JUBEL: Rosenborg feirer her scoring ved Mike Jensen (på knærne) mot Strømsgodset. Rundt står Issam Jebali, Nicklas Bendtner og Birger Meling. Statistikken tilsier at trønderne tar sitt fjerde seriegull på rad senere i høst. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Historien tilsier RBK-gull: Brann må gjøre noe kun Godset har klart

Åtte av ni ganger har laget som topper tabellen etter 20 av 30 kamper blitt seriemestere. Rosenborg har også langt flere «vinnere» i troppen enn Brann.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er enklere å gjenskape suksess når man har vært med på det før og kjenner til presset. Det handler om rutine som hjelper deg til å takle det. Rosenborg er vant til å være jaget, sier Thorstein Helstad, tidligere gullvinner med både RBK og Brann.

les også

Kjæresten fikk RBK-Jebali til å ta «crazy» karrierevalg

Med ti kamper igjen står Rosenborg med 43 poeng og Brann med 41. Serielederen etter 20 kamper har ved åtte av ni tilfeller med 30 runder blitt seriemester (se faktaboks).

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Det viser at det er en tendens. Det er ikke lenge siden RBK gikk forbi Brann. Det er ikke veldig overraskende at det har skjedd den siste tiden, sier Thomas Myhre, Eurosport-ekspert.

Kun Rosenborg, i 2013, har ledet serien etter 20 kamper, og rotet bort gullet de siste ti rundene. Den gang var det Strømsgodset som stakk av med gullet.

Ikke alt er bare bra i Rosenborg – her går stjernen av i tårer:

Rosenborg flere vinnere

At Rosenborg, seriemester de siste tre sesongene, har 19 mann i troppen som har tatt gull tidligere – mot Branns fem – mener både Helstad og Myhre er tall som taler klart for RBK (se faktaboks).

– Rosenborg er gode på å krabbe seg opp nå som det skal avgjøres. Det er vanskelig å forsvare en ledelse over lang tid. Forventningene i RBK er skyhøye uansett. Jo flere ganger man har vært med på det, jo bedre lever man med det, sier Helstad.

les også

VIF-profil hjelper Lillestrøm: – Jeg er jo Vålerenga-mann

– Erfaring har mye å si. På Lerkendal er dem vant til dette her fra tidligere. Denne situasjonen er hverdagslig der, men for et lag som ikke har den erfaringen kan det krype inn i hodet, sier Myhre og fortsetter:

– Spesielt hvis det går imot. Du frykter å bli hektet av. For Rosenborg er dette sitt «vanlige jeg». Mens i Bergen snakkes det om gullkamp og den gylne muligheten. Kulturen og mentaliteten til RBK gjør at de er favoritter.

Dette tror Deila om gullkampen:

– Svakheter i Brann

Den tidligere landslagskeeperen mener Brann bør være glad Rosenborg tok seg til Europa League-gruppespillet.

– Jeg avskriver ikke Brann på noen måter. Hovedfundamentet til Brann virker litt svakere, men det er ikke så rart når du tenker på RBKs erfaring. De har bred stall og skal klare Euoropa-kamper i tillegg, men det er en ekstra utfordring, sier Myhre.

les også

Drillo kritiserer RBK: – Det henger ikke på greip

I fjerde siste kamp møtes Brann og Rosenborg til dyst i Bergen. Mange håper at det skal bli en «finalekamp» om gullet.

– Mye kan avgjøres der, men det er mange kamper som skal bli spilt før det. Brann har vist noen småsvakheter bak der. Spesielt i det defensive. Det må strammes inn – uten at det går utover det offensive. Rosenborg er favoritter, mener Helstad.

Fått med deg debatten om Nystemten?:

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder