A-landslagsspiller for Norge, var det med lovnader om mye spilletid. Men det endte med hjemreise tidligere enn planlagt.

– Jeg kom inn som en 19-åring som hadde hatt en veldig god sesong, der jeg hadde blitt banens beste mot Preston, som i likhet med Blackburn spilte i Championship, og mot West Bromwich fra Premier League. Jeg følte meg klar for å ta steget opp i Blackburn, men det som skjedde, var veldig synd.

Les også: Sander Berge advares av Lagerbäck

I januar ble han sendt tilbake på utlån i Peterborough på nivå tre. Igjen endte det med at han ble sendt tilbake til West Ham før slutten på lånekontrakten.

– Det var et nivå der de fleste trodde du kom til å dominere. Hvordan forklarer du den nedturen?

– Jeg fikk ikke sjansen der heller. Jeg har spilt lite kamper fra junioralder, så jeg trenger flere kamper for å komme i form. Men akkurat som i Blackburn, fikk jeg ikke mer enn én kamp fra start på rad. Derfor gikk det ikke der heller.

Unike opptak av ung Samuelsen:

– Hvorfor skulle jeg mistet håpet?

Nå lader Samuelsen opp til den nye sesongen med ferie hjemme i Haugesund, kun avbrutt av arbeidet på NFFs talentleir, der han viser frem og lærer bort sine beste triks, og deler sine erfaringer med 14-, 15- og 16-åringene som er plukket ut til samlingen av NFF.

Lest denne? Mener Nordtveit-overgang er gode nyheter for Norge

Planen er å dra tilbake til West Ham etter ferien. Hva som skjer den kommende sesongen, er fortsatt uvisst.

– Jeg skal spille fotballkamper på høyest mulig nivå. Jeg vet at jeg kommer til å ta steg når jeg får jevnt og trutt med kamper. Hvor det blir, er jeg ikke 100 prosent klar over ennå, sier Samuelsen.

– Du har ikke mistet håpet selv om du har hatt en vanskelig sesong?

– Hvorfor skulle jeg mistet håpet? Jeg har på ingen som helst måte gjort det. Fra jeg var 14 til 18 år i Manchester City, så spilte jeg én full kamp. Jeg vet hva motgang er.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool98102171425
2Manchester City96122992019
3Leicester City9522168817
4Chelsea95221914517
5Arsenal94321312115
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder