Kunstgress kan gi kreft

Rundt 200 norske kunstgressbaner inneholder stoffer som kan fremkalle kreft.

  • Kristian Holli

Artikkelen er over 14 år gammel

KAN VÆRE FARLIG: Svenske undersøkelser viser at kunstgressbaner kan være farlige. Foto: Kjell Inge Søreide

Gummikulene som ligger på underlaget, og gjør at ballen får en lavere stuss, er laget av gummi - gjerne fra gamle lastebildekk. I denne gummien er det funnet PAH-oljer og metaller som er kreftfremkallende.

200 baner

Christina Rudin Snöbohm hos Kemi beskriver faren med disse stoffene slik:

- Det kommer an på hvordan man eksponeres og kommer i kontakt med stoffene. Om man for eksempel svelger en gummikule kan det være veldig farlig. Det er flere faktorer som spiller inn på hvor farlig dette er, forteller hun til Expressen.

Anleggsansvarlig i Norges Fotballforbund, Ole Myrvold, har ikke hørt om resultatene fra Sverige. Han anslår at det finnes om lag 200 kunstgressbaner i Norge med de omtalte gummikulene.

- Vi har sammen med kulturdepartementet fått utarbeidet en oversikt over om lag 50 av stoffene i underlaget. Problemet er at det ikke er noen maksimumsverdier i denne sammenhengen. Vi skal ut over høsten sette oss ned sammen med forurensingstilsynet for å se på de resultatene vi har fått, sier Myrvold til VG Nett.

Samarbeider

Ifølge den svenske rapporten er ikke faren spesielt stor når gummikulene er hele. Men dersom de deler seg eller løses opp vil faren blir større. Kulene vil kunne gå i stykker i for eksempel regnvær.

I Norge øker stadig bruken av kunstgress, og de to siste årene er mer enn 50 anlegg ferdigstilt. De mest moderne anleggene, som Aalesunds nye hjemmebane, har ikke de potensielt farlige gummikulene i underlaget. Men de mest moderne dekkene er fire ganger dyrere enn de som har de farlige gummikulene, og det er dermed der hvor breddeidretten utøves hvor den påståtte kreftfaren finnes.

Ole Myrvold og fotballforbundet vil nå ta en kikk på den svenske rapporten.

- Vi samarbeider tett med andre europeiske nasjoner på dette området, og utveksler stadig erfaringer, bekrefter Myrvold.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder