SPESIELL DAG: Johanne Fridlund (bildet er fra en J19-kamp mot Spania i 2014) er blant spillerne som i dag må gjøre seg kampklar to ganger. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

EM-plassen kan ryke på grunn av bisarr omkamp

I kveld må Norges J19-landslag møte England til omkamp i EM-kvalifiseringen. Men bare for å ta et straffespark og spille et par minutter.

 • Lillian Holden

Artikkelen er over fem år gammel

Høres det spinnvilt ut? Skjønner du ikke helt hva dette er? I så fall er du ikke alene.

Dersom denne bisarre situasjonen skal gjøres forståelig, må man begynne med begynnelsen. Det vil si en EM-kvalifiseringskamp mellom Norge og England 4. april.

Norge ledet 2-1 ved full tid, og kampen tippet til overtid. I det 96. minutt fikk England idømt straffespark, og en gyllen mulighet til å utligne. Leah Williamson scoret, men dommer Marija Kurtes annullerte målet fordi hun så en engelsk spiller bevege seg inn i sekstenmeteren før straffesparket var tatt. Kampen rullet videre og ebbet ut i 2-1-seier for Norge.

Men i etterkant sørget England for å levere protest. Ifølge regelboken skal straffesparket nemlig tas om igjen dersom en slik situasjon oppstår. Dommerens annullering var dermed i strid med fotballens lover, og saken havnet på UEFAs bord.

Kort kamp

UEFA tok følgende avgjørelse: Kampen spilles på nytt, men kun ved at England får sjansen til å ta straffesparket på nytt, og at man deretter spiller ut den tiden som var lagt til i den første kampen.

DOBBELTKAMP: J19-trener Nils Lexerød må forberede troppen sin på to kamper i dag. Her er han fra sin tid som trener for Kvik Halden. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

– Det er en spesiell situasjon å havne i, men vi er ved godt mot. Både spillerne og støtteapparatet har håndtert dette på en god måte, sier J19-trener Nils Lexerød til NFF.

For å gjøre J19-suppen enda tjukkere, har både England og Norge viktige kvalikkamper på hver sin arena i dag. Norge skal møte Nord-Irland på ettermiddagen i den siste gruppespillkampen, mens England møter Sveits.

Dramatikken er skyhøy i Norges kvalifiseringsgruppe etter kampkaoset, både England, Sveits og Norge står med tre poeng før dagens oppgjør spilles.

Etter at dagens første kamper er ferdigspilt, er det altså bare for jentene å gjøre seg klar til ny - ekstrem kort - dyst. Møtet med Nord-Irland skal gå på Belfast Solitude, men etter kampslutt må jentene haste videre til en annen arena for å møte de engelske jentene, nemlig Seaview Stadium i samme by.

– Vårt fokus er nå på å gjøre en god kamp mot Nord-Irland, så er jeg sikker på at vi også skal håndtere England-kampen på en profesjonell måte, sier trener Lexerød.

Thriller

Dersom England skulle score på straffesparket sitt i kveld og dermed ta ett poeng, er tabellsituasjonen slik at Norge bør slå Nord-Irland med mange mål for å ha håp om førsteplassen i gruppen.

Det er kun gruppevinnerne som er automatisk kvalifisert, i tillegg til beste gruppetoer.

– Vi har fortsatt gode muligheter til å gå videre, og vi bruker ikke energi ulike scenarioer utover det vi selv kan påvirke, sier Lexerød.

PS! Norges første kamp mot Nord-Irland har kampstart klokken 16.00. Minuttene mot England skal spilles klokken 22.45 norsk tid.

Flere artikler

 1. J19-treneren: – En spesiell opplevelse

 2. Bisarr omkamp kan avgjøre om Norge får EM-plass: Tidligere J19-trener: – Mest absurde i landslagets historie

 3. J19 er ute av EM etter uavgjort mot Frankrike

 4. Norge J19 ble utklasset i EM-åpningen

 5. Reservespissene sørget for kontrollert England-seier

Fra andre aviser

 1. Her er straffesparket som gjør at Norge må spille to kamper i kveld

  Aftenposten
 2. Norges 8-1-seier kan være for liten

  Aftenposten
 3. Utrolig dommertabbe gjør at Norge og England må starte omkamp med straffespark

  Bergens Tidende
 4. Utrolig dommertabbe gjør at Norge og England må starte omkamp med straffespark

  Aftenposten
 5. Utrolig dommertabbe gjør at Norge og England må starte omkamp med straffespark

  Fædrelandsvennen
 6. Norges 8-1-seier kan være for liten

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no