SPESIELL DAG: Johanne Fridlund (bildet er fra en J19-kamp mot Spania i 2014) er blant spillerne som i dag må gjøre seg kampklar to ganger. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

EM-plassen kan ryke på grunn av bisarr omkamp

I kveld må Norges J19-landslag møte England til omkamp i EM-kvalifiseringen. Men bare for å ta et straffespark og spille et par minutter.

 • Lillian Holden

Artikkelen er over fem år gammel

Høres det spinnvilt ut? Skjønner du ikke helt hva dette er? I så fall er du ikke alene.

Dersom denne bisarre situasjonen skal gjøres forståelig, må man begynne med begynnelsen. Det vil si en EM-kvalifiseringskamp mellom Norge og England 4. april.

Norge ledet 2-1 ved full tid, og kampen tippet til overtid. I det 96. minutt fikk England idømt straffespark, og en gyllen mulighet til å utligne. Leah Williamson scoret, men dommer Marija Kurtes annullerte målet fordi hun så en engelsk spiller bevege seg inn i sekstenmeteren før straffesparket var tatt. Kampen rullet videre og ebbet ut i 2-1-seier for Norge.

Men i etterkant sørget England for å levere protest. Ifølge regelboken skal straffesparket nemlig tas om igjen dersom en slik situasjon oppstår. Dommerens annullering var dermed i strid med fotballens lover, og saken havnet på UEFAs bord.

Kort kamp

UEFA tok følgende avgjørelse: Kampen spilles på nytt, men kun ved at England får sjansen til å ta straffesparket på nytt, og at man deretter spiller ut den tiden som var lagt til i den første kampen.

DOBBELTKAMP: J19-trener Nils Lexerød må forberede troppen sin på to kamper i dag. Her er han fra sin tid som trener for Kvik Halden. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

– Det er en spesiell situasjon å havne i, men vi er ved godt mot. Både spillerne og støtteapparatet har håndtert dette på en god måte, sier J19-trener Nils Lexerød til NFF.

For å gjøre J19-suppen enda tjukkere, har både England og Norge viktige kvalikkamper på hver sin arena i dag. Norge skal møte Nord-Irland på ettermiddagen i den siste gruppespillkampen, mens England møter Sveits.

Dramatikken er skyhøy i Norges kvalifiseringsgruppe etter kampkaoset, både England, Sveits og Norge står med tre poeng før dagens oppgjør spilles.

Etter at dagens første kamper er ferdigspilt, er det altså bare for jentene å gjøre seg klar til ny - ekstrem kort - dyst. Møtet med Nord-Irland skal gå på Belfast Solitude, men etter kampslutt må jentene haste videre til en annen arena for å møte de engelske jentene, nemlig Seaview Stadium i samme by.

– Vårt fokus er nå på å gjøre en god kamp mot Nord-Irland, så er jeg sikker på at vi også skal håndtere England-kampen på en profesjonell måte, sier trener Lexerød.

Thriller

Dersom England skulle score på straffesparket sitt i kveld og dermed ta ett poeng, er tabellsituasjonen slik at Norge bør slå Nord-Irland med mange mål for å ha håp om førsteplassen i gruppen.

Det er kun gruppevinnerne som er automatisk kvalifisert, i tillegg til beste gruppetoer.

– Vi har fortsatt gode muligheter til å gå videre, og vi bruker ikke energi ulike scenarioer utover det vi selv kan påvirke, sier Lexerød.

PS! Norges første kamp mot Nord-Irland har kampstart klokken 16.00. Minuttene mot England skal spilles klokken 22.45 norsk tid.

Flere artikler

 1. J19-treneren: – En spesiell opplevelse

 2. Bisarr omkamp kan avgjøre om Norge får EM-plass: Tidligere J19-trener: – Mest absurde i landslagets historie

 3. J19 er ute av EM etter uavgjort mot Frankrike

 4. Norge J19 ble utklasset i EM-åpningen

 5. Reservespissene sørget for kontrollert England-seier

Fra andre aviser

 1. Her er straffesparket som gjør at Norge må spille to kamper i kveld

  Aftenposten
 2. Utrolig dommertabbe gjør at Norge og England må starte omkamp med straffespark

  Aftenposten
 3. Norges 8-1-seier kan være for liten

  Aftenposten
 4. Norges 8-1-seier kan være for liten

  Bergens Tidende
 5. Utrolig dommertabbe gjør at Norge og England må starte omkamp med straffespark

  Fædrelandsvennen
 6. Norges 8-1-seier kan være for liten

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no